Går Stefan Löfven och socialdemokraterna till val som en bättre nya moderaterna kopia?

Anna Ardins blogginlägg från igår fick mig att fundera. En socialdemokrati som går till val på arbetslinjen i alla frågor – vad är skillnaden från nya moderaterna 2006 förutom att socialdemokraterna utlovar en bättre fungerande arbtetslinje? 

Stefan Löfven, vad känner du i ditt hjärta? | ardin.se

Men jag vill mer än att bara rösta emot borgaralliansen, jag vill känna pepp och glöd och engagemang för det alternativ som erbjuds. Och det gör jag inte nu.

Ett skäl till den saknade peppen är att vår portalparagraf inför valet är ”jobben före allt annat”. Det jag hör är ”jobben före klimatet”, jag hör”vilka jobb som helst, till vilka löner som helst, är bättre än en enda dag av omställning” och ”jobba dig fri och lycklig, jobba fler timmar, hårdare, mer, det är genom jobb – inte fritid – du blir en riktig människa”.

Det är vad jag hör. Det är för mig moderatpolitik. Det är för mig ett av de starka skälen till att jag vill bli av med den sittande regeringen. Om alternativet säger samma sak, så kan jag fortfarande se nyttan med att byta. För alliansen är ruskigt duktiga på att göra medborgarna till kuggar i kapitalägarnas hjul, och det arbetet behöver brytas. Men att vi bara är lite sämre på det duger liksom inte.

Så jag tänkte att jag skulle passa på att utnyttja det faktum att Löfven för första gången stod framför mig och redo att ge mig svar. Att få hjälp att känna den pepp som han tycks känna inför jobben. Vi behöver vinna valet, och jag behöver pepp för att va en bra valarbetare. Så jag ställde frågan:

– Stefan, vad känner du i ditt hjärta när jag säger ”jobben före allt annat”?

Har socialdemokratin accepterar Reinfeldt samhällets grundutforming? Är vad Fredrik Reinfeldt och Anders Borg genomförde 2006 det nya normatillståndet i det svenska samhället? Bara de nya moderaterna med en mer kompetent 

Var finns visionen och alternativen för de som vill rösta för ett samhälle som utvecklas till mer än kompetent förvaltande av statskassans överskottspolitik från 90-tals krisen och skattesänkningar och välfärd för den övre medelklassen de enda prioriteringar. 

I en socialdemokrati som pepprar allla kommuniker och utspel med värdeord som kontrakt, framtidspartiet och affärsplan var finns ordet solidaritet som Mona Sahlin en gång sa var det finaste hon visste?

Nu tror jag inte det är bara jag som undrar vad socialdemokratin vill och står för egentligen i kontrast till moderaterna –  och som efterlyster framtidsvisionerna i framtidspartiet. Som Karin Pettersson tidigare kommunikationschef skrev på AB ledarplats säger – 

..Socialdemokraterna har morgondagens idéer. Problemet är att de fortfarande kombineras med 90-talets politik.

 

Det räcker inte i dag. Inte för att svara mot människors oro, inte för att bygga Sverige starkt, inte för att öka människors frihet och inte för att bygga det tydliga politiska alternativ som måste vara svaret på Sverige­demokraternas populism.

90-talet ringde, Stefan Löfven. De ville ha tillbaka sin politik. 

 

Sk%C3%A4rmbild%202013-03-17%2011:11

DN:s ledarskribent Peter Woldarski skriver ungefär samma sak och efterlyser något mer än ett parti och partiledning som försiktigt med fingret i luften känner av vad väljarna vill. 

Peter Wolodarski: Konsten att hamna i otakt med utvecklingen – DN.SE

Stefan Löfvens första år som partiledare har präglats av försiktighet. Han talar medvetet mer om jobb än bidragssystem, men i övrigt verkar han genuint osäker på hur han ska förhålla sig till de stora frågorna just nu: krisen i ekonomin, den tilltagande oron för näthat, laddningen kring invandring och polisiär jakt på papperslösa.

Ingen DN-artikel har någonsin fått så stor spridning på internet som författaren Jonas Hassen Khemiris brev i veckan till justitieminister Beatrice Ask om svensk rasism. Men Stefan Löfven har symtomatiskt nog hållit sig borta från ämnet.

Antirasism var ju det som Mona Sahlin höll på med. Och yvig aktivism blev Håkan Juholts signum. Alltså ska Löfven göra något annat, oklart vad.

S-krisens största offer är det självförtroende och den initiativkraft som normalt präglar ett parti som vill vara ledande.

Jag vet inte heller vad partiledning och partiledare vill – Stefan Löven och partiet kommunicerar idag i stort med hårt kontrollerad engångs kommunikation till stora delar av partiet och de få konkreta förslag som finns är fluff som invovationsråd eller icke konkretiserad krav om obligatorisk gymnasium för alla utan gå in i detaljer hur det ska fungera.

Om ett riskminimerande parti med hårt riktad kommunikationsstrategi modell moderaterna 2006 kan vinna valet 2014 vet jag inte. Men det är den strategin som gäller vad jag kan se. 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Går Stefan Löfven och socialdemokraterna till val som en bättre nya moderaterna kopia?

  1. Leif Andersson skriver:

    Var en ganska talande bild på en ledarsida i en dagstidning på ämnet ideologi vs praktisk politik. Där fanns två varianter av S partisymbol, en röd som symboliserar S ideologi och en blå som symboliserar S politik i praktiken.

    S känns som M-light ungefär som M tog vissa delar ur S politik inför valet 2006. Oavsett valutgång 2014 kan vi nog anta att de största vinnarna kommer att återfinnas i barnfamiljer tillhörande övre medelklass med stora bostadslån dvs precis som idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *