Största möjliga ty(s)tnad valvinnare för socialdemokratin 2014?

Jag håller med Johan Westerholm och Peter Högberg nedan. Men hade inte sagt det så snällt. Så därför heller inte sagt mycket.

Om en socialdemokratisk icke kommunikationsstrategi i förhållande till moderaterna och alliansen håller fram till 2o14 undrar jag men att det finns en sådan är uppenbar. Defensivt politisk agerande lämnar ju så få ytor som möjligt för angrep från moderaterna och dess allierade i media. Liksom en strategi att triangulera bort moderaterna genom att synas och höras som ’Reinfeldt Lite’. Och att spela bort moderaterna som näringslivspartiet.

Näringslivet är ett särintresse som spenderat hundratals miljoner på vad som slutade i den moderata valsegern och en arbetslinje som ledde till FAS3. Något få är omedvetna om. När nu socialdemokratin blir okritiska näringslivskramare står det i alla fall mig upp i halsen. Näringsliv liksom fack och partier, även det socialdemokratiska, ska ifrågasättas och kritiskt kunna granskas.

Jag upplever också en oerhörd frustration över en socialdemokrati där inget egentligen händer varken internt eller externt. Och där det är knäpptyst i en diskussion om både framtids visioner för Sverige och utveckling av partiet till ’Sveriges öppnaste och nyfiknaste parti’. Allt verkar ha stannat av internt. Javisst partiorganisationen och dess tjänstemän fortsätter driva höst och vårkampanjer med lämpliga strategiska budskap. Som man gjorde 2006 och 2010. Mest på autopilot som det verkar. Partiengagerade är inte ’budskaps boskap’ för att återvälja någon. Socialdemokratins sätt att arbeta och ge möjlighet till deltagande behöver drastiskt förändras.

Intern kommunikation och arbetssätt inom socialdemokratin är också minst sagt bristfällig och ålderdomlig. Och möjligheter till deltagande speciellt utanför traditionella sätt. Alla frågor som en idag bortglömd  kriskommision pekade på i en rapport som hamnade i papperskorgen som det verkar.

Mona Sahlin inledde sin partiledarperiod med interna förtroende råd och Håkan Juholt vågade gå ut och utmana och agitera för socialdemokratisk politik. Gemensamt var viljan att förändra både det socialdemokratiska partiet och Sverige. Och tanken att socialdemokratin inte bara är en rörelse som förvaltar det bestående och det egna historiska arvet. Utan som vill förändra och utveckla både sig själv och Sverige.

Det är nu locket på i mycket inom socialdemokratin efter Håkan Juholts avgång.  Risken är uppenbar att rädslan för interna konflikter kväver all debatt och framtidsdiskussion. Trots ett uppenbart behov av främst en förändrad partiorganisation och sätt att arbeta. Konflikt rädda partitjänstemän kanske inte är bästa personerna att leda organisationsutveckling/förändring.

Jag var med 2008 när skyhöga opinionssiffor gjorde det ’inte så viktigt’ med intern förändring eller utveckling. Av partiet och politik. Socialdemokratin skulle ju snart återgå till sin historiska mission att leda landet. Så sade opinionssiffrorna. Alla vet förstås hur det gick sedan. Allt schabblades bort. Ändå tas nu historiskt låga siffror och några månader med positiva tidnings kommentarer från främst borgerliga ledarskribenter som intäkt att allt är bra verkar det som.

Fast hur det går för folkrörelsepartiet socialdemokraterna spelar kanske mindre roll om man vinner valet 2014?

Vad vet jag. En sak vet jag dock. Ett parti som saknar insikt och förankring i den verklighet som majoriteten svenskar lever i och de frågor som berör dem engagerar mig väldigt lite.
/c

S-politiker: Brist på kompetens och lathet i S-toppen drar ner laget

Det är ingen nyhet för någon partimedlem att Socialdemo­kraterna har som ambition att bli ”Sveriges öppnaste och nyfiknaste parti”. Det är heller inte någon större nyhet att partiets kommunikativa förmåga stadigt försämrats sedan förlustvalet 2006, med ett dramatiskt fall valförlusten 2010. Skälen varierar beroende på vem som uttalar sig men kompetensbortfallet är något som återkommer i varje analys. Bristen på tyngre, välmeriterade projektledare är slående när vi ser till ­resultatet av två års ansträngningar.

När vi nu spelat klart första halvlek av mandatperioden har inte något förändrats. Ett av de tydligare exemplen under sommaren är bostadspolitiska talespersonen Veronica Palms debattartikel i Dagens Nyheter nyligen. ­ I den får vi som medlemmar reda på att det existerar en bostads­politisk grupp i partiet.

Hemsidan och tillgänglig medlemsinformation ger inga led­trådar om vad denna grupp har ­ i uppdrag eller vilka som är medlemmar. Skall vi vara ett regeringsdugligt parti i opposition med skuggministärer är detta en direkt underkänd attityd. En mer generell iakttagelse är annars frånvaron av röster från våra ­ledande befattningshavare ­under semestertiderna.
—-


Det är ingen 
hemlighet att många av våra talespersoner har ministerambitioner, inte heller att många av partiets tjänstemän ser en framtid som politiskt sakkunniga eller statssekreterare, varför kraven på dem borde vara högre än i dag.

Vi säger att vi söker ett stöd av väljarna i valen 2014. För att vinna dessa måste vi kunna visa att vi orkar hela vägen, leva upp till vad vi säger oss vara och visa oss mer kompetenta än den nuvarande regeringen att lösa uppgiften att leda landet. Där är vi inte i dag. Att vi själva tycker att vi har ett tufft år bakom oss som ursäktar dagens prestation är inget argument som biter på den allmänhet som vi söker ett förtroende från eller alla de nya medlemmar vi vill attrahera och motivera.

Det är halvtid nu, ska vi vinna så måste andra halvlek präglas av en helt annan attityd till spelet än vad vår laguppställning visat under första halvlek.

 

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

1 svar på Största möjliga ty(s)tnad valvinnare för socialdemokratin 2014?

  1. Jonas Wikström skriver:

    Välfunna varningsord. Men när det gäller interndemokratin tycker jag – från ett vänsterpartiperspektiv – att S ligger ganska långt fram. Rådslag, medlemspaneler, snabb interninfo, etc. Man kan ha ännu högre ambitioner, det förstår jag. Men i jämförelse är det inte så illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *