Vem har förtroende för kapitalförvaltningsbolaget Peak Partners?

Kapitalförvaltningsbolaget Peak Partners och dess dotterbolag callcenterföretaget Focus beteende är minst sagt ovanligt på svensk arbetsmarknad. Kollektivavtal eller hängavtal är både allmänt accepterad som en del av svensk arbetsmarknad och något som är så pass okomplicerat att teckna att man kan göra det på en eftermiddag som mest.

Den enda slutsats jag kan dra av företagets beteende enligt vad media rapporterar nedan är att man fullt medveten verkar för att dumpa både löner och arbetsvilkor långt under vad som är minimum på svensk arbetsmarknad.

Personligen hade jag inte velat att mina pengar förvaltades av ett företag som både bryter mot normen på svensk arbetsmarknad, snedvrider konkurrensen på marknaden och än värre behandlar sina anställda på ett uppenbart oetiskt och felaktigt sätt.

Nej, vägran att betala ut sjuklön under 14 första dagarna till anställda tillsammans med mycket annat är inte OK i mina ögon. 

Jag noterar också att VD för callcenterföretaget Focus sitter som vice vd i Peak Partners  enligt alla bolag och därför ligger i mina ögon bollen och ansvaret hos Peak Partners ledning. 

1px 1px 1px

EXEKUTIVA BEFATTNINGAR

picon Engström, Kent Dennis (f. 1979), VD
picon Bergman, Per Gunnar Patrik (f. 1974), Vice VD

 

Mer i Aftonbladet:

Läget fortsatt låst – Nyheter | SVT.se

Det tvisten handlar om är kollektivavtal – Unionen vill ha dem till stånd, företaget vägrar.

Nästa steg i konfilkten kan bli att facket, Unionen, på ett eller annat sätt trappar upp konflikten. Hur vill man i dagsläget inte berätta.

Under tiden väntar man på att företaget Focus CRS ska agera. Callcenterföretaget har enligt tidigare uppgifter hotat med att flytta verksamheten från Fränsta.

Ingen tid för media

Hur det verkligen ligger till med den saken och hur företaget ser på konfilikten får man ännu bara gissa sig till.
När SVT Mittnytt sent omsider får tag i den ansvarige chefen för Focus,  Patrik Bergman, går han inte med på att intervjuas.
Han är strängt upptagen, meddelar han, och ber oss skicka frågor via mail.

Nu visar det sig också att Focus kan ha förlorat miljoner i uteblivet sysselsättningsstöd – just för att man inte velat teckna något kollektivavtal för sina anställda.

Avslag från Tillväxtverket

Staliga Tillväxtverket avslog nyligen en begäran eftersom Focus inte når upp till verkets krav på kollektivliknade avtal för de anställda och för att man inte erbjuder fasta tjänster i Fränsta.

Men staten säger faktiskt både ”ja” och ”nej” på en och samma gång. Länsstyrelsen har tidigare godkänt ett etableringsstöd på drygt en miljon – utan att ställa några krav på särskilda anställningsvillkor för de anställda.  Länsstyrelsens bidrag avser matriella investeringar – lokaler, utrustning etcetera.

”Knepigt”

Tiilväxtverkets sysselsättningsbidrag är riktat för anställning och kan uppgå till maximalt 198 000:- per anställd och år under en treårsperiod.
Med företagets 18 anställda i Fränsta skulle det kunnat innebära nära 3,5 miljoner kronor.

 

Saboterade strejken – Nyheter | SVT.se

Läget är fortfarande låst när det gäller strejken vid callcenterföretaget Focus i Fränsta – det har hittills varit helt tyst från företaget, men idag överraskades  unionens strejkvakter när den platsansvarige i Fränsta 3 gånger kom ut rev ner facket strejklappar – någon kommentar till tilltaget gavs inte.

-Det är häpnadsväckande, säger Patrik Åsell på Unionen till Mittnytt.

– Jag kan bara tolka det som en total brist på respekt för facket, säger han.

Nya strejklappar

Nya lappar sattes upp av Unionens medlemmar på plats, men till slut löste man saken med att ersätta lapparna med en stadig whiteboard.

Strejken har nu pågått sedan den 21:a mars, men ännu ser ingen lösning ut att vara i sikte. Företaget, och dess moderbolag, kapitalförvaltningsbolaget Peak Partners i Stockholm har hela tiden haft samma ståndpunkt. Man hävdar dels att de anställda får bättre villkor än det centrala avtalet ger, och dels att man just nu inte har tid att sätta sig in i det , som man hävdar, omfattande och komplicerade kollektivavtalet.

Mittnytt har vid upprepade tillfällen sökt företrädare för båda företagen, Focus CRS och Peak Partner, men bland annat VD:n för Focus Patrik Bergman, vill inte ställa upp någon intervju.

”Skicka dina frågor via mail” sa Bergman när vi till slut nådde honom på telefon.

Facket polisanmält – Nyheter | SVT.se

Under onsdagen gick platschefen på Focus CRS i Fränsta ut och rev ner strejkanslagen vid entrén till företaget. De strejkande anställda utanför satte upp nya anslag – som även de revs ner.

Sk%C3%A4rmbild%202013-04-12%2022:03

Tre gånger upprepades proceduren. Och nu är situationen mycket spänd mellan de strejkande – som alla tillhör fackförbundet Unionen – och arbetsgivaren.

Unionen har nu alltså polisanmälts av företagsledningen för olaga affischering för strejken vid entrén till Focus lokaler i Fränsta, trots att fastighetsägaren inte har förbjudit anslagen.

Focus lägger ner – Nyheter | SVT.se

Callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta meddelar nu att de lägger ner sin verksamhet. Fackförbundet Unionen har ju tagit ut sina medlemmar i strejk eftersom företaget inte tecknat kollektivavtal.

– Det är ett väldigt tråkigt besked säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) till SVT mittnytt.

Enligt ett pressmeddelande från företaget vill majoriteten av de anställda inte ha kollektivavtal. Företagsledningen skriver att situationen blivit ohållbar och att företagets hela verksamhet sannolikt kommer att avvecklas. Focus har idag kallat berörda fackliga organisationer till förhandlingar.

– Jag har idag fått information om hur anställningsvillkoren ser ut på Focus och jag har aldrig hört talas om liknande usla villkor tidigare säger Sten-Ove Danielsson.

Enligt kommunalrådet har de anställda ingen sjukersättning alls första 14 dagarna, inga försäkringar, ingen ersättning för vare sig övertid eller obekväm arbetsstid och saknar statlig lönegaranti om företaget skulle gå i konkurs.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem har förtroende för kapitalförvaltningsbolaget Peak Partners?

  1. Pingback: Peak Partners - fifflarbolag som inte vill teckna kollektivavtal | Svensson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *