Kommuner går före – börjar anställa långtidsarbetslösa – Moderata arbetslinjens kollaps i bidragslinje..

Den moderata arbetsmarknadspolitiken är ett misslyckande och en väg till en socialbidragslinjen för allt fler långtidsarbetslösa som utförsäkras från a-kassa och sjukförsäkring .

Varför? Den moderata arbetslinjen bygger helt på tron att den är invididens vilja till arbete eller ej som är den avgörande vägen till arbete för arbetslösa. Eller enkelt uttryck – Den arbetslösa väljer sin arbetslöshet eller sjukdom. Om om de inte finns tillräckliga ’incitament’ lever folk hellre på ’bidrag’.

Därför menar moderata politikern att arbetsmarknadspolitiken ska uppmuntra viljan att arbeta hos de arbetslösa. Detta ska – eftersom utformarna alla är ekonomiska teoretiker från handels- ske genom ekonomiska morötter eller incitament. Den arbetslösa ska tjäna på att ta ett arbete och ekonomiskt förlora på att inte ta ett arbete.

En arbetslöshets eller sjukförsäkring som ger faktiskt ekomisk trygghet går förstås då helt emot en sådan arbetsmarknadspolitik. Och människosyn. För mycket trygghet är inte bra. Den gör människor lata och oviliga att arbeta. Vad det säger om vissa moderater eller ekonomers människosyn låter jag vara osagt…

Eller som Fokus.se skriver om det tysta systemskiftet... 

»Det som ju händer är att allt fler i arbetslivet har egna tilläggsförsäkringar ovanför det som vi har skattefinansierat i a-kassan. Det tycker jag i grunden är en bra utveckling.«

Långt in i borgerliga opinionsbildarled höjde folk på ögonbrynen åt Fredrik Reinfeldts ord i tv-debatten i början av maj. Visserligen har socialförsäkringarna blivit mindre generösa på senare år, men själva grundtanken är väl ändå att vi ska ha gemensamt finansierade, breda riskomfördelande försäkringar?

Det var dock inte första gången man anat en omsvängning. I en stor intervju i SvD i höstas fick Reinfeldt frågor om hur de 400 000 som lämnat a-kassan sedan 2006 ska kunna försörja sig om det blir riktig lågkonjunktur:

»Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor.«

Verkligheten utanför de moderata politikerna och ekonomers teorier om arbetsmarknaden och samhällssyn är förstås en annan.

A-kassan som trygghetssystem vid arbetslöshet är idag borta – risken är uppenbar att vid en djupare ekonomisk kris som drabbar sverige på allvar 100-tusentals svenskar får gå från hus och hem och får sälja allt de har om de blir arbetslösa – vid en längre arbetslöshet förvärras situationen än mer enligt helt medveten moderat poltik. Den som kallas arbetslinjen.

Till det kommer att arbetslösa i den moderata arbetslinjen inte ens kan få hjälp att förbättra de egna förutsättningarna att bli anställningsbar. Medan moderaterna spenderar miljarder i bidrag till företag att coacha arbetslösa skriva CV till arbete de inte är kvalificerade till eller än mer miljarder i bidrag till företag att förvara arbetslösa i ’aktivitet’ där de varken kan utföra riktiga arbetssysslor eller få nödvändig utbildning.  Med FAS3 som slutstation.

AMS-trams kallade moderaterna det 2006 om tanken att ombilda/utbilda arbetslösa så att de fick verktygen att kvalificera till nya arbeten. Jag hade sagt moderaternas bidragslinje till permanent utanförskap är trams. Och förbannade sorgligt för de arbetslösa som går en djup fattigdom på i bästa fall existensminimum.

Det är just den ökande kön av arbetslösa socialbidragstagare som gör att allt fler kommuner tar till den nödvändiga åtgärden att ta fram en kommunal arbetsmarknadspolitik och även anställa socialbidragstagare under ett år som vissa kommuner börjat göra. Anställningar i riktiga arbete med riktiga löner som ger referenser och ansökningsmeriter.

Varför inte. Om staten under den moderata arbetslinjen avsäger sig något egentlig ansvar för arbetslösa kommer kommunerna av nödtvång agera. Om inte annat för att rädda den kärna av välfärd – kommunal service – som urholkas av den växande kön

Och är inte riktiga jobb att föredra än att leva på bidrag.

Sen förstås jag heller inte varför moderater som Edvin Alam förutsätter att personer som arbetat inom kommunal verksamhet i riktiga jobb på något sätt per automatik skulle hamna som arbetslösa med a-a-kassa. Eller varför a-kassa skulle likställas med socialbidrag. Eller känner moderatern inte till att a-kassan är en försäkring som arbetstagare med arbete betalar in pengar till i det fall de blit arbetslösa.

Mer bloggar om moderaternas syn på a-kassa och arbetslöshet.
Martin Mobergs betraktelser…: I (M):s Sverige ska minsann inte kommuner anställa långtidsarbetslös

(S)ebastians tankar: Borgerlig okunskap om vad en A-kassa är

Jag förvånas över hur genuint okunniga borgerliga debattörer är, eller kanske mer skrämd av hur de ser på våra försäkringar i samhällsmedborgarnas tjänst. Mot bakgrund av att flera kommuner nu anställer arbetslösa under en tid så ropar nu sådana som Edvin Alam och hans gelikar att vi för människor till bidrag.

För det första så måste vi ge dem en grundläggande lektion i vad som är bidrag och vad som är en försäkring. A-kassa är inget bidrag, det är en omställningsförsäkring. För övrigt en sådan som den moderatledda minoritetsregeringen fullständigt raserat vid sin tid vid makten.
Men kanske än viktigare är att förstå varför dessa kommuner tar saken i egna händer. Jo, man ser ju hur regeringen misslyckats och man ser hur kostnaderna istället vältras över på kommunerna. Det finns inga idéer hos regeringen – det är dött och trött.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Kommuner går före – börjar anställa långtidsarbetslösa – Moderata arbetslinjens kollaps i bidragslinje..

 1. Lena Meigård skriver:

  OBS! Även jag som INTE är utförsäkrad från a-kassan och som fortfarande jobbar deltid måste gå till socialen. Jag jobbar deltid och har en liten lön och jag har en liten a-kassa. Men jag måste ÄNDÅ gå till socialen!

  TVÄRTOM! Hade jag fått aktivitetsstöd hade jag INTE behövt gå till socialen. Då hade jag haft aktivitetsstöd på 6.000 kr och sedan fått behålla all lön jag tjänat eftersom jag jobbar kvällar och helger. Då räcker det att jag tjänar 3 – 4.000 kr på mitt jobb för att jag ska slippa gå till socialen.

 2. Lena Meigård skriver:

  OBS! Även jag som INTE är utförsäkrad från a-kassan och som fortfarande jobbar deltid måste gå till socialen. Jag jobbar deltid och har en liten lön och jag har en liten a-kassa. Men jag måste ÄNDÅ gå till socialen!

 3. Lena Meigård skriver:

  Insändare som skickats till flera tidningar:

  Sluta förfölja deltidare med låg a-kassa!

  Sedan fem år tillbaka har jag arbetat på en arbetsplats med följande villkor:

  Jag vet bara en vecka i taget hur mycket jag får jobba. Jag kan därför aldrig planera något.

  Jag tjänar 90 kr i timmen.

  Jag pendlar långt till mitt jobb. När jag börjar kl 15 går jag hemifrån kl 13.30. Jag slutar kl 21 och är hemma kl 22.30, utom på söndagar då jag är hemma kl 22.45.

  Jag jobbar alltid kvällar och nästan alltid på helgerna. Det innebär att jag sällan kan gå på möten eller föredrag.

  Mina a-kassa har under tiden jag jobbat sänkts tre gånger, först till ”70%”, sen till ”65%” och sen ytterligare en gång efter det att jag arbetat ihop 300 ny a-kassedagar.
  Dessutom innebär det faktum att jag arbetat ihop 300 nya a-kassedagar att jag inte är berättigad till Nystartsjobb eller Särskilt anställningsstöd (SAS) eller Starta eget bidrag.
  När jag fick möjlighet att jobba mycket från januari till maj gjorde jag det. Tio av veckorna under denna period arbetade jag 6 dagar i veckan. Sex dagar i veckan innebär för mig pendling på 18 timmar per vecka och under 10 veckor blir det 180 timmars pendling Malmö – Lund. Jag arbetade i 11 söndagar från 13 – 21 och var då hemifrån i mer än 11 timmar. Jag försökte att inte ta rast. Jag jobbade mer än 7 timmar i sträck utan rast, rekordet är söndagen den 13 maj då jag jobbade 7 timmar och 57 minuter utan rast. (Jag äter medan jag arbetar). Alla våra raster är obetalda nämligen.

  Vad gör samhället efter det att jag har jobbat så mycket jag har kunnat? Jo, man sänker min a-kassa. Det särskilt elaka är att om jag hade haft den högsta a-kassan på 680 kr om dagen hade jag inte fått sänkt, då hade jag fått behålla 680 kr om dagen, även när a-kassan går över till aktivitetsstöd. Detta visar att Alliansens politik slår extra hårt mot de allra svagaste. Vilket är skrämmande. Varför är det bara dom med låg a-kassa som får en sänkning?

  Jag tycker man ska sluta förfölja oss deltidare med låg a-kassa.

  Fattig akademiker

  Lena Meigård
  Von Troils väg 6
  213 73 Malmö

  Tel: 076 055 16 75

 4. Mats R skriver:

  Klockrent som vanligt, claeskrantz.se står i särklass bland landets (S)-bloggar, du skriver det jag tänker 🙂 Fast jag har ju förstås inte förmågan att få ner mina tankar på papper (skärm el liknande).

  Befriande att slippa läsa om varför vinster i välfärden är så fantastisk bra, eller total-pragmatiker som tror att politik är att anpassa sig till alliansens ekonomiska politik och till marknadens krav.

  När ändrades politiken från att vara en ideologi och en vision över det samhälle vi vill ha till att anpassa sig efter motståndarnas tidigare förda politik med orden: vi måste utgå från ”verkligheten”, försäkringar blir bidrag, sjukförsäkringen kan vi finjustera men alla måste dra sitt strå till stacken.

  Medelklassen ska vinnas över till (s) och då får inga förbättringar inom sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen vara prioriterade frågor. Folket vill inte ha mer bidrag till dom som bla bla….
  Politik är att först ha en ideologi och sen en vision och sen arbeta för att den ska bli verklighet, idag sätter sig många s-bloggare och pratar om att vi måste anpassa oss efter spelreglerna, d.v.s dom spelregler som alliansen i samband med svenskt näringsliv satt upp.

  Varför ska vi vara pragmatiker och anpassa våra krav efter en ekonomisk modell som vi inte vill ha och som dessutom inte fungerar Politik är att vilja, vilja är att handla, om viljan är visionär så kommer handlandet bli ideologiskt, om dom sämst ställda får mer pengar så får dom ingen mindre arbetslust, däremot så konsumerar dom mer, vilket självklart är bra för skattkassan men även för företagen som säljer dessa varor…

  Bla bla bla, blev ett spretigt inlägg det här, kan bero på att sömnmedicinen började verka då jag hann komma halvvägs. Hoppas iallafall att budskapet gick fram, och Claes Krantz (om den personen finns irl) är tillsammans med några till S-bloggare riktigt läsvärda, även om den här bloggen ofta höjer sig lite över dom andra.

  Så tack för kanonbra bloggningar, skriver sällan kommentarer här, men läser bloggen så ofta jag kan iallafall.

  M.v.h. Mats Rutberg

 5. Bert skriver:

  I Skellefteå så starades Solkraft detta när mentalvården las ner.
  En bra grej där de med mentala problem fick syssla med saker umgås o.s.v
  tanken med det hela var god.

  Idag är över 700 involverade i detta Solkraft där finns massor verksamheter.
  Kommuner utnyttjar detta ullt ut när de får 5000 för varje arbetslös de sätter i sysslor.
  Lönen blir socialbidrag, eller a-kassa om 65% av tidigare lön.

  Detta Solkraft håller på bli Skellefteås största arbetsgivare och man frågar sig hur många riktiga jobb som man numera betalar med socialbidrag istället för avtalsenlig lön.

  Man visade ett TV-program i vårvinter om detta Solkraft och dess förträfflighet.
  Visst var det förträffligt just den del man visade för det var den tanken som var den tänkta och den goda sidan.
  Men vad man inte visade , omtalade var resten.
  Kolla deras hemsida. där syns lite längre ner på sidan alla verksamheter de bedriver.
  http://www.skelleftea.se/solkraft
  Kort sagt det är utnyttjande av människor i svag ställning så det skriker om det och till så liten ersättning för dessa som utför saker som det är möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *