Bokföringsbrott i statliga Stiftelsen för strategisk forskning – Vad säger Jan Björklund?

Det är helt klart bokföringsbrott att inte ha kompletta underlag i sin redovisning – Mer intressant är dock när ska regeringen agera och ta ansvaret för en stiftelse vad styrelse helt borde sparkas. Jag förutsätter att regeringen inte längre har något förtroende för stiftelsens styrelse som betalar en kvarts miljon i månaden under 3 år till en festfixare. 

Bloggat:
Överheten smörjer kråset,  Myndigheter smittade av näringslivet?Borgerlig regering festar bort skattepengar – som Grekland fast i mindre skalaUrspårat forskningsstödSå lunka vi så småningom från Bacchi buller och tumult

Stiftelsens lyxfest kan vara olaglig | Nyheter | Expressen | Senaste nytt – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

– Men som stiftelsens grundare kan staten agera. Det är svenska staten som stått för stiftelsens tillgångar och om staten anser att dessa stora utlägg inte är förenliga med strategisk forskning så kan de stämma ledamöterna i stiftelsens styrelse, säger Henning Isoz, till DN.

Han ligger bakom Sveriges nu gällande stiftelselag.

”Är illa”

Stiftelsens bristande bokföring kan också vara ett brott mot bokföringslagen. Viktiga specifikationer som visar vad utbetalningarna till Bindefeld handlat om har slarvats bort.

– Det är illa, det strider mot bokföringslagen att inte ha kompletta underlag, säger Dan Brännström, generalsekreterare för Branschorganisationen för revisorer och rådgivare, FAR, till DN.

DN:s avslöjande har lett till upprördhet i forskarvärlden. SSF är en av de stora finansiärerna av svensk forskning och konkurrensen om pengarna är stenhård. Enligt Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet, skulle pengarna kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år.

– Det finns många aspekter på hur viktiga de här pengarna är. För mig är det offentliga medel som jag är beroende av för att kunna betala mina forskare, köpa utrustning, producera vetenskapliga resultat och kunna bedriva undervisning som till viss del är finansierade av sådana medel, säger han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *