Privatisering av offentliga och barnatro på marknaden från moderater och socialdemokrater farligt

I den iver som finns från både den nuvarande moderata regeringen och en del socialdemokratern att privatisera offentligs tjänster tycks det finns en naiv barnatro på den alltid effektiva och väl fungerande marknaden som ska sätta kundnyttan och individens önskningar främst.

Verkligheten är förstås någon annan. En optimal självreglerande marknad enligt skolböckerna från handels finns förstås inte.

Den främsta drivkraften och motiveringen för att driva privata företag är att tjäna pengar och göra vinst. Teoretiskt ska en väl fungerande marknad med bra konkurrens mellan företag hindra att giriga företag i monopolsituationer driver upp priserna

Ett exempel på icke väl fungerande marknader är avreglerandet av elmarknaden där några företag med det staliga vattenfall i spetsen pressar fram milardvinster just tack vare bristande konkurrens. Det var socialdemokraterna som gjorde den avregleringen.

Finns idag denna väl fungerande marknad med konkurrensutsatta företag för offentliga tjänster överhuvudtaget. Jag vet inte.

Men naiva och i många fall korkade nationella och lokala politiker tycks ha trott att företag som Carema kunde sköta sig själva utan någon form av politisk översyn. Och som i Carema fallet när de ansvarig politikerna glada behållit miljoner i effektivitetsvinster när Carema dumpade priserna för t ex äldrevård.

Utan att de marknadstroende politikerna ens ställde frågan hur Carema levererade offentlig vård så mycket billigare en andra.

Det finns förstås en annan möjlighet. Att privatiserings och marknadsfieringen av så många offentliga tjänster som möjligt inte som förespråkarna säger handlar om fler valmöjligheter för den vanliga människan.

Utan att privatiseringsivern handlar om möjligheten för en grupp människor och företag att tjäna miljarder genom att ta över offentliga tjänster och ’effektivisera’ dem. Med förtjänsten garanterad via skattepengar.

Sen får väl var oh en avgöra om de tror samma metoder fungerar för tillverkningen av bilar, bussaro kylskåp som för sjukvård, äldrevård, barnomsorg, skola.

Jag föredrar personligen och se verklighten som den är utan. Och sätta människans behov före både marknad eller stat/kommun.

Och ser hellre en kommun eller rikspolitiker man kan ställa tillsvars som ansvarig för min mammas vård på äldreboende än en amerikansk vinstmaximerande riskkapitalist placerad i New York.

/ck

Mer i AB

Högbergs tankar: PRIVAT, stör ej….

Jag har inget emot alternativ och valmöjligheter som kund, patient eller brukare. Men på vems bekostnad och på vems vilja? Även Socialdemokraterna måste göra sin läxa

           Vi kan ta del av hur patienter inte kan ta del av den medicin som de behöver sedan privatiseringen av Apoteken drevs igenom. Det är inte acceptabelt! En sådan viktig samhällsservice kring vården måste bara fungera och den fria konkurrensen gör sig inte gällande om den tullar på patientsäkerheten. Som jag tidigare skrev ”Hur tio apotek på en gata i Stockholm är lika med avregleringssucce, medan vi i Vimmerby bara bytt skylt från den statliga till den privata och mina medikamenter är utbytta då de inte finns på mitt apotek. Jag finner inte succén!”. 


          Nu visar det sig att privatiseringen av Bilprovningen inte verkar så genomtänkt, i alla fall affärsmässigt… Bilprovningen lånar ut pengar till den som ska köpa bilprovningen… Känns rätt så desperat om ni frågar mig. Att inte finna en köpare med eget kapital utan behöva låna ut pengar… Som det verkar så är frågan om varför döljt i dunkel och sekretess belagt. Om vi säljer ut våra gemensamma tillgångar måste det finnas en transparans gentemot ägarna som i detta fall är vi skattebetalare. Samhället kan inte bygga på misstro gentemot de som fått förtroendet att styra landet på vårt uppdrag. Någonstans måste det vara skillnad att göra affärer med det offentliga och den privata marknaden. Vi kan inte spela med det privata näringslivets regler utan måste spela med det offentliga. De som väljer att deltaga måste acceptera dessa regler. 


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *