Moderat alliansskuta utan roder

Den moderata alliansregeringen har tappat inriktning. Främst hade jag sagt eftersom de två bärande ideerna skattesänkningar och hårdare villkor för de med bidrag (arbetslösa, sjuka, pensionärer) genomförts.

Det är svårt att presentera politiska ideer eller visioner för ett parti som egentligen inte tror på politiken.

Den intellektuella ’gurun’ för de nya moderaterna Anders Borg är också märkbart trött och pratar om att lämna.

Att moderaterna då hamnar på defensiven är inte så underligt. Speciellt inte med nya partiledare för det största oppositionspartierna som inte vill något hellre än att komma in i debatten.

Till det kommer att moderaterna i stort misslyckats med sin paradgren arbetslinjen om inte enbart sänkta skatter för de med arbetsinkomster och förmögenhet räknas som en framgång i säg, De i ekonomiskt, socialt och politiskt utanförskap står lika utanför som tidigare.

Alliansen i svårigheter, En alltmer frustrerad ekokammare och en ”kärvänlig” artikel om , I hela Europa diskuteras barnfattigdom – varför?

På onsdag möts statsminister Fredrik Reinfeldt och den nye S-ledaren Håkan Juholt för första gången öga mot öga, när riksdagen håller sin avslutande partiledardebatt. Det blir ett politiskt meningsutbyte som många sett fram emot. Den lite kyligare men påläste Reinfeldt mot den retoriskt yvige och ordsprutande Juholt. Inte bara två olika politiska linjer, utan också två olika personligheter som ställs mot varandra.

För Juholt kan det bli ett besvärligt möte, eftersom han kan börja tvingas redovisa konkreta alternativ. Men för Reinfeldt gäller något mer än att bara tekniskt försöka vinna duellen. Han måste också se till att återta det initiativ i den politiska debatten som gradvis under våren övergått till oppositionen, om än främst i form av kritik.

viaDags greppa rodret – Ledare – www.gp.se.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *