Stora vinster och entreprenör ger bättre välfärd?

 

Det är lite ironiskt när man i Göteborgs posten på ledarplats inleder med att klaga på att socialdemokraterna har en ideologisk diskussion om vinster i välfärden för att i nästa mening föra fram ideologiska argument varför vinster och företagsentreprenörer ger bättre välfärd som nedanstående. Eller ser man inte det som ideologi.

”Det helt avgörande argumentet är att vinst stimulerar entreprenörer att ge sig in i och utveckla den offentliga sektorn. Det behövs. Vård, skola och omsorg kostar kommuner och landsting drygt 600 miljarder kronor om året. Behoven kommer inte att minska, snarare öka. Säkerligen behövs mer pengar men också mer vård, skola och omsorg för pengarna.” 

Vare sig man tror på offentligt utförd eller privat utförd välfärd i vård, skola och så vidare handlar det förstås om ideologiska argument.

Personligen har jag ingen ideologisk barnatro på varken marknaden och företagaren eller det offentliga som det så särdeles bra utförare av välfärd. Eller som bra organisatörer av sätt att arbeta inom organisationer. Eller argumentet att vinst ger drivkrafter som kommer ge mina mamma bättre vård på ålderdomshem eller mina barn bättre omhändertagande på lekis. En lärare eller ’företags’ lärare ger inte bättre utbilding för att han eller hon kan bli rik på det. I båda fallen handlar det om att politiken och ansvariga poltitiker förutsätts finnas som effektiva kontrollanter och beställare av välfärd – privat eller offentlig.

Jag har förstås heller inte hur vinst via tänkta effektiviseringar (som inte ska sänka kvalitet) på något sätt magiskt blir mer pengar till välfärd.  Den enda vinsten som kan fås i offentlig verksamhet är hitta vägar att driva den billigare och ingen kan förstås tala om för välfärdsföretagen att de inte får dela ut vinsten till sina ägare.

Jag tror också att man ska vara medveten om att diskussionen om vinster i välfärden drivs på av ett stort antal inhyrda lobyister och ex-politiker – många från socialdemokraterna – med ledande positoner eller ägarandelar i företag som hoppas tjäna pengar på mer privatisering av offentligt utförda tjänster.

Vill man vara lite elak kan man säga det finns ett antal ’politiska entreprenörer’ som hittat en villig marknad hos riskkapitalbolag med djupa fickor.

Till slut tror jag ändå det handlar om vem litar du att ta hand om t ex vården av dig själv eller anhöriga – riskkapitalisten och entreprenören med vinstmotiv eller den offentligt utförda välfärden från landsting och kommuner

/ck

PS – den globala marknaden för välfärdstjänstet förväntas växa explosivt i och med att 40-talisters babybom närmar sig pensionsålder. Med stora ekonomiska resurser att spendera på den egna välfärden för de flesta. 

Vinst gör nytta – Ledare – www.gp.se

Det helt avgörande argumentet är att vinst stimulerar entreprenörer att ge sig in i och utveckla den offentliga sektorn. Det behövs. Vård, skola och omsorg kostar kommuner och landsting drygt 600 miljarder kronor om året. Behoven kommer inte att minska, snarare öka. Säkerligen behövs mer pengar men också mer vård, skola och omsorg för pengarna. Fem procents effektivisering är lika mycket värd som 30 nya skattemiljarder!

Alltså letar den socialdemokratiska partiledningen efter ett kryphål genom den egna ideologin. Ardalan Shekarabi (S) föreslår på DN Debatt en kombination av skarpa kvalitetskrav, vinsttak och vetorätt för kommunerna. Förslaget passar partiets vånda som hand i handske.

Men varför krångla till det? Förmår ett privat välfärdsföretag vinna en upphandling och ta ut anmärkningsvärd hög vinst kan det bero på två omständigheter. Antingen brister kommunens upphandling och kontroll eller så är kommunens egen verksamhet för dyr och ineffektiv. Det senare alternativet diskuteras alltför sällan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Stora vinster och entreprenör ger bättre välfärd?

  1. Sossetanten skriver:

    Glad för att det nu även finns forskning som visar att överdriven detaljstyrning av verksamheter som inom vård skola och omsorg är ineffektiv och för all del också ovärdig. Det går inte att styra människor med en mängd omöjliga krav på likriktning och kvalitetskontroller som enbart ökar ”betygshetsen” men inte ger avsedd verkan, samt att man därmed hämmar ibland rentav fråntar professionen sin egen förmåga till lokal utveckling och lokala problemlösningar och sist men inte minst fråntar man dem deras arbetsglädje. När jag försökte säga till en yngre adelsdam i partiet att många problem kan lösas av professionerna genom tillit svarade hon att hon ogillade expertsamhälle. Jag tog mig för pannan 😀 Det finns onekligen en del inlärda åsikter som är rent skadliga för partiet.
    Tacka f*n för att vi nu har så många ”högersossar”. Det är sådana som vill ha något bättre än det de själva åstadkommit.

  2. Dryga Lisa skriver:

    ”Antingen brister kommunens upphandling och kontroll eller så är kommunens egen verksamhet för dyr och ineffektiv. Det senare alternativet diskuteras alltför sällan.”

    Tack för dessa välgörande ord. Vi skall ställa TYDLIGA HÖGA KRAV på de privata alternativen och EXAKT SAMMA KRAV skall gälla även de verksamheter som drivs i offentlig regi. MVH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *