Ingen bra dag för Jan Björklund i almedalen 2012

Folkparti kris

Just nu kan det inte vara lätt att vara partiledare i folkpartiet och heta Jan Björklund. När folkpartiets ekonomisk politiska talesperson frilansar dagen för Jan Björklunds Almedals tal med funderingar om att i praktiken lägga ner folkpartiet för en superallians parti och ungdomsförbundet i går ut i en debattartikel med krav på liberal nyorientering och föreslår annan partiledare kan man bara undra vad som pågår inom folkpartiet.

Därför menar vi Ohlsson både bör få en mer central roll i partiets yttre arbete och att hon bör vara en naturlig efterträdare till Jan Björklund. Vi menar att politik främst bör handla om idéer och ideologi, men idéer måste bäras av personer. Det vore en naturlig utveckling för Folkpartiet att bejaka den värderingsburna liberalism som Birgitta Ohlsson företräder och som hon blivit känd för i Sverige. Expressen Debatt

Uppenbarligen anser inte LUF att Jan Björklund är den rätta personen att företräda och bära fram ett liberalt idepolitiskt alternativ med den skarpa kritiken de framför i sin debattartikel om bristen på liberalt idepolitik från det nuvarande folkpartiet.

Sedan som DN rapportera nedan sviker kärnväljarna folkpartier där bara 62% av FPs väljare från föra valet säger sig redo att rösta på dem igen.

Nya siffror från DN/Ipsos tyder på att era kärnväljare sviker er. Bara 62 procent av dem som röstade på Folkpartiet i förra valet säger sig vilja göra det igen. Motsvarande siffror för S och M är 90 respektive 85 procent. Hur förklarar du det?

– Det är också ganska vanliga siffror mitt i en mandatperiod. Vår väljarkår är rätt rörlig, liksom andra mittenpartiers.

Folkpartiet har halverats på tio år, från drygt 13 procent i valet 2002 till runt 6 procent i dag. Varför har ni tappat så mycket?

– Att ha tappat lite drygt en procentenhet på sex års regerande är inget anmärkningsvärt. Men vi är inte nöjda utan inför valet ska vi gå uppåt.

Men den långsiktiga nedgången, har du någon förklaring till den?

– Vi gjorde ju ett kanonval 2002. Det berodde delvis på att Moderaterna klappade ihop. Jämför man med det valet blir ju allt sämre.

Som

Till det kommer förstås tvärvändningen om differentierade avgifter till a-kassan där för att citera Jan Björklund..

– De som har de högsta lönerna får ofta de lägsta avgifterna och tvärt om, då blir det orättvisst, säger Jan Björklund.

Vilket är ganska fräckt att stå och medge av Jan Björklund och folkpartiet som ju var drivande för att genomföra de olika avgifterna. Ett avgiftsystem  som blev ytterligare en spik i kistan för tanken om en generell arbetslöshetsförsäkrings som alla har råd med. Avgiften för medlemskap i en a-kassa höjdes med flera hundra procent vid den moderata alliansregeringens tillträde 2006 som en del av en medveten politik . De differentierade avgiftssystemet som Jan Björklund nu underkänner gjorde att exempelvis restaurangbiträden och hotellstäderskor betalar 430 kr/månad i medlemsavgift medan läkare och civilingenjörer endast betalar 90 kronor.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Almedalen2012 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ingen bra dag för Jan Björklund i almedalen 2012

  1. Pingback: Björklund tilltalar inte dig – för han talar inte till dig « Jakten på berättelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *