2011 förlorat år för socialdemokratin

2011 blev ett politiskt förlorat år för socialdemokraterna trots ny partiledare och nystart som slagord. Främst däför att partiledaren oavsett vem inte var huvudorsaken till problemen inom socialdemokratin utan istället en organisation och politisk rörelse som i mycket legat i träda sedan Göran Perssons sista mandatperioder. 

Problemet är en en politisk rörelse (folkrörelse?) som slutade tala om framtiden och visioner för att istället fokusera på att administera den makt som många tycks ha tagit förgivet alltid skulle vara socialdemokraternas. Där interna motsättningar och makstrider som tryckts ner under Göran Persson först med ny partiledare började komma upp till ytan.

Mona Sahlins hastiga och i mitt tycke mycket olyckliga snabba avgång blev sedan proppen som på allvar släppt fram fraktionsstriderna. Mona Sahlin borde stannat kvar den period hon var vald till och istället tagit ledningen för en massiv nystart av partiet och en ordnad process att hitta en ny partiledare. Det kunde varit Mona Sahlins arv till socialdemokratin. 

Istället körde socialdemokratin fast i både en visions och organisations kris med i praktiken ett maktvakum och en partiledare som kom att väljas som kompromiss i brist på kandidater som de tongivande partidistrikten var överens om. Detta då långt från de medlemmar som sägs vara grunden för partiet. Till det kommer en kraftigt krympt politiskt organisation och den riksdagsgrupp där man varit van vid att sitta vid makten. Och en omorganisation av partiet på riksplanet som 1 år efter det förlorade valet 2010 fortfarande håller på att genomföras. 

En konsekvens sammanslagningen av partiexp på sveavägen och riksdagskansliet är att samtidigt som en kraftfull politisk opposition behövdes fanns det inte ens folk att göra det grundläggande underlags arbetet för en oppositionspolitik i många fall. Där erfarna tjänstemän slutade medan stor samling nya personer skulle anställas. Den villervalla och minst sagt bristande ledning och samordning som varit under socialdemokratin svart höst 2011 – där man i praktiken givit främst moderaterna fritt fram politiskt –  pekar på allvarliga problem någonstans mellan vu/ps och en riksdagsgrupp med allt förmånga glada frilansande amamatörer som talespersoner..eller sådan talespersoner var tillsättning främst verkar kommit av behovet av att hitta plats för avpolleterade motståndare i maktkamper . Socialdemokratin har politiskt under hösten lämnat walkover till den moderata regeringen när man borde haft guldläge istället..

Med en skadeskjuten partiledare som i stort fortfarande sitter kvar för att ingen kan enas om en efterträddare åkandes land och rike runt på en förlåtelse turne som cementerar den negativa bilden av honom är det kanske inte så konstigt att folk i allmänhet inte har stort förtroende för varken socialdemokratin eller dess partiledare. Fredrik Reinfeldt eller Anders borg har vad jag hört aldrig ursäktat sig offentligt för alla de misstag de gjort. Eller med andra ord – ingen bra bildsättning av Håkan Juholt.

Socialdemokratin har också problem att hitta en fungerande m edia strategi för att kommunicera ut och bildsätta ett alternativt politiskt budskap mot den moderata regeringens. Medan Håkan Juholt besöker som senast världskupen i skydskytte i Jämtland totalt osyling från den huvudstadsmedia som majoriteten av svenskarna får sin bild av honom och socialdemokratin jobbar moderaterna på som vanligt i riksdagen.  

Frågan är om 2012 också går förlorat? 

Socialdemokraterna väljer väg – P1-morgon | Sveriges Radio

Socialdemokraterna väljer väg Publicerat: kl 05:00 , I helgen håller Socialdemokraterna sitt årliga förtroenderåd där 120 ombud från partisdistrikten möter partiledningen bl a. Många tror att det också kommer att handla om partiets fortsatta kris, med bland annat sjunkande opinionssiffror. Vilken färdriktning ska Socialdemokraterna ha framöver? Samtal med Ardalan Shekarabi och Anna Johansson, båda var ordförande i den tidigare Kriskommissionen. Socialdemokraterna väljer väg

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *