Har Tomas Östros eller Sven-Erik Österberg något förtroende kvar i socialdemokratin?

Frågan som borde ställas är har Tomas Östros eller Sven-Erik Österberg något förtroende kvar inom socialdemokratin?  Kan Sven-Erik Österberg sittar kvar i socialdemokraternas verkställande utskott under Håkan Juholts ledning om han inte ens kan ta i sin min orden jag har förtroende för Håkan Juholt

De båda exministrarna Östros och Österberg har den senaste tiden valt att inte svara klart ja på frågan om de känner förtroende för sin partiledaren. De har i stället sagt att de har förtroende för partiets verkställande utskott (VU).

Det ser ju uppenbarligen ut som en tanke om personser som samtliga på olika sätt förlorade maktpositioner vid valet av Håkan Juholt och som i Tomas Östros fall chansen att bli partiledare svarare på förtroendefrågan på samma sätt. Och alla är knutna till kretsen kring Mona Sahlin som Lizza Marklund. Konspirationsteorier? Kanske. Men det är symptomatiskt på något sätt för socialdemokratins kris att långt ifrån det som ska vara en folkrörelse med 100.000 medlemmar är det inom några få maktcirklar i Stockholm personer som i många fall stått för socialdemokratins förfall nu också med alla medel slås om makten över S-Tanic? 

Som Aftonbladet kunde berätta i går var Håkan Juholt helt uträknad av sitt eget parti under krisveckan i oktober, och Thomas Östros var påtänkt att tillfälligt ta över som ordförande i hans ställe.

Satte in sig i detaljer

I dag kan Aftonbladet avslöja nya detaljer kring kaosveckan i oktober. Enligt S-källor ansågs Juholts kris i början av oktober så djup, attpartisekreteraren Carin Jämtin kallade samman en grupp med uppgift att tillsätta en tillfällig ordförande, och dra upp planerna på en extrakongress. I arbetsgruppen ingick även en av Juholts närmaste medarbetare, kanslichefen Sven-Eric Söder.

Gruppen satte sig in i alla detaljer om vad som krävdes för att man skulle kunna utse en ny ordförande, bara sju månader efter det förra partiledarvalet – där Juholt tog över efter Mona Sahlin. Partiets egna stadgar granskades noga av experter.

Planerna gick om intet

Torsdagen den 13 oktober, dagen innan VU träffades för att diskutera Juholts framtid, kallades gruppen samman för en sista avstämning.

Mötet hölls på förmiddagen för att även Heléne Fritzon, VU-ledamot från Skåne, skulle kunna vara med.

Carin Jämtin höll i mötet där hon drog hela planen:

Socialdemokraternas partistyrelse skulle få uppdraget att välja ny tillfällig ordförande. På förtroenderådet, som inleds i morgon, skulle en ny valberedning utses till en extrakongress.

Jämtins egna förslag för att snabba på processen var att kalla samma ombud som utsåg Håkan Juholt förra gången även till denna kongress.

På extrakongressen skulle ombuden få utse en ny partiledare – ”på riktigt”.

Men i och med att Håkan Juholt fick förnyat förtroende på VU-mötet gick gruppens planer om intet

Är det skitsnack o lögner att det fanns möten och planer på att hantera en avgång av Håkan Juholt vid det verställande utskotts möte som slog alla rekord i tid. Med Tomas Östros som TF-ordnad partiledare till kongressen 2013. Det vore förvånande om det inte fanns beredskap på en avgång som alla förväntade sig. En avgång som minnesgoda kanske kommer ihåg läcktes friskt till media där man som SvTs Margit Sillberstein kunde rapportera nu är det bara timmar kvar till Håkan Juholts avgång…       

Att Håkan Juholt sedan – till gissar jag det samlade VU-mötets förvåning – vägrade avgå med hänvisning till att han var kongressvald och sitter som ordförande till kongressen 2013 ställde ju alla andra planer åts idan och tvingade VU-medlemmarna att antingen gå ut i öppen revolt eller uttala sitt enhälliga förtroende för Håkan Juholt.   

Oavsett när och om man sitter på krogen med en avdankad konsult för kinnevik eller deltar i hemliga möten för att planera sin partiledares avgång finns det någon som har förtroende för dessa personer att på något som helst sätt sedan arbeta med och stå som representanter för socialdemokratisk poltik.

Just Östros och Österberg är också två av de personer som under mer än ett decenium lett socialdemokraterna vandring mot ett i bästa fall 20-30% parti. Vilket inte ger mig något större förtroende för Tomas Östros egenskaper som partiledare.  

Expressen.se träffade Håkan Juholt tidigt på fredagsmorgonen. Han kommenterade det inspelade samtalet så här:
 – Jaha! Den där middagen får väl de prata om. Själv träffade jag Rosengren i går och pratade om helt andra saker. Det är ju inte aktuellt att jag ska gå, så om jag är föremål för diskussion på middagar, så låt så vara, säger S-ledaren till Expressen.se.
Han menar att det är Rosengren, Östros och Österberg som måste svara på frågor om middagen.
– De får prata om precis vad de vill, om de nu gör det, och det är faktiskt upp till dem att svara på frågor om vad de pratar om när de träffas, säger Håkan Juholt.
– Jag har ett väldigt starkt förtroende i hela landet och det blir inte så att jag kommer att avgå, även om en del har spekulerat i det. Jag kommer att leda partiet och det känns väldigt bra, fortsätter han.

 

”Juholt måste gå” | Inrikes | TT | Senaste nytt | Aftonbladet

Socialdemokraternas förre näringsminister Björn Rosengren diskuterade partiets framtid på en middag med Thomas Östros och Sven-Erik Österberg i veckan. I en bandad intervju med två journaliststudenter dagen efter får Rosengren frågan om vad de kom fram till: – Juholt måste gå, svarade Rosengren enligt Expressen. När han konfronteras med uttalandet om partiledaren Håkan Juholt svarar Rosengren att ”det där var ett jävla skämt”. Östros och Österberg vill inte kommentera Rosengrens uppgifter för Expressen. Socialdemokraternas verkställande utskott, där bland andra Juholt och Österberg sitter med, håller nu på morgonen ett på förhand planerat sammanträde på Sveavägen. Mötet inleds klockan 9. De båda exministrarna Östros och Österberg har den senaste tiden valt att inte svara klart ja på frågan om de känner förtroende för sin partiledaren. De har i stället sagt att de har förtroende för partiets verkställande utskott (VU). Österberg sade i går att han misstolkats: – Jag är så trött på spekulationerna, sade han, och hänvisade till att han själv sitter i VU och var med om att fatta beslutet om att stödja Juholt. Sven-Erik Österberg vill i dag inte kommentera att Rosengren sagt att Juholt måste gå. – Det där får han svara på själv. Jag har aldrig sagt det. Jag har uttalat förtroende för Håkan Juholt och det är där jag står, säger han till TT. Vad som diskuterades vid middagen vill han inte heller gå in på. – Det var en privat middag, säger han. Österberg reagerar mot att det knappast går att träffas längre utan att det ger upphov till olika konspirationsteorier. Bland annat har det förekommit spekulationer om att Österberg och Östros försökt få bort Juholt. – Vi har varit goda vänner sedan 1994 och det är klart att vi träffas i riksdagen över en kopp kaffe. Jag tänker inte bryta med gamla vänner bara för detta, säger han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Har Tomas Östros eller Sven-Erik Österberg något förtroende kvar i socialdemokratin?

  1. Kjell Johansson skriver:

    Läsvärt om "Drevet mot vän(s)tern"
    http://nymax.wordpress.com/2011/11/22/drevet-mot-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *