Socialdemokratin lovar arbete och a-kassa till alla i arbetslinjens namn..

Det grundläggande problemet till att så många arbetslösa i dag helt står utan a-kassa är alltför strikta regler och höga avgifter vilket utestänger människor som tidigare har arbetat från att få ersättning. Ett annat grundläggande problem är att arbetslösheten är alarmerande hög. I det läget är det inte ett nytt försörjningssystem vi behöver, utan en politik som skapar fler riktiga jobb

 

Imponerad av socialdemokratin idag som lovar alla arbetslösa jobb och därmed kvalificering till a-kassa..

Sarkasm åsido. A-kassan och arbetsförmedlingen har försämrats och gjort så sedan före 2006 men det är att stoppa huvudet i sanden om man menar inget behöver förändras förutom kvalificeringskrav justeras – eftersom en bättre arbetsmarknadspolitik kommer ge arbetslösa jobb och därmed kvalifikation till a-kassan… 

Hur många timmars arbete ska vara kvalificerade? 1 timma, 10 timmar, deltid? Under vilken tidsperiod. Vad ska hända med den miljonen som idag står utanför hela a-kassa systemet inklusive den halva miljon som lämnade tack vare alliansens politik. Vad händer med det studerande vilkor som en gång fanns. Ska det finnas en bortre parantes i hur länge en person kan ha a-kassan. 

Heltids anställningar liksom deltid är idag en utopi för många som jobbar i tillfälliga jobb. Ska dessa personer inte kvalificera?

”För att skydda försäkringens legitimitet krävs ett klart och tydligt kontrollsystem. Därför ska kontrollsystemet utformas så att det är lätt att förstå och sanktionerna ska stå i proportion till den felaktighet som begås.”

Vad innebär kontrollsystem som ska skydda försäkringens legitimitet? Vem ska utföra den kontrollen. Kommer det ge arbetslösa rättigheter och skydd mot godtycke och felbeslut från individuella handläggare på AF och A-kassan?

I ett läge där svenskarna idag har bland den sämsta ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet köper i alla fall inte jag ’back to 2006’ så löser sig allt. Socialdemokratin kan i ett stycke i alla fall inte hålla vad man ger sken av att lova tror jag – skapa förutsättningar att pressa tillbaka arbetslösheten till nivåer som gällde före Fredrik Reinfelt kallade 6% arbetslöshet massarbetslöshet 2006.

Nu förstår jag mycket väl ett syfte med artikeln. En retorisk känga till Anders Borg och den moderata alliansen att det är minsan vi som är bäst på arbetslinjen. Helt i linje med partiets nuvarande inriktning med arbetslinjen som riktsnöre. 

Det jag ser framför mig är dock alla de arbetslösa jag träffade med socialbidrag då jag arbetade inom en kommunal arbetsmarknadsenhet. Personer med soc-bidrag som enda alternativ försörjning eftersom de inte kvalificerade till a-kassa. Ja alla arbetslösa med socialbidrag jag träffade hade arbetat eller studerat – en del i årtioenden – men kvalificerade inte längre till att få ekonomisk trygghet. 

#sframtid bit.ly/140PoEw

 

A-kassan är ingen medborgarlön | Brännpunkt | SvD

Men vi socialdemokrater vill varna för de idéer om ändrade kvalificeringsregler som på sistone har förts fram i debatten. I debatten har företrädare från alliansens partier öppnat för att ge alla som söker arbete rätt till a-kassa, oavsett om de har arbetat tidigare eller inte. Med ett sådant synsätt överger man arbetslinjen, som man tidigare har sagt sig stå för, och närmar sig tanken på en medborgarlön. Detta tycker vi är mycket anmärkningsvärt.

Två av arbetslöshetsförsäkringens viktigaste uppgifter är att upprätthålla arbetslinjen och att vara en försäkring vid omställning. A-kassan är inte och ska inte vara ett kompletterande försörjningssystem. Den är till för att fånga upp den som förlorar jobbet och ge en ekonomisk trygghet under en övergångsperiod.

För att stödja arbetslinjen är det för oss självklart att arbete måste vara det som kvalificerar en person för att få a-kassa. Du måste alltså ha haft ett arbete som utgör grund för ersättning. Själva tanken med en arbetslöshetsförsäkring måste vara att individen ska vara försäkrad om han eller hon mister hela eller delar av sitt arbete. Bara det faktum att en person söker jobb, utan att tidigare ha haft ett, kan enligt vårt synsätt aldrig berättiga till ersättning. Det grundläggande problemet till att så många arbetslösa i dag helt står utan a-kassa är alltför strikta regler och höga avgifter vilket utestänger människor som tidigare har arbetat från att få ersättning. Ett annat grundläggande problem är att arbetslösheten är alarmerande hög. I det läget är det inte ett nytt försörjningssystem vi behöver, utan en politik som skapar fler riktiga jobb. Vi behöver en sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitik värd namnet, vilket dessutom är en absolut förutsättning för att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring.

För att skydda försäkringens legitimitet krävs ett klart och tydligt kontrollsystem. Därför ska kontrollsystemet utformas så att det är lätt att förstå och sanktionerna ska stå i proportion till den felaktighet som begås.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Socialdemokratin lovar arbete och a-kassa till alla i arbetslinjens namn..

  1. Leif Andersson skriver:

    Det är en utopi med ”full sysselsättning” och istället för att bedriva häxjakt på arbetslösa är det dags att införa medborgarlön.

  2. ”Det jag ser framför mig är dock alla de arbetslösa jag träffade med socialbidrag då jag arbetade inom en kommunal arbetsmarknadsenhet. Personer med soc-bidrag som enda alternativ försörjning eftersom de inte kvalificerade till a-kassa.Läs mer …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *