PR eller propaganda från den moderata regeringen?

När PR-konsulter blir en del av en kommunikationsapparat som ska sälja den moderata alliansregeringens politik kan man undra både över objektiviteten och fakta innehållet den politik som presenteras av moderaterna via diverse Pr-byråer och ännu mer över den andra roll PR-byråerna ofta spelar som lobbyister för olika intressen. Om inte annat är det en logiskt motsättning i att PR-byråerna anlitas för att ha synpunkter på innehållet med ’absolut inte påverkat innehållet…’ som ju statssekreteraren nedan säger.

Pr-byrån skulle förenkla texterna – DN.SE

För oss som tycker att det här är självklart är det lätt att bli
hemmablind, säger finans­departementets informationschef Christine von
Sydow.

Hon säger att Kreabs uppdrag var att göra det finanspolitiska ramverket begripligt, både vad gäller texter, grafik och upplägg.


Framför allt handlar det om vilka delar vi ska lyfta fram. Att det här
och det här tycker vi är viktigt externt, den typen av innehåll.

Skrev de texterna?


De tittade på texterna, men det är vi som äger texterna, det är vi som
bestämmer texterna. Det var ett slags underlag i en process.

Det är väl knappast okänt att PR-byråer och kommunikations konsulter som Prime arbetar för olika intressen och politiska partier från höger till vänster.  Och att man är befolkade av till stora delar av ex-politiker och högre politiska tjänstemän. Jag har svårt att tro att regeringskansli och olika departement inte har expertisen att publicera informations broschyrer eller webbplatser. Men med 400 anställda har uppenbarligen finansdepartementet problem att förklara innehåller i den egna budgeten?  

Så är det förstås inte. Här handlar det om förstås både från den moderata regeringen och de olika intresse organisationer som använder samma pr-byråer och kommunikations konsulter att bildsätta den egna versionen av verkligheten. Bildsätta sägs ju förövrigt vara en av statsminister Fredrik Reinfeldts favorit ord.

Mediaträning att presentera den för makten mest fördelaktiga bilden av verkligheten känns förstås igen från USA där man under George W. Bush administration under Carl Roves ledning stoppade hela den federala administrationen full med politiskt tillsatta tjänstemän som stenhårt i detalj styrde bilden av hur den republikanska administrationens arbete presenterades. 
 
Det förstås i Bush administrationen som lobbyisterna fö
r olika näringslivsintressen fick sitta och skriva de lagförslag som Bushadministrationen lade fram som sina egna. Något som förstås aldrig skulle kunna hända i symbiosen mellan pr-byråer och den politiska makten i Sverige…

Inte heller skulle väl t ex arbetsförmedlingen skicka ut manus till sina tjänstemän om vad de får säga till media…

Sånt händer väl inte i Sverige…


Jodå. På arbetsförmedlingen skickade ledningen t ex
inför Uppdrag gransknings granskning av fas 3-jobben ut ett massmail om vad man som anställd skulle svara journalisterna om de hörde av sig, och att man skulle höra av sig om man varit i kontakt med media.

Instruktion för mediekontakt kritiseras – ST Press
Då skickades ett massmejl ut på myndigheten:

”Hej! SVT har börjat göra intervjuer kring fas 3. Troligen ska det ske över hela landet. Meddela oss om något är på g. Läs bifogad fil där du bland annat hittar ett enklare budskapsmanus som cheferna kan använda.”

I de bifogade anvisningarna återupprepar ledningen sin önskan om att bli förvarnad om tv-reportrarna var i faggorna:

”Om något är på gång i din region, hör av dig.”

Arbetsförmedlingen tolkade Uppdrag Gransknings avsikter så här: ”Vinkeln tycks vara att gå på de orter/regioner där det allmänna tar emot störst anordnarbidrag. Frågorna kretsar kring varför just det offentliga är så stor aktör. Budskapet vi försöker få ut är att vi har ett bra samarbete med kommunerna. Det motsäger inte att vi har goda samarbeten med privata anordnare.”

Slutligen talade ledningen om vad de ansåg att de anställda skulle tycka:

”Min bild är att väldigt många deltagare är nöjda.”

Hur ser det ut bland i den övriga mediatränade svenska statsapparaten…..   Det är väl ofta så att den som presenterar sin bild av verkligheten mest högljutt vinner även om det handlar om en alternativ verkligheten i moderaternas nya Sverige…

Konsulter – en del av vardagen – DN.SE
DN:s granskning av regeringens kommunikationskostnader visar att mediearbetet fortplantat sig långt ner organisationen. Även tjänstemän under statssekreterarnivå medietränas.

”I allt högre grad bli information och kommunikation en viktig fråga inom regeringskansliet”, skriver pr-byrån Gullers Grupp i en offert om medieträning.

Otaliga kommunikationsplaner har beställts och på avdelningskonferenserna är kommunikationen en självklar punkt.

När, för att ta ett exempel, den ekonomiska avdelningen på finansdepartementet hade avdelningskonferens ledd av statssekreterare Susanne Ackum ägnades hela eftermiddagen åt kommunikationsfrågor.

Även i utredningar beställda av regeringen satsar man hårt på att synas:

Kulturutredningen, under ledning av Eva Swartz Grimaldi, anlitade Fredrik Andersson på pr-byrån Prime för att, som det står i avtalet ”stödja genomförandet av informationsaktiviteter i första hand i media och vid öppna offentlig arrangemang. Arbetet omfattar förberedande analyser av kulturområdet, bistå utredningen vid utarbetande av kommunikationsplaner …”. I fakturan på 122.500 kronor, inklusive moms, skriver Prime att man även bistått med att skriva debattartiklar.

Uppdrag: Förklara budgeten – DN.SE
DN har granskat regeringskansliets inköp av kommunikations- och pr-tjänster under åren 2007–2010. Under perioden köpte regeringen in kommunikationstjänster för sammanlagt 119 miljoner kronor. En stor del handlar om olika tekniska lösningar för regeringens hemsida och tryckkostnader. Men pr-konsulter får också stora summor för att hjälpa regeringen att kommunicera sin politik.

I partiledardebatten förra onsdagen återkom statsminister Fredrik Reinfeldt flera gånger till betydelsen av det finanspolitiska ramverket. Om oppositionen bakvägen ändrar delar av regeringens budget hotas landet av politiskt kaos, varnade statsministern.

– Det handlar inte bara om den här regeringen eller den här mandatperioden, utan det här kommer för lång tid framöver vara grundläggande för förutsättningarna att regera Sverige. Därför är det här en mycket central fråga, sa Reinfeldt.

Men när finansdepartementet under vintern 2008 och 2009 skulle förklara grunderna i det finanspolitiska ramverket på sin hemsida gjorde man det inte själv.

För 287.500 kronor inklusive moms fick pr-byrån Kreab & Gavin Anderson uppdraget ”att beskriva det finanspolitiska ramverket – överskottsmål, utgiftstak och kommunalt balanskrav”.

Kreab bidrog i arbetet med synpunkter på upplägget och var också med om att utforma texterna om ramverket. Byrån gjorde också ett antal grafiska förklaringar om ramverket – som ännu inte publicerats.

Gunnar Wetterberg, historiker, samhällspolitisk chef på Saco och en Sveriges främsta experter på offentlig förvaltning, är tveksam till regeringens agerande.

– Man kan fråga sig hur pass väl använda pengar det är. Kostnaden motsvarar ett par kvalificerade departementssekreterarmånader. Då är frågan om man inte hade fått ut mer genom att ta det i stället, ­säger han.

– Många tror att kommunikationskonsulter gör texter vassare och intressantare, men risken är att man tappar nyanserna.

Kreab & Gavin Anderson fick vid samma tid, våren och sommaren 2009, ytterligare ett tungt uppdrag av finansdepartementet. I avtalet står det att Kreab ska ”undersöka möjligheterna och förutsättningarna för hur departementet skulle kunna skapa ett praktiskt användbart underlag för bedömningar avseende kommunikationen av regeringens politik bland relevanta målgrupper i Sverige”.

Totalt kostade jobbet med momsen inräknad 553 125 kronor. Den som skrev under de båda avtalen för Kreabs del var Anders Frostell, tidigare topptjänsteman i Folkpartiet. Arbetet skedde i form av en rad seminarier där personal från finansdepartementet deltog.

Bloggat:
Varför görs ekonomi så djävla svårt?, Sveriges lättaste jobb – moderat riksdagsledamot.”Hellre mat på bordet än 100 kr till klasskassan”, Ska skattemedel förklara Moderaternas misslyckanden?, M i Moderaterna står för Makten., En regering som inte kan förklara sin politik och kvällstidningar som är butiker – trött på Sverige, Regeringens PR-budget, ”Det finns en aggressiv hållning mot Fas 3”, Ja allting går att sälja med reklam, också icke fungerande moderatpolitik….,  Reinfeldt börjar lika Berlusconi,  Kommunikation – en del av regeringens arbete, Allt går att sälja med mördande reklam. Även impopulär politik, Ledarskribenterna räcker inte, Räckte det inte med propagandaminister Schlingmann?

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Moderaterna, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på PR eller propaganda från den moderata regeringen?

  1. very interesting posts nonetheless

  2. Pingback: Lögnerna om försäkringssystemet från moderaterna urholkar grunden för tryggheten | Claeskrantz.se - En personlig politisk blogg om Sverige och omvärlden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *