När kommer Urban Ahlin och den socialdemokratiska utrikesledningen agera för Sudan?

Med tanke på att FN-doktrinen om ansvar att skydda framhållits som den vägledande principen för socialdemokratiska utrikespolitiken när kommer den socialdemokratiska utrikesledning under Urban Ahlin och den socialdemokratiska riksdagsgruppen reagera på vad som nu sker i Sudan?

Jag förutsätter att socialdemokraterna kommer att agera på
samma sätt som i Libyen frågan och driva på för att Sverige via EU agerar diplomatiskt i FN, Bryssel, Afrika och förstås militärt med trupper som kan agera skiljelinje mellan nord och syd.

För om doktrinen om att skydda är den övergripande linjen
som gäller ska den tillämpas konsekvent när det begås solklara fall av brott mot mänskliga rättigheter. Och definitivt inte användas som verktyg för stormaktspolitik när det passar ledande västmakters egenintresse runt om i världen. Med socialdemokratin som passivt språkrör för den politiska linje som kommer från Nato högkvarteret i Bryssel.

Jag ser fram emot att den socialdemokratiska utrikesledningen kommer
att agera för att få den svenska regeringen och inte minst Carl Bildt att handla för för den sudanesiska folket. Och om inte annat lyssna på den svenska kyrka som för tillfället verkar vara de enda som uppmärksammar Sudan. Tidigare insatser i området för att lösa konflikten permanent har uppenbarligen misslyckats ganska rejält.

Sudan på väg mot humanitär kris | Brännpunkt | SvD

Om inte politisk vilja leder till politisk handling är risken för fullskaligt krig och en oöverblickbar humanitär katastrof nära förestående. Rösterna från Sudan är tydliga: Svik oss inte nu! Låt inte hoppet om fred och frihet färgas i blod.

Sverige, med sitt unika och långvariga engagemang för fred och utveckling på Afrikas horn, har en viktig roll att spela just i denna avgörande tid för Sudans utveckling. Även om EU har blivit tydligare i sin retorik i relation till Sudan får inte Sverige smita från sitt eget ansvar och sin egen möjlighet att agera konstruktivt.

Svenska kyrkan uppmanar därför utrikesminister Carl Bildt och Sveriges regering att i sina direktkontakter med parterna i Sudan, inom EU och FN, och i relation till nyckelaktörer som USA, Kina och Afrikanska Unionen, agera beslutsamt och kraftfullt för:

• ett omedelbart stopp på våldsspiralen och pågående brott mot folkrätten, inte minst bombningen av civila mål och utomrättsliga avrättningar

• att garantera skyddet av civilbefolkningen

• att säkerställa att humanitär hjälp når de drabbade områdena

• att parterna snarast når politiska överenskommelser som respekterar fredsavtalet från 2005 och säkerställer ett ramverk för att lösa alla utestående frågor även efter södra Sudans självständighet 9 juli 2011

• att det sudanesiska civilsamhället i både norr och söder, inte minst kyrkornas aktiva och välförankrade nätverk, görs delaktiga i alla politiska initiativ för att säkra en hållbar och rättvis fred för hela Sudan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på När kommer Urban Ahlin och den socialdemokratiska utrikesledningen agera för Sudan?

 1. Kalle skriver:

  Makt (Politikerna) och Rätt (Domstolarna). Inte makt (imamen) är rätt (imamen).

 2. Anonym skriver:

  Kina bestämmer där. Som Kina vill, blir det. Sen kan Urban Ahlin och andra betydelselösa politruker tycka vad dom vill. Ingen kommer att lyssna.

 3. Barbro Hartvig skriver:

  Problemet är alla fula gubbar i Sudan, som inte tänker som vi. Det bästa västerländska diton kan göra är att stödja kvinnorna i Sudan.

 4. Barbro Hartvig skriver:

  Problemet är alla fula gubbar i Sudan, som inte tänker som vi. Det bästa västerländska diton kan göra är att stödja kvinnorna i Sudan.

 5. Bo Grahn skriver:

  Kyrkorna skall hålla sig borta.
  Muslimska medlare däremot
  kan göra en insatsIslam (Sunni)
  är ju den dominerande.

 6. Bo Grahn skriver:

  Kyrkorna skall hålla sig borta.
  Muslimska medlare däremot
  kan göra en insatsIslam (Sunni)
  är ju den dominerande.

 7. Bo Grahn skriver:

  Kyrkorna skall hålla sig borta.
  Muslimska medlare däremot
  kan göra en insatsIslam (Sunni)
  är ju den dominerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *