Dags för öppna partiledarval och partistyrelseval inom socialdemokratin

Det står helt klart. Den socialdemokratiska processen för att välja partiledare har inte fungerat och är en anledning till Håkan Juholts svaga ställning inom socialdemokratin…

Håkan Juholt blev partiledare som egentligen icke kandidat och kompromiss mellan konkurrerande maktblock som blockerade ut varandras egna kandidater. Allt förstås långt från den vanliga partimedlem som bara kunde betrakta processen på avstånd.

En process som ledde till en partiledare utan någon egentlig en maktbas eller grupp att stödja sig på och ingen egentlig erfarenhet av varken regeringsarbete eller ledarskap över en större organisation. Håkan Juholt har fått en ’på jobbet praktik’ under ett års tid där han misstänker jag om han inte tidigare visste det lärt sig det finns inga kärleksfulla kritiker inom socialdemokratin. Men mycket gott om kritiker.

Process påminner mycket om hur amerikanska demokratiska presidentkandidater en gång utsågs genom bakomscenen uppgörelser mellan partibossar i det demokratiska partiet. För cirka hundra årsedan.  

Så varför inte införa det amerikanska alternativet med öppna kandidater och en valprocess där alla socialdemokratiska medlemmar får chansen att direkt välja sin partiledare. Liksom den partistyrelse där det så mytomspunna verkställande utskottet ingår. 

Socialdemokraterna Extrakongress 2011

Partitraditionen måste förändras | Ingvar Persson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Det var i söndags som Mona Sahlin ­deklarerade att nästa socialdemokratiska partiordförande måste väljas efter en öppen process. Hennes viktigaste argument är att det skulle ge en nyvald partiordförande ett starkare förtroende, och ett mandat för sin politiska linje. I går fick Sahlin medhåll av socialförsäkringsutredaren Irene Wennemo och Erik Sundström på Dagens Arena. Också dessa socialdemokrater vill se öppenhet den dag Håkan Juholts efterträdare ska väljas.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *