Varför kan inte Sven-Erik Österberg säga jag har förtroende för Håkan Juholt?

Det är  ganska lätt att säga i en meningJag har förtroende för Håkan Juholt som partiledare för socialdemokraterna eller som i SvenErik Österbergs fall – Som medlem i det verkställande socialdemokratiska utskottet delar jag Vus förtroende för vår partiledare.  

Om SvenErik Österberg som talesperson i riksdagen för socialdemokraterna och del av den partiledning Håkan Juholt leder inte har förtroende för sin egen chef förutsätter jag han lämnar de uppdraget snarast.   

Likadant om SvenErik Österberg saknar den kommunikativa förmåga som borde vara en förutsättningen för ett arbete som talesperson.

Mer att läsa från Ulf Bjereld som vanligt klokt:

Framträdande socialdemokrater står nu i kö för att veckla in sig i svårtydda uttalanden om huruvida de har förtroende för sin partiledare. Därför var det befriande att i P1 Morgon i dag höraAnna Johansson svara entydigt ”Ja, det har jag” på frågan om hon hade förtroende för Håkan Juholt, medan Ardalan Shekarabi i samma inslag gjorde en Thomas Östros och kryptiskt hukade bakom verkställande utskott och partistyrelse.

I går blev det viss turbulens efter att Sven-Erik Österberg i SVT Aktuellt också åberopat det verkställande utskottets beslut att ge Juholt fortsatt förtroende. Men jag tycker det var en kvalitativ skillnad mellan Österbergs uttalande och de uttalanden som Östros och Shekarabi gjort. Österberg sa: VU vilket jag ingår i har gett Håkan Juholt ett förtroende och det är det som gäller.Eftersom Österberg själv sitter i verkställande utskottet blir han också personligen delaktig i utskottets förtroendeförklaring för Juholt.

Men visst hade det varit bättre om Österberg likt Anna Johansson varit tydligare i sin förtroendeförklaring. Då hade jag t ex inte behövt lägga tid och kraft på att skriva denna bloggpost för att kremlologiskt tolka innebörden i det han sa.

För mig är förtroende något man har eller inte har. Man kan inte ha ett förtroende på 30 eller 50 eller 70 procent för en person 

Österberg gjorde en Östros – DN.SE

I onsdagskvällens Aktuellt valde den tidigare S-ministern Sven-Erik Österberg att göra samma sak. Trots att frågan var glasklar: – Hur ser ditt förtroende ut för Håkan Juholt? Har du förtroende för er partiledare i dag? Betoningarna låg på ”ditt” och ”du”. –

Verkställande utskottet, vilket jag ingår i, har gett Håkan Juholt ett förtroende och det är det som gäller för det här, blev Sven-Erik Österbergs svar.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Varför kan inte Sven-Erik Österberg säga jag har förtroende för Håkan Juholt?

 1. Martin skriver:

  Onekligen intressant lista med ledande sossar som inte har förtroende för Juholt: 

  Jan Nygren
  Thomas Östros
  Sven Erik Österberg
  Mona Sahlin
  Björn Rosengren

  Fyll gärna på allt eftersom / alt om jag missat någon. Onekligen en intressant lista, det är ju tunga namn vi pratar om… 

 2. Lars Flemström skriver:

  Nu har han sagt det, men det var som svar på ett direkt fråga från en journalist med anledning av Björn Rosengrens "skämt" om att han under en middag med  Östros och Österberg hade sagt att Juholt måste avgå.  Anders Johansson borde också ha avfärdat sitt famösa SMS-krav på Juholts avgång på att det inte var allvarligt menat.

  I stället ställde han upp i TV och snackade skit. Ännu mer omdömeslös än Rosengren, som dock har på sin meritlista att han har slagit sönder Posten och SJ samt lurat pengar av småsparare med sin övervärderade Telia-aktie, som sjönk som en sten. Att just han, även om det var ett skämt, markerar avstånd till Juholt som får bära hundhuvudet för tidigare s-regeringars misstag, kommer bara att stärka Juholts "aktier". Det som Österberg nu har sagt, borde han ha sagt tidigare och självmant.

  Det får vara nog nu med sura partiledarkanditater, som inte blev valda. Det finns flera av den sorten, som borde begripa att alla inte kan bli partiledare och att det är ytterst hedrande att ens bli föreslagen. Dessbättre tillhör inte Lena Sommestad dåliga förlorare-gänget, så vitt jag vet.

  Att ha förtroende för partiledaren handlar självfallet inte om att vara säker på att den bästa kandidaten har vunnit. Österberg är i sin fulla rätt att tro att han själv hade blivit en bättre partiledare, om nu det är vad han tror. Om han verkligen hade blivit det, är ett förbehållslöst stöd för Juholt, den bästa tjänst som han kan göra partiet i den rådande situationen.

  Det är bilden av ett splittrat parti, som sänker väljarstödet. Folk må bli hur entusiasmerade som helst av Juholt, men kan de inte lita på att han är kvar som partiledare 2014, litar de självfallet inte på att det blir som Juholt säger, ens om sossarna skulle vinna valet.

 3. Karl skriver:

  Österberg , Östros och de andra som har förtroende för VU (men inte för Juholt) vill inte överge helt s-köttgrytorna. Man vet aldrig vad som kommer i framtiden och då vore det dumt att ge ett rakt besked.

  Att de därigenom demoraliserar hela partiet bryr de sig inte om. Begreppet solidaritet har därmed fått ett nytt innehåll.

 4. anita skriver:

  Svaret på din fråga i rubriken är enkelt: Han HAR inte förtroende för Juholt!

  Då infinner sig ofelbart nästa fråga: Är det hederligt att sitta kvar i VU om man inte PERSONLIGEN står bakom det beslut som fattats i VU?

  För mig måste svaret bli ett entydigt NEJ. Ibland är det bättre att stå upp för en åsikt även om det innebär att man själv måste lämna in. Man arbetar inte helhjärtat FÖR något som man egentligen inte tror på. Eller ännu värre: något som man HOPPAS ska misslyckas!

  Det stora bekymret inom (S) just nu verkar vara att många klamrar sig fast, trots att de inte själva tror på politiken. Det verkar som om det enda skälet till att de stannar kvar är att de hoppas att Juholt ska gå och att de då vill finnas med som påtänkta till olika uppdrag.

  Om det här pågår mycket längre finns det varken parti eller uppdrag kvar!

  • tomas.andersson9 skriver:

   Vilket VU får man om alla måste tycka likadant? Förmodligen inget bra organ…

   • anita skriver:

    Det handlar inte om att tycka likadant i sakfrågor, det handlar om en enda sak: Har du eller har du INTE förtroende för den partiledare vi har valt?

    Kan man inte svara JA på den elementära frågan blir man knappast en lojal medarbetare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *