Dags för nyval – Har den moderata minoritetsregering riksdagens förtroende..?

Om en majoritet av riksdagens ledamöter har krav på en annan politik än den som drivs av den moderata minoritetsregeringen och dess statsminister är det högst berättigat att ställa frågan om Fredrik Reinfeldt längre har riksdagens förtroende?

Efter att ha förlorat omröstning efter omröstning i frågor som är centrala för den moderata regeringens politiska plattform är det högst berättigad tycker i alla fall jag med en förtroendeomröstning för att se om regeringens politik fortfarande har riksdagens förtroende.

Om inte är det förstås självklart
att Fredrik Reinfeldt ställer sin plats till förfogande och utlyser nyval…..

Bloggat:
Sjuka vändningar i en dito sjuk sjukförsäkring – när ska denna urusla sängkam(m)arfars ta slut?, Sjukförsäkringen måsta handla om utförsäkrade Anna, Vems politik för du Reinfeldt?https://hogbergstankar.blogspot.com/2011/06/plotsligt-sa-var-den-enskildes.htmlhttps://mitt-i-steget.blogspot.com/2011/06/regeringen-reinfeldt-ii-den-svagaste.html

Riksdagen extrainkallad nästa vecka | Nyheter | Aftonbladet

Bråk om sjukförsäkringen sedan alliansen stoppat ändringsförslag

Talmannen extrainkallar riksdagen i nästa vecka efter krav från den rödgröna oppositionen.

Kravet kom sedan regeringspartierna stoppat förändringarna i sjukförsäkringen i dagens omröstning.

Efter omröstningen kallade talmannen partiernas gruppledare till möte för att diskutera situationen.

En majoritet av riksdagens ledamöter står bakom de rödgrönas krav på förändringar i sjukförsäkringen. Ändå röstades de inte igenom.

För att få stöd för en återremiss räcker det med att man har en tredjedel av ledamöterna bakom sig. Därför kunde regeringspartierna stoppa förslaget, som nu i stället skickas tillbaka för ny beredning i socialförsäkringsutskottet.

På begäran av 137 riksdagsledamöter har talmannen nu i eftermiddag beslutat att avbryta kammarens sommaruppehåll. Nästa torsdag kallas kammaren till bordläggningssammanträde och nästa fredag blir det arbetsplenum.

Då ska riksdagen på nytt behandla förslaget till ändringar av sjukförsäkringen.
Vill utreda konsekvenser

Regeringspartiernas skäl till återremiss var att man vill få förslagen bättre belysta. Ordförande i socialförsäkringsutskottet Gunnar Axén (M) vill att fler remissinstanser ska titta på förslagen och ge sin syn på dem. Bland annat vill han utreda de ekonomiska konsekvenserna.

Socialdemokraterna menar dock att dagens beslut bara är ett sätt för regeringspartierna att förhala oppositionens förslag.

– Regeringen stressade igenom en sjukförsäkringsreform som hade många fel och brister, men har inte velat rätta till den. Nu finns det en majoritet i riksdagen och det måste de acceptera, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *