Arbetande fattig verklighet i det nya moderat Sverige

Att vara fattig och arbeta är en verklighet för många i dagens sverige – de arbetande fattiga med så låga löner att de får ha två eller 3 jobb för att klara sig. De har det förstås bättre än den alla längst ner på botten av den nya samhällspyramiden i sverige  – arbetslösa med socialbidrag den största ökande gruppen hos landet socialkontor. 

Ironiskt nog blev de exakt samma utveckling i Sverige som i USA och de reformer som Clinton admininstrationen genomförde av socialförsäkringarna där vilket också var förebilden för den moderata arbetslinjen och reformerna av socialförsäkringarna i Sverige. I en uppåtgående konjunkture fick follk arbeten 2- 3 sådan då lönerna oftast var så låga det inte gick att leva på dem. Sen kom förstås krashen 2000 liksom finanskrashen 2008 – nu är det medelklassen som ska söka arbeten med sänkta löner och sämre socialförsäkringar. Den medelklass som i sverige liksom i USA klagade ofta och brett på bidragstagarna. 

Fattigdom är också något kontroversiellt i Sverige – folk i gemen blir förbannade om fattigdom tas upp eller fattiga beskriver sin egen fattigdom. Att vara fattig är den yttersta skammen ellet tabut i Sverige… 

Den svenska fattigdomen existerar förstås inte i villaträdgårdarna på den svenska solsidan där majoriteten i 2/3 dels sverige finns. Där handlar det bara om lata bidragstagare som inte vill jobba. Och vilka hårdare krav de behöver läggas på de för att uppmuntra till att vilja jobba. 

Och förresten i och med frida nedanför är 25 är hon en väl en av de många svenskt näringsliv och de borgerliga partierna vill sänka lönerna för. Hon är ju ungdom..  

Hon har inte råd med mat | Nyheter | Aftonbladet

25-åringens budget: 500 kronor att köpa livsmedel för – i månaden

Matkontot är 500 kronor per månad.

Frida, 25, får kämpa för att få tillvaron att gå ihop.

– Vissa perioder har jag levt på knäckebröd, säger hon till Aftonbladet.

Frida är van att tjäna sina egna pengar, ända sedan hon som 14-åring fick extraknäck på hotell har hon ­arbetat vid sidan av skolan.

I dokumentären ”Ingen är vän med en fattig” i Sveriges Radio berättar hon att hon de senaste tio åren jobbat som timvikarie på tre olika ställen. Men hon har aldrig varit nära en fast anställning eller vikariat, utan har ringts in med kort varsel till de olika ­jobben.

Har skadat armen

Efter att ha serverat och burit tungt på nattklubbar varje helg sa kroppen i från. En sjukgymnast ­konstaterade att Frida har en förslitningsskada i armen.

– Jag jobbade på ändå, men till slut fick jag säga till chefen att jag hade ont, ­säger Frida.

Sedan i november förra året har hon knappt fått några jobb. I april blev hon inringd tre gånger.

För andra gången i sitt liv har hon nu tvingats söka ­socialbidrag. Men pengarna räcker ändå inte, Frida ligger flera månader efter med hyran.

Måste hyra ut sitt hem

Nu kommer hon att tvingas hyra ut sin lägenhet. Vart hon själv ska ta vägen vet hon inte.

I dokumentären berättar hon att hon har varit tvungen att stjäla toalettpapper på ­restauranger, eftersom hon ­inte har haft råd att köpa eget.

Frida uppskattar att hon lägger ut max 500 kronor per månad på mat. Och hon tycker att det är svårt att gå i mataffärer.

– Jag får panik, jag kan ­inte handla. Jag börjar ­gråta där inne. Jag tänker att jag måste få så mycket mat som möjligt för så lite pengar som möjligt. Vissa perioder har jag levt på knäckebröd, det har varit det enda jag ätit.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Socialpolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *