Återigen – fler fattigare svenska ska skapa arbete med moderaternas ar arbetslinje

Vad finanspolitiska rådets ekonomer säger i DI intervjuen är tillskillnad från vad moderaterna sagt sedan 2004 är i alla fall klarspråk. Och värd att återigen belysa.

Anders Borgs hela arbetslinje och arbetsmarknadspolitik är baserad på tanken att folk väljer att ’leva på bidrag’ d.v.s a-kassa och inte arbete om det är för ekonomiskt fördelaktigt att vara arbetslös. Och att sänkta löner d.v.s billigare arbetskraft ska öppna för att fler som får arbete. Modellen är hämtade från det idag konkursfärdiga USA  20 år tillbaka i tiden och den politik som genomfördes där under 90 talet mitt under den amerikanska ekonomiska supperbubblans första period. Det var då lågavlönade tjänstejobb inom personservice expanderade medan den amerikanska industrin raskt outsourcade alla tillverknings och kvalificerade jobb till låglöneländer

Det är i denna städ och barnpassnings ekonomi som moderaterna verkar se framtiden för sverige medan enligt återigen amerianska förebild kineserna kan ägna sig åt tillverkningsindustri och avancerad utveckling.

Working poor eller arbetande fattiga kommer att om det inte redan är bli ett bekant begrepp i moderaternas nya sverige precis som det amerikanska exempel där 2 eller 3 arbeten är normen för låglöne amerikanen.

Med andra ord är moderaternas politik ett generalangrepp på ett socialförsäkringssystem som det byggdes upp baserad på tanken att det är en inkomstbortfalls system. Och förstås den svenska modell där fackföreningar och arbetsgivare arbetade konstruktivt gemensamt och förstås löneökningar med en solidarisk lönepolitik. 

Är det bara jag som undrar över varför den samlade arbetarörelsen med facken i spetsen verkar ha sovit bort tiden sedan den moderata alliansens bankeryd överenskommelse 2004 när avsikterna var så klara från början. 

I den återigen amerikanska förebilden har just frivilliga lönesänkningar eller lönetillbakahållande varit en del i den amerikanska fackföreningsrörelsens nedgång.

Andra bloggar:
Mitt i steget, Martin Moberg, Röda Berget

 

di.se – Borg sätter hård press på lönerna

Borgs mål är att fler ska söka jobb när inkomstskillnaden stiger mellan a-kassa och lön.

Men också att sämre villkor för arbetslösa får löntagare att acceptera en svagare löneutveckling, av rädsla för att bli arbetslösa. Lägre lönepåslag väntas i sin tur ge plats åt fler på arbetsmarknaden.

”Det har varit mycket debatt om vilka effekter jobbskatteavdraget får. Vi tittar inte på arbetslöshetseffekter i vår studie. Men för att det ska få effekt för sysselsättningen så är det egentligen bra om det blir en återhållsamhet i lönerna, för det öppnar för fler jobb”, säger Anna Larsson.

”Vi tänker oss att när det blir mer attraktivt att jobba jämfört med att vara arbetslös vill till exempel den fackliga sidan se till så att så många som möjligt av deras medlemmar hamnar i sysselsättning, i stället för i arbetslöshet. Det är huvudmekanismerna som vi tror har lett till en återhållsamhet.”

Jobbskatteavdragen har sedan 2007 å andra sidan gett en person med 28.000 kronor i månadslön drygt 2.000 kronor mer kvar efter skatt.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Återigen – fler fattigare svenska ska skapa arbete med moderaternas ar arbetslinje

  1. Anonym skriver:

    Hur skall vi sysselsätta 500.000 personer som är helt outbildade?
    Knappast ens kan läsa än mindre skriva. Med vedhuggning eller vedisamling nöjligen.

  2. Anders E Nilsson skriver:

    Det här är också en god illustration till effekten av att facket förlorade a-kassan till staten. Från att ha varait ägda av facket så blen nu facket bara inkorporerade förvaltare av en del av statsapparaten. Intresset att göra arbetslösheten så kort som möjligt försvann. Och ju lägre ersättningen blir desto mindre blir intresset hos facket och dess medlemmar att bry sig om kassans funktion. Privata eller kollektiva inkomstföräkringar blir viktigare, vilket också utvecklingen har visat. Att kräva a-kassan tillbaka till facket, egen finansiering och medlemsmakt är ett första steg i kampen mot staten och alliansregeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *