Rika blev rikare, medelsvensson fick det bättre och de fattiga blev fattigare med Anders Borg och moderaterna

Rika blev rikare, medelsvensson fick det bättre och de fattiga blev fattigare.. det sammanfattar ganska bra åren med Anders Borg och moderaterna vid regeringsmakten. 

Att moderatregeringen själva i den budgetproposition Anders Borg finansdepartement lade 2010 förutspådde ökade klyfor på ’kort’ sikt borde innebära att Anders Borg som finansminister inte är omedveten om att klyftorna kommer att öka.

Det ska ju som moderatern också sagt heller inte löna sig att inte arbeta eller leva på bidrag.

Sen kan man undra över vad Anders Borg menar när han säger…

– I varje läge ska vi göra det som behövs för att hålla ihop Sverige, säger Borg.

Ökade bidrag till barnfamiljer och pensionärer, ändrade regler för socialbidrag så att arbetsinkomster inte sänker bidraget med lika mycket, är några åtgärder han funderar på.

Är moderaterna det nya bidragspartiet? 

Bloggat: Ola Möller om skitsnack på ren svenska, Yasmine Lundin om att Borg bär ansvaret för att klyftorna ökar, Alliansfritt Sverige om att Borg har en helt egen ekonomisk verklighet, fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se och Martin Moberg.

 

Inkomstklyftor vidgas i Sverige – DN.SE

Mellan 2005 och 2010 fick de allra flesta hushåll i Sverige mer pengar att röra sig med enligt Statistiska centralbyrån. Men ju mer en grupp hade i disponibel inkomst per år i utgångsläget, desto mer ökade dess inkomst jämfört med dem som tjänade mindre.

Uttryckt på ett annat vis: Rika blev rikare och medelsvensson fick det bättre.

Endast en grupp, tiondelen med de lägsta inkomsterna, gick back. De hushållen tappade 5,5 procent eller 350 kronor i månaden efter skatt och inräknat bidrag.

Samtidigt har de tio procent av befolkningen som tjänade mest ökat sina inkomster med drygt 23 procent eller över 7.300 kronor i månaden efter skatt och med socialförsäkringar inräknade.

Skillnaderna består i stort även när kapitalinkomster räknas in.

– Vi ska ha ett land som håller ihop och det är naturligtvis besvärande om man ser indikationer på motsatsen, säger moderate finansministern Anders Borg.

Han framhåller att siffrorna för 2010 ännu är preliminära, men utesluter inte att det kan behövas åtgärder i budgeten nästa höst för dem som tjänar minst.

– I varje läge ska vi göra det som behövs för att hålla ihop Sverige, säger Borg.

Ökade bidrag till barnfamiljer och pensionärer, ändrade regler för socialbidrag så att arbetsinkomster inte sänker bidraget med lika mycket, är några åtgärder han funderar på.

Men utvecklingen av skillnaderna i inkomst borde inte vara oväntade för regeringen.

I budgetpropositionen för 2010 förutspådde regeringen att sänkningarna av inkomstskatten, jobbskatteavdragen, skulle innebära ökade skillnader på kort sikt.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *