Förtroenderåd hos socialdemokraterna eller beslutskompani under lördag och söndag?

Den socialdemokratisk nystarten har fortfarande inte synts i praktiskt politik eller organisatoriska förändringar. Tvärtom är det i stort samma partiorganisation och människor som träffas under förtroenderådet 2011 som gjorde det när en kriskomission tillsatte 2010. Vars rapport efter att den vederbörligen presenterats i stort försvann. 

Det är också samma personer och politiskt förträdare som 2006 och 2010 lett socialdemokratin i två förlorade val som även nu ska delta och leda socialdemokraterna på väg in i en kunskapsbaserad ekonomi.  Blir det bra diskussioner och och delaktighet hos de 120 ombuden till förtroenderådet i år? Kommer man att hitta nyvägar som öppnar för kunskapsbaserad ekonomi? Det blir intressant att se.

Läser man det underlag som presenterats inför förtroenderådet handlar det dock om högst traditionell socialdemokratisk politik. Full sysselsättning ska råda (utan några definitioner av vad som idag är full sysselsättning om fortsatt samma inflationspolitik tillämpas), Infrastruktur investeringar och utbildning tillsammans med värdeburen tillväst och statliga investeringar 

Ville man vara elak kunde man kalla det en nationalekonomisk skrivbordsprodukt mer lämpad för industriell masstillverkningsekonomi från förra seklet. Som i stort kunde underlaget legat till grund för socialdemokratisk poltik hela föra århundradet. Och i mycket samma politik som Mona Sahlin gick till val på 2010. 

Det saknas helt långtgående visoner om hur ett framtida socialdemokratiska kunskapsbaserat samhället ska se ut. Har ens ombuden på fötroenderådet en sådan vison? Eller praktiska politiska förslag? Oavsett ombudens eventuella insikter eller förslag har detta dock liten betydelse då förtroenderådet är ett samrådsorgan till den partistyrelse där de egentliga besluten ska fattas. 

Att om man läser underlaget en del av en socialdemokratisk investeringar i kunskapsbaserard ekonomi innebär infrastrukturinvesteringar i vägar och antar jag järnvägar ock kollektiv trafik för att underlätta arbetspendlingen får i alla fall mig att undra om underlagets författare ens vet vad en kunskapsbaserad global ekonomi innebär? 

…I utvecklingen mot en avancerad, kunskapsbaserad ekonomi blir investeringar i infrastruktur en allt viktigare konkurrensfaktor. Ökade möjligheter till arbetspendling är avgörande för att tillgodose behovet av ökad geografisk rörlighet på arbetsmarknaden. Likaså behövs ökade investeringar i effektiva godsflöden för att understödja den ökade specialiseringen och arbetsdelningen inom industrin. Investeringarna i vägar och spår behöver öka väsentligt, både vad gäller underhåll och nyinvesteringar.    

När företag och människor idag jobbar i nätverks organisationer globalt baserad i kina, usa, afrika är kanske inte godsflöden och pendlingstid i bil eller kollektivtrafik är avgörande.

Likadant talas det om utbildning på gymnasie och universitetsnivå som ska förbättras samtidigt som 100-tusentals svenskar saknar elementära kunskaper för att ens vara konkurrenskraftiga i en global kunskapsekonomi. Varav allt fler sällar sig till de permanent arbetslösa. Livslångt lärande innebär att det också måste finnas förutsättningar för alla med allt från studiefinansiering till en vidgad syn på utbildning bort från den traditionella omställnings arbetsmarknadsutbildningen. 

Kommer initiativ under förtroenderådet som kan lyfta diskussioner bort från nationalekonomin och industriell poltik från förra seklet till hur man praktisk och konkret bygger ett nytt Sverige. Ett alternativ till moderaternas ytterst kalla sverige för de 2/3 delar som befinner sig på solsidan. Inte vet jag men ska socialdemokraterna vara relevanta i svensk politik kan de inte längre vara bleka kopior av moderat mittenpolitk enbart för den breda medelklassen. Det är Fredrik Reinfeldts paradgren.  

Mer om förtroenderådet hos HBT-Sossen nedan och Högbergs Tankar.

hbt-sossen.blogspot.com/2011/12/kommer-nystarten-att-ske-pa.html

I helgen samlas 120 ombud, partistyrelse, partidistriktens ordförande, representanter från sidoorganisationerna, representanter från riksdagsgruppen, journalister, bloggare, inbjudna gäster (en och annan snyltgäst) och en drös politiska tjänstemän i Aula Magna förSocialdemokraternas förtroenderåd. Mer om förtroenderådet ipartiets stadgar (§ 6), där det bland annat står att förtroenderådet ska vara partistyrelsens samrådsorgan.

Då förtroenderådet är, som ovan redan nämnts, ett samrådsorgan, är det inte förtroenderådet som fattar beslut, utan partistyrelsen. Det är en kostsam tillställning som äger rum varje år och den tär på den redan skrala partikassan. Det är vidare en ganska tam pjäs som sätts upp framför öppen ridå. Den är dock välregisserad.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Förtroenderåd hos socialdemokraterna eller beslutskompani under lördag och söndag?

  1. Anders E Nilsson skriver:

    Fint att se dig tillbaka på bloggen Claes! Du behövs för att det ska komma lite andra vinklar till debatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *