Marknadens talibaner på SvD ledare och die dumme schweden

Det är kanske inte så konstigt att SvD ledare är förespråkare för en kapitalism utan mänskligt ansikte. Men ibland kan ideologisk nit och bokstavstroende modell taliban om hur marknader fungerar bara vara exempel på ’die dumme schweden’ eller korkat på vanlig svenska. 

Sverige är det enda landet i västvärlden under den moderata alliansen och dess industriminister före detta VD:n på hushållningssällskapet i Västerbotten som inte har en nationell industripolitik. Saab är sedan länge ett företagslik där det är för sent att rädda något av vad som nu är plundringen av svensk högteknologi. Men politikerna i den borgerliga regeringen kunde agerat om de inte varit bokstavstrogna marknadsfundamentalister. Och hade ett näringslivsdepartement totalt okunniga om svensk industri. 

Det var när finanskrisen slog till som staten skulle agerat precis som man gjorde i alla andra länder i västvärlden utom Sverige. Det var George W Bush och republikanerna som gick in för att hjälpa de amerikanska bilföretagen. I Tyskland Angela Merkels konservativa. I Frankrike den konservativa Nicholas Sarkozy. Uppenbarligen har man i dessa länder en samsyn på en nationell industripolitik med socialdemokraterna och Håkan Juholt.

I Sverige valde den borgerliga moderat regeringen
istället att rädda bankerna med hundratals miljarder i garantier för att skydda dem från akut konkurs. Det förresten då ingen från SvD ledare som förespråkade att svenskt banväsende och kapital lika gärna kunde hanteras från Senegal via Senegalesiska banker?

Att bilindustrin tillsammans med den övriga tunga tillverknings industrin råkar vara navet i den svenska konsult och tjänsteekonomin verkar heller inte vara något de känner till på SvD ledare. Sverige hade behövt en nationell industripolitik som med satsning både på att utveckla existerande företag och skapa förutsättningar till kreativt nyföretagande i en kunskapsekonomi. Sverige har varit speciellt dålig på att utveckla tjänster inom it-sektorn utanför telekom som ett exempel.

Jag tror SvD ledare hade behövt lite bredare kunskaper om verkligheten än det man inhämtar på timbros ideologiska skolnings seminarier. Som förövrigt är lika föråldrade som marxismen produktionsmedel i en global kunskapsekonomi

Mer i media:
AB,

Bloggat:
SvD:s gulliga kapitalism, Sommartrams signerat SvD:s ledarredaktion…., Kortsiktigt tänkande styr, Vi vill skapa möjligheter för människor och företag att få växa, Kielos kicks SvD butt, Somalier tar över ledarredaktionen på SVD?, Post postindividualismen, JUHOLT, ARBETAREN & SKITJOBBAREN…, Öppenhet lägger grunden för att just friheten ska kunna vinna fler segrar i vårt land

Ska Juholt köpa Onoff? | Ledarsidan | SvD

Men vad tycker Socialdemokraterna egentligen om allt detta? Partiet har gjort det till ett paradnummer att utnyttja folks oro då trygga och traditionstyngda varumärken hotas. Håkan Juholt har fortsatt i Sahlins hjulspår och krävt mer statligt engagemang i Saab, och meddelat att Socialdemokraterna är redo att bistå med statliga ”insatser och investeringar”. Man har hänvisat till att bilindustrin varit utsatt för hård internationell konkurrens.

Visst är det sorgligt när företag flyttar eller läggs ned, framför allt för de anställda inom landet. Det gäller både Saabs och Onoffs personal. Men en ansvarsfull politiker borde i sådana lägen i stället peka på hur arbetsmarknaden kan effektiviseras så att arbetslöshetstiden, för de som tidigare arbetat för företag som konkurreras ut, blir så kort som möjligt. Det gäller också att se till att våra trygghetssystem fungerar som de ska, bland annat just för att förenkla omställningar och ekonomiska strukturomvandlingar.

Så resonerar dock inte personer som Sahlin och Juholt. Med tanke på det ska det bli spännande att höra varför Onoff, precis som Saab, i konsekvensens namn förtjänar att räddas av staten. Om exempelvis Samres projekt i Senegal blir framgångsrikt och fler telefoncentralsoperatörer väljer att flytta till landet bör Socialdemokraterna, enligt sin egen logik, rädda svenska jobb också inom den branschen. Trots att all rimlig ekonomisk logik talar emot. Men vad gör man inte för att håva in några extra röster på valdagen?

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Moderaterna, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *