Visst fasen har Håkan Juholt rätt att vara förbannad..

Visst fasen har Håkan Juholt rätt att vara förbannad och arg över behandlingen från socialdemokratins maktelit eller maktblock om man så vill. Han valdes till partiledare efter att Mona Sahlin misslyckats både med en socialdemokratisk förnyelse och lyckats sänka partiet i den sämst valrörelsen någonsin.

Nystart var ordet som användes. Håkan Juholt fick inte ens starta den innan krypskyttet började från alla de besvikna som förlorade makt och inflyttande när lantisen och ’icke stockholmare’ tog över ledningen för ett parti som befann sig i både organisations och identitetskris.

Håkan Juholt har hel klart medgett både sina egna misstag och oerfarenhet. Så var han också 4 hands kandidaten från landet som valdes till partiordförande för att socialdemokratins olika maktblock nått ett dödläge med en valkommission som sökte med ljus och lyckta efter en partiledare.. eller kamikaze pilot.

I ett parti som sätter solidaritet och alla ska med liksom alla är goda ’kamrater’ främst är verkligheten förstås en annan.

Några Punkter.

 • Håkan Juholt fick aldrig en chans eller den erfarna stab han hade behövt.
 • Socialdemokratins kommunikationsavdelning totalhavererade.
 • Hela den centrala partiorganisationen gjordes om samtidigt som han tillträde och alla erfarna på central nivå som kunde lämnade.
 • Håkan Juholt saknade ett politiskt nätverk och stöd bas bland de stockholmare där han benämndes som Åsa Nisse och lantisen av Mona Sahlin kompisen Lizz Marklund. Att komma och finnas med i Stockholms nätverk av maktorganisationer har betydelse.
 • Det var partiföreträdare i ledande ställning och besvikna maktspelare som gjorde vad de kunde för att undergräva Håkan Juholt efter hans egna missar.
 • Det var LO-ordföranden tillsammans med förlorande partidisktrikt och maktspelare i kulisserna som höll i yxan när Håkan Juholt tvingades gå med på en avgång  – Detta då utan att de ansvariga VU hade en klar efterträdare eller plan för hur avgången skulle ske.
 • Håkan Juholt blev del i ett mediadrev som drog upp till orkanstyrka tack vare partiledningens oförmåga att hantera den. Mediadrevets logik krävde att ett offer gjordes så att man kunde få ett avslut.

I grunden tror jag kan man säga Håkan Juholt blev ett offer för det allt mer murknade träd som partiets organisation nu utgör.  Det socialdemokratiska folkrörelse partiet är dött och istället är det ett parti där partiets och rörelsens egna tjänstemän och företrädare är svåra särskilja med sin placering på dubbla stolar. Socialdemokratin och LO som företrädare för den svenska arbetarrörelsen har blivit en professionell maktmaskin styrd av de egna som har allt att riskera på ett parti som förlorar procentandelar av de röstande och därmed alla de platser som tillsätts för de partitjänstemän som också är företrädare.

De socialdemokratiska gräsrotsföreningarna har i många fall bokstavligen blivit pensionärsförringar och klubbar för de tjänstemän och företrädare som sitter på politiska positioner. Makten och företrädarna tillsätts av organisationen som förevigar den egna makten.

Håkan Juholt så medlem sedan barnbarn han var var aldrig del av något maktblock eller organisation. Han var lantisen.

Ett av många Håkan Juholt framträdande majoriteten av svenskarna aldrig fick se för en idiotisk ’förlåtelse’ turne han påtvingades av ett VU i panik. Någon hade ju den ’smart’ iden att Håkan Juholt i månader skulle åka land och rike runt för att nöta in bilden i media om alla fel han hade gjort.

Bloggat: Högbergs tankar: Oförrätter, Bitter och girig | Mitt i steget, Johan Westerholms blogg

Mer i media:
GP, DN, AB,

Citat från Expressen.se.
Håkan Juholt upplevde att han aldrig fick någon riktigt starkt förtrogen närmaste medarbetare.
– De som ville komma åt mig märkte ju att den där skyddsmuren runt mig inte fanns, säger han.
– När skyddsmuren i alla fall inte märks så tydligt, då är det så många blottor i den här muren att det egentligen bara är en tidsfråga.

Håkan Juholt konstaterar samtidigt att han inte förstod att det låg till på det viset när han var partiledare.

– Nu förstår jag det, men det förstod jag inte då. Jag noterade ju att det var tomt och tyst utåt och nu när jag ser det efteråt är det klart att de som ville komma åt mig av olika skäl självklart har gjort analysen att vi kan gå direkt på honom, vi kommer direkt på målet, vi behöver inte passera någon.

Nytt agerande

I februari i år – två veckor efter hans avgång – intervjuades Juholt av författaren om hur det kändes när LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin krävde att partiets budgetprocess skulle granskas.

Juholt hävdar att hennes agerande innebar ett trendbrott för det socialdemokratiska partiet.

Att vår budgetprocess och ifrågasättandet av mig och Tommy Waidelich skulle göras publikt var också nytt i det socialdemokratiska partiet. Den frågan hölls ju då levande av oss själva. Det fanns inga journalister som egentligen var intresserade av detta, om inte vi själva höll liv i det. Det överraskade mig att Wanja med sin rutin valde det arbetssättet.

Ovärdigt

Juholt ifrågasätter också det faktum att den dåvarande ekonomisk-politiska talespersonen Tommy Waidelich ställdes till svars.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Visst fasen har Håkan Juholt rätt att vara förbannad..

 1. Lars Johansson skriver:

  ”Håkan Juholt har hel klart medgett både sina egna misstag och oerfarenhet”.

  Ja och det var denna oerfarenhet och dessa misstag som i kombination med att han ljög som gjorde det omöjligt att ha kvar honom som partiledare.

  Att sen Liza Marklund kallat honom både för ”pajas” och ”Åsa-Nisse” är av underordnad betydelse. Marklunds politiska inflytande blev ju rejält vingklippt efter det att hennes bok ”Gömda” visat sig inte vara den sanna berättelse som hon och förlaget först hävdat att den var

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article10462229.ab

  http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4211225

 2. Stig-Björn ljunggren skriver:

  Skälet till den mediala anstormningen var att journalisterna upptäckte att socialdemokraterna fått en partiledare som ljög, eller i vart fall hade en mycket flexibel hållning till sanningen. De vittrade blod, och då går det som det går.
  Det är sällan bra i ett öppet samhälle med en paranoid inställning till politiken. Det gäller inte bara Håkan Juholt utan också dina formuleringar, där du exempelvis skriver att Juholt ”benämndes som Åsa Nisse och lantisen av Mona Sahlin kompisen Lizz Marklund”.
  Var det alltså Mona som låg bakom allt detta? Hmmm?

  • Niclas skriver:

   Jo fast Stig, med en skicklig stab kan man komma undan med mycket. Ta bara en sak som att Reinfeldt kunde komma på ett extremt flummiga begreppet utanförskap. Utan någon vidare granskning. Till exempeln en sådan enkel fråga som varför värnpliktiga ansågs befinna sig i utanförskap har väl knappt ställts till honom. (vilket värnpliktiga gjorde enligt Alliansen begrepp för utanförskap.)

   Ta bara det senaste utalande om att det inte råder massarbetslöshet. Visserligen blev det en del debatt fast det mesta var väl bara kring begreppet etniska svenskar. Inte det faktum att arbetslösheten hade ökat i alla grupper inklusive inrikesfödda 25-55 sedan det enligt Reinfeldt rådde massarbetslöshet 2006.

 3. Mats R skriver:

  Mycket bra skrivet, om det finns nån som har anledning till att vara förbannad så är det Håkan Juholt, han blev sviken och baktalad av dom han trodde var hans vänner.
  Direkt efter hans avgång pratades det mycket om att rensa upp lite i leden, men sen blev det tyst och dom som hade offrat partiledaren är fortfarande kvar och allt ska tystas ner, sluta leden som det heter.

  Fega stackare som inte vågar stå för sina handlingar, och fega/rädda bloggare som hellre gnäller på att Håkan är med och skriver en bok än gnäller över att rensningen i leden aldrig blev av.
  Jag kan tycka att tidpunkten för en sån här bok är fel, men den ENDE som överhuvudtaget har den moraliska rätten att göra detta (bland alla fd partiledare och ministrar i sossarna)är Håkan Juholt.
  Ni misshandlade och baktalade en man som inte ville er nåt ont, ni är inte ens värda att knyta hans skor egentligen. Visst hade Håkan brister, men han var den förste att erkänna dom bristerna.
  Till er som gick bakom ryggen på Håkan har jag bara en sak att säga, skäms på er, och avsluta sedan alla era politiska uppdrag som ni har inom (s) vi som är drabbade av regeringens politik genom utförsäkringar o dyl vill inte ha er inom (s), ni har inte stått på vår sida, vi har aldrig känt erat stöd. Den enda person som vi känt stöd från är Håkan Juholt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *