S och M i Libyen uppgörelse utan analys av läget

Att den svenska militära deltagandet i NATO blivit främst en inrikespolitisk fråga där Carl Bildt och Urban Ahlin försöker plocka poäng på varandra är ganska uppenbart. Någon faktiskt säkerhetspolitisk analys eller tänkande om i vilka sammanhang trupperna ska delta är är helt frånvarande. Vilket i de borgerligas fall inte förvånar mig då man redan sitter med på NATOS släppvagn utan några större funderingar på vart man är på väg.

Det förvånar mig dock mycket att det som sägs från den socialdemokratiska utrikesledning och Urban Ahlin köps. Här pågår det inga krig och Sverige deltar i en FN operation att upprätthålla en flygförbudszon.  Ännu svårare har jag att köpa bilden av vad som skulle hända när och om Gadaffi försvinner ur bilden.

Hittills har inga försöka att bedriva krig mot en regering och byta den lyckats utan att ha trupper på marken. Speciellt inte efter en eventuell seger eller förväntar sig NATO/Socialdemokratin att ordningen ska upprätthållas på marken av de rebellstyrkor som knappt kunnat hålla stånd mot Gadaffi när regimen kollapsar.  När om och FN kommer in och ska medverka till att bygga upp landet kommer det att behövas någon som ska ansvara för säkerheten i ett Libyen med större vapenförråd än Irak en gång hade.

Notera förövrigt att FN mandatet inte säger något om att avlägsna Gadaffi och kan man undra vilket hot mot civilbefolkningen utgjorde t ex det Libyska parlamentet som nyligen bombades av NATO. Jag gissar att det inte flög om kring i alla fall…

Det är om inte annat totalt icke-relevant att tala om biståndsinsatser mitt under ett brinnande krig med det politiska målet att bli av med en diktator. Ingen kan säga hur ett post-gadaffi libyen kommer att se ut om landet ens finns kvar som en enad nation.

Det är en sak att stödja ett annat folks strävan efter frihet och mänskliga rättigheter. Det är en helt annan sak att skicka ute trupper för deltagande i krig något som borde kräva mer eftertanke än vad det fått speciellt från ett stort antal socialdemokratiska debattörer.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt ”känner starkt” att det kommer att gå bra att nå en uppgörelse med regeringen om en fortsatt svensk insats i Libyen.

Breddad insats

Juholt anser att regeringen de senaste dagarna har börjat lyssna på S-förslag om en breddning av insatser – civila och militära. Men hans nej till att Gripenplanen fortsätter med samma uppgift ligger fast, sade han till journalister i riksdagen. Några kan dock vara kvar med annat uppdrag.

– Förhandlingarna går åt rätt håll, sade Juholt som tycker att han och statsminister Fredrik Reinfeldt nu ”kommer mycket nära varandra” i frågan.

Regeringen och riksdagspartierna bör ha kommit överens inför Natos försvarsministermöte på onsdagen. Då lär försvarsalliansen besluta att förlänga hela den internationella militära insatsen med tre månader från den 1 juli.

S och regeringen har varit på kollisionskurs om Gripenplanen sedan Juholt meddelat att deras uppgift inom ramen för att upprätthålla flygförbudszonen ska avslutas.

Förvirrat

S-ledaren försökte med viss möda förklara den socialdemokratiska hållningen till insatsen som av många uppfattats som förvirrad. Det tvära nejet om Gripenplanen hade enligt Juholt sitt ursprung i att ”man” – Försvarsmakten eller försvarsdepartementet – bara några dagar efter det att insatsen inletts förberedde sig för en förlängning.

viaJuholt tror på Libyenuppgörelse | Nyheter | Aftonbladet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik, Utrikespolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *