Centerns näringsdepartment julfestade för över en halv miljon

Jag det finns inte så mycket att säga utom hur sjutton tänkte man på det centerstyrda näringsdepartementet?  Glamour party för över 600000 betalda av skattepengar där man sedan trixar med bokföringen för att dölja vad som är internrepresentation.  Är inte detta bokföringsbrott eller skattebroot om inte annat? Och vad gäller för personalgåvor förmåner?

Undrar om landets företagare tycker de får valuta för sina skattepengar? 

Festade för 616 000 kr | Nyheter | Aftonbladet

Båtresa och dj

Enligt fakturan på näringsdepartementets hemsida kostade julbordet med bland annat underhållning, båtresa, dj och eventspelning med band 616 473 kronor inklusive moms.

Det blir 2 140 kronor per person för de 288 som kom.

Utöver detta var det också kostnader på drygt 50 000 kronor för tre föreläsningar under eftermiddagen.

Det hela började med en båtfärd 12.30 från Skeppsbron till Äventyrskontoret i Finnboda hamn i Nacka. Stället ligger precis vid vattnet längs inloppet mot centrala Stockholm.

Efter föreläsningar av bland annat vd:n för Astrid Lindgrens värld och en mediestrateg som talade om ”en öppnare värld” så började ett mingel klockan 17.40.

Tävlade i glamour

Till kvällen hade också utlysts en tävling på Annie Lööfs departement. Det gällde att visa upp sin ”glitter och glamoursida” i samband med middagen då ”The sparkling bureaucrat Award” skulle delas ut till de bäst klädda.

Bara jul-, scen- och entrédekoren som byggdes upp i lokalen gick loss på över 30 000 kronor.

Annie Lööf bjöd sig själv och alla 288 på ett dryckespaket med mousserande, öl och vin för 256 kronor per person.

Efter julbordet var det dans och departementet hade abonnerat en buss som körde löpande mellan Finnboda och Slussen.

Genom att festen var bokförd som seminarium har Annie Lööf och hennes departement sluppit uppmärksamhet för den kostsamma internrepresentationen i samband med Aftonbladets granskning i förra veckan.

”Seminarieverksamhet”

När Aftonbladet konfronterar departementets expeditionschef, Fredrik Ahlén, med faktumet att Aftonbladet inte fick ut fakturan som är en allmän handling, svarar han:

– Nej, därför att julbordet … eller rättare sagt näringsdepartementets dag inte är konterad som en internrepresentation.

Varför inte det?

– Därför att vi har gjort den bedömningen man ska göra om vad som är den huvudsakliga aktiviteten.

– Nämligen seminarieverksamhet, så det är konterat på det kontot.

Men själva julbordet?

– Det är ju i enlighet med föreskrifterna i Skatteverket, det är ju den här diskussionen som har varit när det gäller Tillväxtverket.

– Om det är en måltid i samband med en annan aktivitet, så är den inte att betrakta som internrepresentation i skattehänseende om den andra aktiviteten är det huvudsakliga syftet med aktiviteten.

Du måste hålla med om att julbord är internrepresentation?

– Inte i bokföringshänseende.

Men julbordet i sig är en internrepresentation?

– Inte enligt skattereglerna.

Seminariedelen, som enligt Ahlén var huvudaktiviteten, kostade inte ens en tiondel av julfesten. Tidsmässigt pågick seminariet i fyra timmar och 10 minuter – festen varade i sju timmar och 20 minuter.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Näringsliv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Centerns näringsdepartment julfestade för över en halv miljon

  1. bograhn skriver:

    Den socialistiska avundsjukan är en icke avundsvärd egenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *