Hur man skriver ett brev och blir Chef för arbetförmedlingen

Angeles Bermudez-Svankvist tillsattes som ansvarig för en budget på 68 miljarder och 11000 anställda som det minst dåliga alternativet av all de som svarat på regeringens annons.

Nu tror jag vad än alliansregeringen säger om näringslivsliknande tillsättningspolitik ingen hade anställts som VD för  t ex Volvo utan branchkunskap och enda tidigare ledningsansvar för ett hundratal personer. Det hade alldrig kommit på fråga.

Arbetsförmedlingen och det arbetsmarknadsdepartement under Sven ­Otto Littorin som tillsatte Angeles Bermudez-Svankvist gjorde ett ideologiskt experiment av vad de sade den viktigaste frågan för den moderata regeringen. Jobben. Om det var medvetet, slarv eller idologiska skygglappar är svårt att förstå men det moderata arbetsmarknadsdepartement har gjort i stort allt för att sänka en effektivt uförd arbetsmarknadspolitik. Speciellt med tillsättningen av en AF chef vars huvuderfarenhet tidigare var folktandvården i Stockholm.

 

Hon skrev ett brev och blev generaldirektör | Peter Kadhammar | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet

Tillsättningen av ­Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist var ett ideologiskt experiment. Den borgerliga regeringen hade sparkat förra generaldirektören Bo Bylund som Fredrik Reinfeldt ansåg var en ”socialdemokratisk valarbetare”.

Nu skulle borgarna visa sin nya, öppna utnämningspolitik. Tjänsten som generaldirektör för en av statens viktigaste myndigheter, med 11 000 anställda och i år en budget på 68 miljarder kronor, utannonserades i tidningarna.

Strax inflöt en ansökan från Angeles Bermudez-Svankvist som är legitimerad tandläkare.

Brevet var fyllt av näringslivets vanliga modeord: förändra, teamarbete, fram­tidens krav, mångfald och jämställdhet. Hon berättade att hennes far var flamencodansör, att hon gått natur­vetenskaplig linje på gymnasiet i Botkyrka och som student varit aktiv i kårlivet.

Hon hade sedan gjort en fin karriär. Tandläkarchef i Tumba. Direktör för Folktandvården i Uppsala. VD för Folktandvården i Stockholms län. VD för St Eriks Ögonsjukhus.

Och nu ville hon bli chef för en av Sveriges mest svårhanterade myndigheter. ­Bara polisen och försvaret är värre. Hon hade ingen kunskap om verksamheten, ingen insyn i statsförvaltningens labyrinter och ­ingen politisk erfarenhet.

En person med god kunskap om processen säger att regeringen befann sig under press. Det gällde att visa att det gick att anställa en generaldirektör på annons. ­Tyvärr hade de sökande ­hittills varit stört omöjliga.

Bermudez-Svankvist kunde kanske vara något?

Eva Uddén Sonnegård var statssekretare under arbetsmarknadsminister Sven ­Otto Littorin. Hon höll i rek­ryteringen: ”Angeles hade goda ­ledaregenskaper …”

En annan delaktig person säger att Angeles kom ”fräsch utifrån” och var ”kundorienterad”.

Så blev Angeles Bermudez-Svankvist den första i Sverige som läste en annons, skrev ett brev och blev ­generaldirektör.

”Hon är störtskön!” flaxade Littorin.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *