Arbetsförmedlingen är centralpunkten i en moderat arbetslinjen som inte fungerar..

Arbetsförmedlingens omorganisation sedan 2006 har fungerar lika dåligt som den moderata omorganisationen av försäkringskassan. Arbetsförmedlingen är satta att administerar en matchning som inte fungerar varken för arbetslösa eller företagare. Detta utan verktyg som är relevanta och instruktioner i regeringens regleringsbrev av myndighetens verksamhet som i många fall hindrar för den enskilsda arbetslösa.

Från de arbetsförmedlare jag känner i arbetförmedling– det är en organisation som saknar resurser i form av en modern it-infrastruktur kombinerat med en personal politik och organisationsstruktur som för att citera en före detta s-minister påminner mer om den sista sovjetstaten…

En utveckling som inleddes 2000 under förra S-regeringen när tyvärr kontakt med arbetsförmedlare ersattes med sökautomater och gör det sjäklv principen lånat från bankerna. En felaktig politik som tyvärr gjordes än värre av den moderata totala okunskapen om hur en modern arbetsmarknad fungerar.
Eller de kravs som ställs på den enskilda oavsett  typ av arbete i en modern kunskapsekonomi.
Det är också alldeles för många ansvariga myndigheter inom arbetsmarknadspolitiken – En arbetslös kan idag bli ’hanterad’ av AF, A-kassa, försäkringskassa, kommunen och förstås privata bemmaningsgföretag och de så populära coacherna..

Arbetsförmedlingens grundorganisation behöver både moderniseras och inriktas på att stärka den enskilda invididens förutsättningar – från dag 1. 

Fas 3 är nu Sveriges största ”arbetsgivare” | SvD

Arbetsmarknadsministerns svar (10 augusti) på min kritik mot arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen (9 augusti) kan sammanfattas med: Allt fungerar redan på bästa sätt, det finns ingen anledning till kritik.

Det är ett mycket märkligt förhållningssätt. Långtidsarbetslösheten bara ökar och ökar. Antalet personer som har varit arbetslösa i mer än två år har ökat dramatiskt och är nu 70000, Fas 3 är nu Sveriges största ”arbetsgivare” och ungdomsarbetslösheten ett enormt problem. Antalet unga förtidspensionärer har nästan fördubblats. Arbetsförmedlingen får bottenbetyg av svenska folket, myndigheten har lägre förtroende än till och med Försäkringskassan. Arbetsgivarna har stora svårigheter att få tag i personal med rätt kompetens vilket hindrar företag från att växa. Hur kan arbetsmarknadsministern vara nöjd med denna situation? Utvecklingen går ju åt fel håll i så gott som alla avseenden.

Det är uppenbart att det krävs ett nytänkande. Problemen beror inte på bristande resurser. Arbetsförmedlingen har skickat tillbaks totalt 18 miljarder kronor till regeringen, pengar som var avsedda för att bekämpa arbetslösheten men som man alltså inte använt.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Arbetsförmedlingen är centralpunkten i en moderat arbetslinjen som inte fungerar..

  1. Peter Strobl skriver:

    Äntligen någon som har förstått.Glädjande. Problemet är att vi själva inte har en ny och progressiv arbetsmarknadpolitik. Det Ylva Johansson presenterade för ett tag sedan är skåpmat. Dessutom blir vi svaret skyldig, om vi tar bort Fas3, vilket vi ska, vad gör vi med de som är i Fas3. Tyvärr finns det inget nytänkande varken hos alliansen eller S.

    Och eftersom, så vitt jag kan se saknas det kommentatorsfunktion på föregående iinlägg, så kan jag bara säga att även jag sällar mig till Westerholm/ Högbergs analys;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *