Skammens moderata arbetslinje bakom utförsäkringarna

Jag undrar om inte den rätta beskrivningen är till berättelser som den citerad nedan är skammens arbetslinje. För det är den moderata alliansregeringens arbetslinjen som bestämt att Bengt och alla andra ska som utförsäkrats ska arbeta. De var ju egentligen inte sjuka de personer som utförsäkrades av moderaterna till arbetsprövning hos arbetsförmedlingen utan offer för en socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik som gömt undan människor som egentligen inte ville något annat än att arbeta.

Liksom de alltför generösa sjukförsäkringssystem som inte ställde krav på de sjuka där ’ju alla visst’ hur lätt det var att sjukskriva sig och leva på bidrag om man inte kände för att arbeta. Och arbete är ju vad som ger lycka mer än något annat för de stackare som hamnat i den socialdemokratiska sjukförsäkringsfällan som en del allianspolitiker beskrivet det.

Därför nästa gång du hör en berättelse
som en sjuk person nu jobbar för att han anses frisk enligt försäkringskassans nya regler så kom ihåg att det sker i enlighet med den moderata arbetslinje som halva Sverige röstade för medan de tacksamt räknade sina tusenlappar i jobbskatteavdrag.

Och alla vet väl förresten att de icke arbetande inom den kvarvarande sjukförsäkrings också betalar högre skatt just för att de som sjuka inte arbetar. Moderat arbetslinje….

Andra bloggar att läsa:
Sjuka vändningar i en dito sjuk sjukförsäkring – när ska denna urusla, Jag stöttar Ship to Gaza, Fri tid, död tid, ingen tid och barnfattigdomen som inte finns., När barn blir brickor i ett spel, Högbergs tankar: Finns det vinnare, finns det förlorare…, Opinionssiffror igen, Semestern visar klasskillnaderna, Har Reinfeldt Åkesson i telefonboken?, Gärna insyn och pengakoll, men först en rejäl utbetalning!

Skam över Sverige! – hd.se
Crister Enander. Det är tidig morgon. Jag ska ut och gå min morgonpromenad. På gården möter jag Bengt. Han arbetar som vaktmästare. Bengt är inte enbart vaktmästare. Han utför även en hel del reparationer. Det är ett tungt arbete och det är ganska många fastigheter han sköter tillsammans med två kollegor. För ett tag sedan, ett knappt år eller så, fick Bengt cancer. Tumören satt mellan hjärnans nedre del och de övre halskotorna.

Han berättar att operationen tros ha gått bra. De får avvakta och se. Han har fått cellgiftsbehandling. Men han mår allt annat än bra. Han måste, där han står och pratar med mig, hålla sig i väggen. Han har svår yrsel. Han sover dåligt. Han har ständig värk, en smärta som strålar från nacken ner i ryggraden. Värst är det på nätterna. Han äter starka smärtstillande tabletter. Hörseln på högra örat är nästan helt borta.

Bengt är snart sextio. Han har arbetat hela sitt liv. Han har betalt skatt alltsedan han var sjutton år och tog sitt första jobb. Jag frågar honom om han inte borde vara sjukskriven.

”Jo”, svarar han. ”Min läkare har sjukskrivit mig, men Försäkringskassan godkände inte sjukskrivningen.” Han svajar till. Han griper efter ledstången som leder ner till källaren. Vi pratar om lite allmänna saker. Bengt berättar vilken tur det är att hans barn kan ställa upp för honom. Han klarar ännu inte att sköta sitt hushåll. Men arbeta måste han. Han säger att det inte hade fungerat om inte hans två arbetskamrater hade hjälpt honom genom att ta de tunga arbetena och låta honom sköta enklare uppgifter. Men arbeta måste han

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *