Ökande utanförskap och ekonomiska klyftor sedan 2006 – Kommer Anders Borg reagera?

Ökande ekonomiskt klyftor och ett större utanförsakap är en konkret verklighet idag. Moderaterna har inte minskat klyftorna och ger fler chansen att komma tillbaka till ett arbete. Tvärtom. Det är svårare idag att komma tillbaka från ett utanförskap tack vare Anders Borg och moderaternas arbetsmarknads och skattepolitik. 

Varför?

Två grundläggande orsaker. Den moderata arbetsmarknadspolitiken saknar helt hjälp till omställning som ger den enskilda individen möjlighet att stärka sin kompetens och konkurensförmåga på arbetsmarknaden. Istället handlar det om förvaring av den arbetslösa och tvång att öka andel sökta arbeten. Arbeten den arbetslöse i många fall saknar kompetens för. 

Och moderaterna för medveten politik i sin arbetslinje att den som är satt i utanförskap ska ekonomisk straffas för detta med högre skatter liksom andra som inte arbetat. 

Socialdemokraterna har fel nedan i att de ökande klyftorna har en delförklaring i finanskrisen. Det ökande klyftorna är ett resultat av att en generell välfärdspolitik och socialförsäkringssystem riktats mot den breda medelklassen. Ju högre inkomster desto mer får du. 

Om jag hade fått önska så hade det varit att Anders Borg och moderaterna sagt att nu omvärderar vi sådana delar i arbetslinjen som att de placerade i FAS3 på praktik är förbjudna att utbilda sig under perioden. Och att det hade varit lik skatt på arbete och förmåner intjänade via arbete som man får från socialförsäkringarna. De socialförsäkringar som i den moderata retoriken annars beskrivs som bidrag.

I grunden handlar det om hur man ser på människor och ledarskap. 

Ledar man genom att bestraffa misslyckande och svagheter. Och accepterar uppdelning i A,B o C lag av en gemensam grupp? Eller leder man genom att stärka människors tro på sig sjävla och ge alla spelare möjlighet att hitta sin plats i laget. 

Svenska folket har ett konkret val – ska det överskott staten har nu och i framtiden användas till investeringar i människor och infrastruktur som stärker hela sverige eller till skattesänkningar för den breda medelklassen och som nu senast så det blir billigare mat för den som har råd att äta ute.

Växande klyftor hotar sammanhållningen | Brännpunkt | SvD

Som SvD rapporterat har inkomsterna för den fattigaste tiondelen av befolkningen bara ökat med 1,7 procent på 20 år. Samtidigt har den rikaste tiondelen under samma period fått hela 63 procent mer. Särskilt anmärkningsvärt är att den fattigaste tiondelen i dag har 567 kronor mindre i plånboken varje månad jämfört med 2006.

Förklaringen till detta ligger delvis i lågkonjunkturen, men knappast enbart. Det handlar om politiska beslut. Det är omöjligt att skära i a-kassa och sjukförsäkring för att finansiera skattesänkningar utan att de som uppbär dessa ersättningar får mindre att röra sig med. Därför är det inte förvånande, men djupt oroväckande, att barnfattigdomen nu ökar i Sverige.

Europa befinner sig i ett utomordentligt svårt ekonomiskt läge. Också den amerikanska ekonomin är svagare än normalt. I denna djupa kris för världens rika länder, har Sverige relativt sett stått starkt. Sammanhållningen, öppenheten och omställningsförmågan är starka konkurrensfördelar. OECD varnar nu för den växande ojämlikheten och de slitningar den skapar. Därför måste vi bestämma oss: är det Sveriges konkurrensfördelar vi ska utveckla? Eller ska vi låta klyftorna växa i det svenska samhället?

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ökande utanförskap och ekonomiska klyftor sedan 2006 – Kommer Anders Borg reagera?

  1. Pingback: Hur kompetent är egentligen Borg? « Röda Berget

  2. Pingback: Surrealismens segertåg fortsätter | Storstad

  3. Pingback: Det är dags att ta varningarna om moderat hybris på allvar | Kent Persson (m) blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *