Moderaternas arbetslinje blev ett bidragslinje och fattigdomsfälla

Jag tror Aftonbladets ledare har fel på en punkt. Det handlar om moderaternas arbetslinje och hur den blev en bidragslinje och fattigdomsfälla för idag allt fler svenskar. Det är inte Sven-Otto Littorins arbetslinje.

Det är Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs hemsnickrade vulgo variant av den ekonomiska teorin om morot och piska eller incitament som det kallas på ekonomspråk som blev den moderata arbetslinjen.

 Tanken är enkel – genom att villkoren blir så urusla och fortsätter bli mer urusla ju längre du är arbetslös ska du få motivation till att ta det där jobbet som alltför generösa villkor i arbetslöshetsförsäkringen inte skulle ge motivation till.

För det vet väl alla att den som lever på bidrag (a-kassa, sjukförsäkring) ju främst gör det för att man väljer att inte söka jobb och arbeta…

(att moderaterna i andra sammanhang – läs RUT med mera – inte har något emot att ge bidrag till den välbärgade övre medelklassen är förstås något annat.)

Självklart om det största problemet med arbetslösheten är motivationen till att söka arbetet behövs det förstås inga dyra åtgärder som ut och ombildning av de arbetslösa med till exempel yrkesutbildningar. Därav de faktiska moderata neddragningarna på själva arbetsförmedlingen vars överbelastade personal främst fått syssla med att kontroller de arbetssökande och hur många jobb de sökt.

I övrigt satsas miljarder på coacher hos privata bemmaningsföretag liksom förstås svenska tillväxt branschen förvaring av arbetslösa i det som kallas FAS3.

FAS3 är slutstationen för den moderata arbetslinjen eller är det slutförvaring som är ordet?

Här i FAS3 blir då den den moderata arbetsmarknadspolitiken den ultimata bidragslinjen i och med att företag, organisationer får bidrag för att ta emot arbetskraft som ska ’praktisera’ eller i praktiken jobba tillsammans med reguljär arbetskraft. Dock utan någon som helst kvalificerad utbildning under hela perioden. Och ja du ska förstås som FAS3 person också ägna heltiden på en arbetsplats till att också söka arbete.  Detta samtidigt som många FAS3 personer lever på en ersättning som ligger under normen för socialbidrag.

Och nej – Fas3 är varken en merit i en CV eller gör dig mer anställningsbar. Tvärtom tack vare moderaternas urusla arbetslinje ger en FAS3 stämpel den arbetssökande sämre förutsättningar att få arbete än före FAS3.

Att socialförsäkringarna som sjukkassan och arbetslöshetsförsäkring (det senare som alla löntagare avsätter del av sin lön till) samtidigt levererar in miljardöverskott till statskassan är förstås en tillfällighet.

Men det kommer ju tillnytta för ytterligare ett jobbskatteavdrag eller skattesänkning moderaterna kan genomföra. Det fungerade ju 2006 och 2010 att köpa medelklassen med sänkta skatter och tal om hårdare krav på bidragstagare.

Och visst har ett gemensamt socialförsäkringssystem på i bästa fall grundtrygghetsnivå (du slipper svälta) liten betydelse jämfört med mer pengar tillbaka direkt i plånboken.

Du sparar förstås väl pengar som egen buffert om du blir sjuk eller arbetslös och tar eget ansvar..

Mer i media:
GP

Littorins arbetslinje – en fattigdomsfälla | Karin Pettersson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Under regeringen Reinfeldt har Sverige­ i praktiken upphört att ha en fungerande arbetslöshetsförsäkring.

Två av tre som blir arbetslösa i dag får inte ut någon ersättning från ­a-kassan alls.

Antingen för att de helt enkelt inte varit försäkrade – det har blivit väldigt dyrt att vara med i a-kassan. Eller för att de inte uppfyller de nya, hårda kraven. I dag är reglerna så att den som jobbar en knapp halvtid och får sparken inte har rätt till a-kassa.

Sverige är ett litet land i en globaliserad värld. Jobben försvinner och tillkommer i snabb takt. Människor har, tack vare ­a-kassan, kunnat känna en viss trygghet i förändringen. Fattigdom är inte en omedelbar konsekvens av att förlora jobbet. Det har funnits tid att ställa om.

 

En viktig del av modellen har varit att även medel- och höginkomsttagare har omfattats av tryggheten. Även ingenjören har fått ut 80 procent av lönen.

Eller så var det i alla fall tänkt.

Urholkningen av taken började redan under S-regeringar. Alliansens försämringar har gjort att a-kassan i praktiken enbart garanterar en grundtrygghet. För den tredjedel av de arbetslösa som lyckas kvalificera sig.

Stödet för en gemensamt finansierad arbetslöshetsförsäkring är fortfarande stort. Men det stödet bygger i dag på en lögn – den om att försäkringen fungerar.

Om Sverige ska fortsätta vara ett land som klarar av att ställa om och som hyggligt håller ihop, behöver något ­radikalt hända.

A-kassan behöver lagas. Avgifterna ­sänkas, kvalifikationskraven ändras. Och ­taken behöver lyftas rejält – kanske till och med tas bort.

Det blir dyrt, och kommer säkert ta lång tid. Allra bäst vore om en bred enighet kunde nås i den socialförsäkrings­utredning som nu tittar på frågan.


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *