Lobbyister kartlägger och bearbetar s-ombud inför kongress om välfärdsvinster

Att socialdemokratiska ombud på kongresser och med förtroende uppdrag kartläggs och bearbetas av lobbyister är kanske inte något nytt. Men att näringslivet köper in ex-politiker fortfarade s-märkta med direkta ingångar till hela partistrukturen som lobbyister för att bearbeta sina föredetta kolleger är inte bra. Nätverk och direktingångar till beslutsfattare har betydelse speciellt om man blir en kanal för information till de som

Varför inte om inte detta redan finns införa ett lobbyistregister och etiska regler för hur förtroendevalda ska hantera kontakter med lobbyister 

Om partikompisen som nu jobbar för näringslivet ringer eller bjuder på middagar eller infomationsresor vad går gränsen. Om partikompisen numera lobbyisten erbjuder hjälp med information och faktaunderlag och så vidare tas detta emot?

Det är otroligt naivt att tro att näringslivet lägger ner miljoner av rent dumhet eller att några slipade ex-politiker som sålt in sig som att de kan fixa ingångarna inte har någon egentlig påverkan.

Vill och tror partiledningen eller inom socialdemokratin på vinster i välfärden som frihetsskapande för individen eller är det så att en välfinansierad och organiserad lobbykampanj påverkar kongressbesluten?

Lobbykampanj inför S–kongressen | SVT.se

Bli vän med rätt politiker

På Socialdemokraternas kongress om några veckor ska det som kallats partiets ödesfråga – synen på vinster i välfärden – avgöras. Så nu handlar det för lobbyisterna om att göra sig vän med rätt politiker.

– Jag försöker träffa dem, luncha med dem, säga till dem att om ni är emot vinst i välfärden är ni också emot sådana som oss, säger Catharina Tavakolinia, vd på Kavat vård.

På arbetsgivarorganisationern Vårdföretagarna har man tagit reda på vilka socialdemokrater som kan vara värda att lägga kraft på. Politiker som man tror gillar privat vård.

”De kan påverka, det är jag övertygad om”

– De är jätteviktiga. Det spelar mycket större roll att de berättar på partikongressen hur bra det här kan bli än om vi gör det. Jag tror inte vi skulle kunna påverka ett enda kongressombud men de kan, de är jag helt övertygad om, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Så ni har kartlagt vilka de kan vara?

– Vi har ju träffat dem, men kartläggning skulle jag inte tala om. Vi kommer ihåg vilka som tycker att Vårdföretagen gör bra saker och vilka som inte riktigt har lyssnat.

Vi visar Jimmie Jansson en lista med namn på politker som Vårdföretagarna gillar – där finns också hans namn med.

– Vad spännande! Ja det är några partikamrater man känner igen här, säger han när han studerar listan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Lobbyister kartlägger och bearbetar s-ombud inför kongress om välfärdsvinster

  1. Jonas Morian skriver:

    Agendas påstående om att Vårdföretagarna tagit fram en lista över s-kongressbud att påverka stämmer dock inte. Så här gick det till: http://vardforetagarbloggen.almegabloggar.se/2013/03/18/sanningen-om-agendas-lista-och-vardforetagarnas-lobbyarbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *