Radiotjänst utanför lagen? – avgiftsbelägger alla internet anslutna maskiner i Sverige?

SVTs och Radiotjänsts lagtolkning  och kollektivanslutning av allt som kan kopplas till internet som avgiftsskyldiga verkar mer och mer absurt när man går in på hur radiotjänst resonerar. Frågan är om det ens har stöd i lagen för sin tolkning. Eller förstår hur internet fungerar. I mina ögon verkar det som ett fräckt försök att avgiftbelägga internet med en SVT-Skatt.

Till Expressen.se säger Carl-Gustav Johansson Radiotjänsts VD att han själv anser att en tv-mottagare är en apparat som kan ta emot direktsänd tv.

– Som till exempel datorer och smartphones. Men de måste vara internetanslutna, säger han.

Följer man radiotjänsts resonemang borde alla som har någon form av internet ansluten apparat som kan ta emot en utsändning också vara licensskyldiga. Ska man hårddra det så om din våg, brödrost eller kylskåp har en uppkoppling till internet så är det också en apparat med möjlighet att ta emot utsändningar och därför licensskyldiga.

Som alla någotlunda datorkunniga vet tas inget på internet emot med automatik. Datorn eller den internetanslutna apparatens ägare väljer om man vill anslutna till en tjänst på nätet. Det finns ingen inbyggd funktion som tar emot utsändningar från SVT…

Alltså borde Radiotjänst extra miljoner i avgifter som kommit in tack vare dess lagtolkning vara ett lagbrott.

Här borde riksdagens partier och det kulturutskott som jag antar är ytterst ansvariga för SVT och Radiotjänst verksamhet reagera. Och möjlighet till en juridisk prövning finnas även av myndighetsutövningen. Att JO nu tydligen avskriver inkomna anmälningar med motivering att Radiotjänst beslut kan överklagas och tas till domstol innebär ju att någon måste engagera jurister som driver mål mot Radiotjänst.

Många JO-anmäler Radiotjänst – IDG.se

Irritationen över Radiotjänst krav på tv-licens för datorer och surfplattor märks hos Justitieombudsmannen. De senaste veckorna har över 20 anmälningar inkommit.

Anmälarna har vänt sig till JO för att de känner sig felbehandlade av Radiotjänst i Kiruna i samband med att SVT börjat sända hela tv-kanaler på nätet.

I anmälningarna beskrivs flera fall där personer som inte har tv, och inte heller säger sig ha tillräckligt snabb internetuppkoppling för att kunna ta del av strömmande video på nätet, men ändå har fått ta mot fakturor från Radiotjänst. I ett annat fall beskriver en person att hon efter att ha lånat en dator under en kort period blivit tvungen att betala licensen.

Hittills har JO valt att avskriva de anmälningar som inkommit och som myndigheten hunnit att behandla. Detta eftersom Radiotjänsts beslut är möjliga att överklaga och även att få prövade i domstol.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Kultur, Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *