Dags för oberoende kommission från riksdagen som utreder Carl Bildt och Lundin Oil

Är det inte dags riksdagen utser någon form av oberoende grupp som kan utreda exakt hur Carl Bildt och det svenska utrikesdepartet under Carl Bildts ledning agerat i förhållande till Lundin oil. Förutom en uppenbar intressekonflikt i att Carl Bildt sitter som utrikesminister medan utrikesdepartementet agerar dörröppnare och murbräcka så glider ju Carl Bildt i skavlan och intervjuer på sanningen om sitt eget engagemang i Lundin Oil… eller så har han ingen koll på vilka styrelsemöten han deltar i och beslut som fattas där. 

Lundin aktiva i Etiopien under Bildts tid | Näringsliv | SvD

Carl Bildt slutade i Lundin Petroleums styrelse 18 oktober 2006.

Men Ekots granskning visar att Lundin Petroleum var aktiva i Etiopien redan 2005. Samtidigt som Carl Bildt satt i styrelsen gjorde Lundin en riskanalys av Ogaden-provinsen. Efter den så kallade CSR-studien fortsatte Lundin förhandlingar för att få rättigheter att hitta och utvinna olja i Etiopien, enligt Ekot. Detta ledde till ett avtal i november 2006. Men beslut om att investera togs av styrelsen under 2006. Carl Bildt säger till Ekot att han inte vet exakt när beslutet fattades men medger att flera länder diskuterades. Artikeln fortsätter… Ekot frågar mer specifikt om Bildt var med och fattade beslutet. – Jag har ju redan svarat på den frågan. Jag förklarade hur ett sådant beslut går till i olika led. Det var ju inte bara detta utan det var ju mycket annat som låg på bordet vid det tillfället. Ekots reporter upprepar frågan. – Jag svarade just på den frågan, säger Bildt. Var det ett ja eller ett nej? – Det var det svar jag gav på frågan, så backa bandet så har du det svaret, säger Carl Bildt till Ekot. 

 

 Jag har i alla fall se hur Sverige kan ha en utrikesminister som med trovärdighet kan tala om mänskliga rättigheter och samtidigt satt som aktiv styrelseledamot i ett bolag fortfarande under utredning för folkrättsbrott och inderekt medverka till att 12 000 människor ska ha dödats, medan drygt 180 000 fördrivits.

UD stöttade Lundin Oil-planerna – Expressen avslöjar – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Dokumentation som Expressen har tagit fram visar att UD haft detaljkunskap om Lundin Petroleums planer för oljeprospektering i Etiopien sedan mars 2006. UD:s egna interna handlingar visar också hur enskilda UD-tjänstemän aktivt försökt stötta och hjälpa företaget inför dess etablering i Etiopien.
 Det är nya bevis för att Carl Bildt inte gav hela sanningen när han i programmet ”Skavlan” i höstas bestämt förnekade att oljebolaget var verksamt i Etiopien under hans tid i styrelsen – en version som han senare ändrat i en intervju i Expressen.
 Redan den 16 maj 2006 skriver Staffan Tillander, Sveriges ambassadör i Etiopien, om det svenska bolagets intressen i Etiopien. Det är fem månader innan Bildt lämnar styrelsen efter att ha utsetts till utrikesminister.
”Ett av dessa är Lundin Oil som under gångna veckan varit på sitt andra besök i Etiopien på kort tid. Det första besöket genomfördes i mars i år … ambassaden har träffat Lundin Oils representanter vid såväl förra veckans besök som vid ett tidigare besök i mars”, skriver Tillander, som genomgående kallar företaget vid dess gamla namn, Lundin Oil, trots att det bytte namn till Lundin Petroleum 2001.
”Det är givetvis angeläget att ambassaden bidrar till att göra Lundin Oil medvetet om den situation som råder och de risker som kan komma att uppstå vid ett fördjupat engagemang i Ogaden … Det kan också få negativa effekter på Lundins image”, skriver Tillander i samma dokument.

Fokus » Lundinutredning lever vidare

Två veckor innan utredningen kom i fjol släpptes en rapport om det så kallade olje­kriget i Sudan, författad av 50 europeiska frivilligorganisationer. I den avkrävdes Lundin Oil och deras samarbetspartners ansvar för att de inte agerade mot våldsamheter i det så kallade block 5A, det område i södra Sudan där bolaget prospekterade efter olja. Övergrepp mot civila rapporteras ha skett då regeringsstyrkor tog kontroll över området. 12 000 människor ska ha dödats, medan drygt 180 000 drevs från området. Lundin anklagades i rapporten för att genom oljeutvinningen indirekt ha förvärrat det 14 år gamla inbördeskriget, medan den svenska regeringen kritiserades för att inte ha utrett saken. Enligt Elving var det själva rapporten som ledde till att utredningen startades. Brott mot den humanitära rätten, även kallat folkrättsbrott, är en gammal men knappast överanvänd rubricering. Sedan lagens tillkomst 1948 har bara två personer dömts för brottet i Sverige. Lagstiftningen, som gäller »en svår överträdelse av något sådant avtal med främmande makt eller någon sådan allmänt erkänd grundsats, som rör den internationella humanitära rätten i väpnade konflikter« fokuserar egentligen på de som med vapen i hand utfört övergrepp. Visserligen nämns »förmans ansvar« i lagen, där en överordnad som inte stoppat övergrepp kan dömas, men en utredning om ett företags ansvar har aldrig genomförts förut.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Dags för oberoende kommission från riksdagen som utreder Carl Bildt och Lundin Oil

  1. Barbro Hartvig skriver:

    Hur kunde han slippa undan med att få gå redan 2006? Var det för att två kvinnliga statsråd redan fått gå? Orkade inte media ligga på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *