Är RUT nu en frihetsreform för socialdemokratin och Stefan Löfven?

Möjligen är jag den enda som höjer på ögonbrynen över TT-intervjun nedan där Stefan Löven enligt TT kallar RUT en frihets och välfärdreform. Speciellt med tanke på den kritik som den kommande socialdemokratiska kongressen och socialdemokratin i allmänhet tidigare riktat mot RUT.

Socialdemokratins signaler att man accepterar ett 5 jobbskatteavdrag och ingen förändring av tidigare avdragen med upp till 60000 i månadsinkomst för vanliga knegare som Stefan Löfven kallade det är också intressant. Speciellt med tanken på den kritik som riktats mot jobbskatteavdraget från just socialdemokratin. Och ledande ekonomer som ineffektivt och verkningslöst.

Om den socialdemokratiska politiska ledningens retoriska kursändringen och möjligen praktisk politiska kursändringen motiveras av ren pragmatism och viljan att vinna nästa val utan att ta risken att utmålas som bidrags och skattehöjar parti blir framgångsrik återstår att se 2014. Men att det handlar om politisk triangulera moderaternas retorik som det nya arbetarpartiet från 2004 och framåt är uppenbart. 

Frågan är hur denna politiska kursändring togs fram, om den kommande partikongressen accepterar den och vad Löfven egentligen tycker och tror som den partilojale person han är. 

Personligen är jag rädd att valet 2014 förloras just på ett retoriskt krig med moderaterna om vem som är bäst på att föra ut samma politik. 

 
För partiledningen kan bilden som kongressen förmedlar av partiet vara lika viktig som besluten. S ska framstå som ”Framtidspartiet”, med affärsplan och framtidskontrakt med fokus på jobb och utbildning. S-ledningen vill inte att de borgerliga ska kunna utmåla S som ett bidrags- och skattehöjarparti.

Vara pragmatisk

Många kongressmotioner handlar om att skattesystemet är orättvist. Men Löfven, som egentligen är kritisk till regeringens jobbskatteavdrag och 2010 kallade det lurendrejeri, vill ändå låta alla som tjänar upp till 60 000 kronor i månaden behålla avdraget. Och en S-regering tänker inte ta bort ett femte steg om de borgerliga genomför det.

– Man måste vara lite pragmatisk i politiken, nu får vi inse att det ser ut så här för vanliga löntagare. De ska inte ha någon skattehöjning, säger han i en TT-intervju.

Många motioner upprörs över rut-avdraget för hushållsnära tjänster. En del vill att de 2,2 miljarder som avdraget kostar staten ska användas till vård, skola och omsorg. Partistyrelsen föreslår att rut-avdraget ska vara kvar, men halverat, från högst 100 000 kronor per hushåll till 50 000. Rut är en frihets- och välfärdsreform, enligt Löfven.

– Det kan ju vara en bra sak för hårt trängda barnfamiljer och äldre, men det gäller att använda pengarna så smart som möjligt. Därför vill vi begränsa avdragsmöjligheten.

Städar själv

Löfven utnyttjar inte själv rut-avdraget.

– Jag städar själv, det är väl inte kriminellt att inte använda ett skatteavdrag, säger han.

Kongressens hetaste debatt väntas om hur vinster i privata välfärdsbolag ska begränsas. Omkring 175 motioner berör vinst och kvalité i välfärden. S-ledningen vill inte ha förbud mot vinst eller privata utförare.

– Vi har 300 000 barn som går i något annat än en offentligt driven skola och det är ett faktum vi måste ta hänsyn till, säger Löfven som räknar med att få igenom sin linje.

Partistyrelsen vill begränsa vinster genom krav på personaltäthet, utbildad personal och annat som påverkar kvaliteten i vård, skola och omsorg.

Tappade väljare

Orsaken till det dåliga valresultatet för S 2010 anses vara att partiet tappade bland dem som har jobb och medelklassen i storstäderna.

Har ni en mer attraktiv politik för medelklassen nu?

– Svårt att svara på, men väljarna ska säga att socialdemokratins framtida Sverige är till fördel för mig, oavsett om du är låginkomsttagare, arbetare, tjänsteman, akademiker, företagsägare eller vad det månde vara.
https://www.expressen.se/nyheter/lofven-upp-till-60-000—behall-avdraget/ 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Är RUT nu en frihetsreform för socialdemokratin och Stefan Löfven?

  1. Barbro Hartvig skriver:

    Claes Krantz. P.S. I Sverige ska vi väl fortsatt ha en väl övertänkt blandekonomi och samförstånd? Vi glömmer väl inte att borgarna vill ha arbetskraftsinvandring men utan kollektivavtal och att samförstånd är ett mycket talande ord? D.S.

  2. Barbro Hartvig skriver:

    Claes. Vi ses på kongressen och Vi ska vinna valet och det Stort och sitta i minst två mandatperioder. Det tar tid att göra lagändringar som varar länge. Vi ska inte upprepa borgarnas misstag. I svensk socialdemokrati gör vi successiva hållbara reformer. Jag kommer att ha min Mona T-shirt på mig på öppningsdagen 😉

  3. Tror inte du är den enda som höjer ögonbryn, eller andra kanske höjer näven i stället. Frihetsreform, affärsplan, framtidskontrakt… hhmm, jag undrar vad är det för reklambyrå som lägger dessa ord fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *