Natos andra förlorade krig i Libyen och frankrike nekar stoppa bombande för humanitär hjälp

Det står ganska klart att Nato har förlorat det andra krig organisationen inlett. Afghanistan förstås det första kriget Nato så uppenbart förlorat. När det gäller Afghanistan var det uppenbart redan vid Obamas maktövertagande att det fanns inga militära lösningar trots stora ord om ’surge’ och ’counter-insurgency’ från Pentagon. Redan då pågick förövrigt hemliga kontakter ledda av Storbritannien och Saudi-arabien med olika taliban grupper. 

Libyen det ’icke-krig’ som så uppenbart
bryter mot FN’s mandat är också förlorat. Om inte en bomb skulle få in en lycko träff på Gadaffi. Och då skulle ändå hans söner kunna fortsätta med den inte ovästliga del av Gadaffs militära resurser som hållits tillbaka. Och de östliga libyiska rebellerna är i stort en beväpnade stadsbor oförmögna att på allvar utmana Gadaffi. Trots massivt militärt flygunderststöd från Nato.

I det som skulle vara en humanitär insats med en flygförbudszon har västmakterna under högljutt talade om FNs doktrin om ansvar att skydda civilbefolkningen lyckats driva på ett fullskalligt inbördeskrig med Nato som del av en rebellgrupp. Och hela situationen mot en delning av Lybien med ett destabiliserat Nordafrika och ett Libyen som förödat.

Jag undra förövrigt om den socialdemokratiska utrikesledningen
under Urban Ahlin eller ex politiker som Jan Eliasson har fler kommentarer eller debattartiklar till Frankrikes vägran att stoppa bomningar för att släppa fram humanitära hjälptransporter trots vädjanden från i det här fallet Italiens utrikesminister..

Faller det också under FN doktrinen om ansvar att skydda….
 
Hela Lybien konflikten har spårat ur rejält där det politiska målet att bli av med Gadaffi nu överskuggar allt där det enda alternativet att lyckas med detta är marktrupper likt de amerikanska marinkårsfartyg som nu stävar utanför tripoli tillsammans med franska och brittiska enheter. Får se vad som blir agerandet från ett allt mer desperat Nato med ambitioner att bli den globala militära säkerhetsmakten.

Italien kräver riktlinjer från Nato | Utrikes | SvD
Italien kräver riktlinjer från Nato
NB
22 juni 2011 kl 14:00, uppdaterad: 22 juni 2011 kl 14:10

Italiens utrikesminister Franco Frattini uppmanar Nato till ökad tydlighet efter de bombningar som krävt civila dödsoffer i Libyen. I ett tal i Italiens parlament i dag krävde Frattini ”exakta riktlinjer när det gäller de dramatiska misstag som drabbat civila”. Nato har erkänt att en bomb dödat civila i Tripoli i helgen.

Utrikesminister Frattini uppmanar även till lugn i stridigheterna så att hjälp kan nå fram till de nödställda i Libyen.

Frankrikes utrikesdepartement meddelade i dag att Frankrike motsätter sig varje avbrott av Natos bombanfall mot Libyen. Utspelet var ett direkt svar på den italienske utrikesministern Frattinis uppmaning om att avbryta bombningarna så att humanitär hjälp når fram till behövande.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *