Äntligen socialdemokrater som inte viker

Självklart är det oppositionens roll att gå efter de som sitter i regeringsställning på alla sätt de kan. Socialdemokratin borde redan 2006 gjort detta och varit redo att ta fighten om makten i Sverige. Det var man inte utan satt mentalt fast i Rosenbad även om man lämnat byggnaden.

Sen är det visst ironi att Lena Mellin Aftonbladets
politiska reporter tydligen också förstått att ett oppositions partis roll är inte att vara ’kompis’ med Fredrik Reinfeldt eller moderaterna i riksdagen. Det är speciellt socialdemokraternas som det största oppositions partiets förbannade skyldighet att göra att för att fälla Fredrik Reinfeldts moderat regering nu eller någon gång fram till 2014. Håkan Juholt ska göra livet surt för Fredrik Reinfeldt i så stor utsträcknings han kan.

Håkan Juholt sade i sitt linjetal på den socialdemokratiska extrakongressen där han valdes till partiordförande att ’we wont back down’.  Jag gillar tanken på ’fighting socialdemocrats’….


Glöm ändrade regler – det handlar om att skada motståndaren | Lena Mellin | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet

Nu tänker du kanske att skugg­boxning i riksdagen är totalt ­ointressant. Det rör dig inte i ryggen och i morgon är det midsommar.

Men det, vågar jag hävda, är att gravt undervärdera frågan.

Om regeringen gång efter annan åker på stryk i riksdagen kommer ­deras trovärdighet och professionalism förr eller senare att under­grävas.

Regeringsduglighet är en viktig parameter när väljarna väljer parti. Ständiga förluster i riksdagen kan alltså leda till en ännu större förlust för regeringen – att förlora valet 2014.

Oppositionen har därför tungt vägande skäl att så ­ofta som möjligt enas för att fälla regeringen.

Innehållet är mindre viktigt. Det grundläggande är att skada motståndaren enligt ­devisen den enes död, den andres bröd. När för­troendet minskar för­ regeringen ökar oppositionens chanser att ­vinna.

Fredrik Reinfeldt vs ­Håkan Juholt.

Det ­är så här matchen ser ut.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *