Syrien ett nytt Jugoslavien?

Kanske det pågående syriska inbördeskriget slutar lyckligt. Optimistiskt kan man ju bara hoppas på en utvecklingen där diktatorn med familj och hela korrumperad maktgruppen kring honom försvinner. Och ett demokratiskt syrien med respekt för mänskliga rättigheter och minoriters inkluderade träder fram.

Men för den icke optimistiska personen finns det oroande tecken på en katastrofal utveckling. 

Det syriska inbördeskriget är helt kopplat den pågående maktkampen över hela mellanösten mellan Iran med allierad och Saudiarabien och Quatar med dessa amerikanska och Nato allierade. Precis som i libyen och Gadaffi finns ett saudiskt utrikespolitiskt mål att störta Assad regimen i Syrien.

Konflikten i Syrien utspelar sig mot en bakgrund som man kan beskriva som ett nytt kallt och varmt krig om kontroll över världens energi källor från asien till mellanöstern. I stort hela den muslimska världen är indragen speciellt i och med det oavslutade kriget mot terrorismen.

Den finns en otäck religiös konflikt dimension mellan  suni och shia liksom melllan olika etniska grupper som sträcker sig över hela mellanösten. Och ett fördjupat hat mellan Alawiter och Sunnis där grankvarter och milisgrupper nu skjuter och angriper varandra i syrien. Den stora kurdiska gruppen i Syrien med dess kurdiska grannar i Turkiet, Iran och Irak inte att glömma. Mardrömen för dessa stater är förstås att kurderna med dessa allierad Israel sluter sig samman i en stor kurdisk stat. 

Stormakterna med USA och ledande Nato stater har indirekt stötat den saudiska och Quatars finansiering av vapen till de syriska oppositionsgrupperna liksom transporten av friviliga. Liksom agerat med psyops och informationskrigföring riktat mot den syriska regimen återigen som man gjorde mot Gadaffi i Lybien.I mycket agerar USA liksom Frankrike och Storbrittanien med flera som klienstater Gulfstaternas envåldshärskar monarkier. Gulfstaterna har förstås en mycket bra lobby organisation och förstås pengar att driva igenom sin vilja.

Man säger nu öppet från Obama administrationen att de givit upp några som helst planer på diplomatiska lösningar i Syrien och att man nu stödjer oppostionen med allt utom vapen. Vilket förstås inte behövs när vapen, pengar och friviliga kommer från Saudiarabien och Quatar.

Stymied at U.N., U.S. Refines Plan to Remove Assad

WASHINGTON — The Obama administration has for now abandoned efforts for a diplomatic settlement to the conflict in Syria, and instead it is increasing aid to the rebels and redoubling efforts to rally a coalition of like-minded countries to forcibly bring down the government of President Bashar al-Assad, American officials say.

Administration officials have been in talks with officials in Turkey and Israel over how to manage a Syrian government collapse. Defense Secretary Leon E. Panetta is headed to Israel in the next several days to meet with Israeli defense counterparts, following up on a visit last week by President Obama’s national security adviser Thomas E. Donilon, in part to discuss the Syrian crisis.

The White House is now holding daily high-level meetings to discuss a broad range of contingency plans — including safeguarding Syria’s vast chemical weapons arsenal and sending explicit warnings to both warring sides to avert mass atrocities — in a sign of the escalating seriousness of the Syrian crisis following a week of intensified fighting in Damascus, the capital, and the killing of Mr. Assad’s key security aides in a bombing attack.

The administration has had regular talks with the Israelis about how Israel might move to destroy Syrian weapons facilities, administration officials said. The administration is not advocating such an attack, the officials said, because of the risk that it would give Mr. Assad an opportunity to rally support against Israeli interference.

Administration officials insist they will not provide arms to the rebel forces. Turkey, Saudi Arabia and Qatar are already financing those efforts. But American officials said that the United States would provide more communications training and equipment to help improve the combat effectiveness of disparate opposition forces in their widening, sustained fight against Syrian Army troops. It’s also possible the rebels would receive some intelligence support, the officials said.

By enhancing the command-and-control of the rebel formations, largely by improving their ability to communicate with one another and their superiors and to coordinate combat operations, American officials say they are seeking to build on and fuel the momentum of the rebels’ recent battlefield successes.

“You’ll notice in the last couple of months, the opposition has been strengthened,” a senior Obama administration official said Friday. “Now we’re ready to accelerate that.” The official said that the hope was that support for the Syrian opposition from the United States, Arab governments and Turkey would tip the balance in the conflict.
Ny

Målet är för väst är förstås säkra energitillångar och multimiljard affärer med gulfstaterna och för gulfstaternas suni monarker säkra sina envåldshärskar familjers ställning och för saudiarabien rollen som den dominerande regional stormakten. Och rollen som suni majoritetens företrädare.

Iran liksom Ryssland och Kina har o andra sidan stöttat Assad regimen med vapen, underättelseinformation med mera som en del i den pågående maktkampen kontrollen över energitillångar och i Irans fall för att syrien är nära allierad och en brygga till libanon och medelhavet med Irans shia kusiner i hezbollah.

Det syriska inbördeskriget kan förstås lätt tända Libanons alltid slumrande konflikt mellan de olika entiska och religiösa grupperna liksom konflikten mellan suni och shia i Irak. Syrien var och är värd för 100-tusentals Irakiska flyktingar är många fortfarande finns kvar i landet.

Israel har gjort klart att man kommer att agera för att säkra så att syriska kemiska vapen och missiler inte hamnar hos Hezbollah. Om detta innebär att man skickare in väpnade grupper i syrien kan man bara undra över. Om dessa väpnade grupper inte redan finns där.

Bilden kan förstås fördjupas ytterligare men risken för en balkan liknande konflikt eller ett storkrig likt som hände när jugoslavien föll sönder är uppenbar. Med flera 100-tusentals dödsoffer liksom entiska

Notera då att det är stormakter i FN:s säkerhetsråd som driver på och stöder utvecklingen mot en väpnad konflikt…  FN som världsorganisation som agera oberoende för fred är ganska långt borta.

Jag hoppas jag bara är den eviga pessimisten och utvecklingen går ett annat spår i syrien..

Mer i AB , DN1, DN2 och DN3 DN4 och från Time om risken att Syrien blir ett nytt Jugoslavien.

/ck

Kanske har Syriens helvete bara börjat | Ledarsidan | SvD

Igår fortsatte nyhetsströmmen från Syrien. Bland annat kunde man via realtidsuppdateringar på kurdiska webtidningar och twitterflöden följa hur flera kurdiska städer längs gränsen mot Turkiet intogs av rebeller. För första gången på länge vågade kurder tåga genom städerna med sina egna flaggor i handen.

Men samtidigt med glädjebilderna kom också rapporter om grymhet. Obekräftade rapporter om att rebeller genomfört massavrättningar av soldater då de intagit arméposteringar ger en föraning om att regimens fall inte skulle innebära slutet för våldet. Samma frågor dyker upp varje gång en stad rapporteras vara intagen av rebellstyrkor – hur hårt kommer regimen att hämnas när den en dag slår tillbaka?

Under gårdagen påpekade flera experter att regimens eldkraft ännu är långt ifrån uttömd. Kanske har helvetet bara börjat.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *