LO har rätt – Arbetsmarknadspolitiken behöver återupprättas

LO har rätt – Arbetsmarknadspolitiken liksom a-kassan behöver återupprättas.  Som de senaste skandalerna och kaoset på Arbetsförmedlingen visar kan man närmast prata om en dysfunktionell arbetsmarknadspolitik och arbetsmarknadsförsäkring som snarare hindrar än hjälper folk tillbaka till arbete.

A-kassan i den mån man överhuvudtaget kan få a-kassa är så dålig att majoritet av de som finns i den saknar en fullgod försäkring. Arbetsförmedlingen fungerar inte och lägger majoriteten av resurserna på annat än förmedling av arbete och förbereda arbetssökande så de är redo att ta arbeten.

Det LO presenterar nedan är del av högst rimliga förändringar anpassade till verkligheten på den svenska arbetsmarknaden.

För att arbetslöshetsförsäkringen inte på nytt ska urholkas måste taken sedan indexeras med löneutvecklingen i ekonomin.

Bättre försäkringsvillkor i två steg från 2014. Långt ifrån alla är fast anställda på heltid före arbetslöshet. Det gör att arbetslöshetsförsäkringen också måste hantera andra situationer: övergången från studier till arbete, tillfälliga anställningar och deltidsarbete.

Problemet är att kvalificeringsvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen stänger många löntagare ute. LO anser att dagens höga tröskel till försäkringen bör sänkas. 40 timmars arbete per månad i sex månader ska räcka för att kvalificera till ersättning. Det bör gälla från januari 2014. Då skulle både deltids- och heltidsarbetande, i trygga och otrygga anställningar, få ett rimligt försäkringsskydd.

En god utbildningsbakgrund är avgörande för att få fotfäste på arbetsmarknaden. Det ska därför löna sig att studera. Vägen från studier till arbete bör försäkras genom ett studerandevillkor. Fullgjorda studier på gymnasie-, sfi- och högskolenivå bör berättiga till ett grundbelopp i arbetslöshetsförsäkringen.

Exakt hur villkoret ska utformas och nivån på beloppet bör snabbutredas, för att kunna införas från september 2014.

Upprustad sammanhållen statlig arbetsmarknadspolitik i tre steg från januari 2014. Den statliga arbetsmarknadspolitiken har monterats ned. Det som är kvar är lågkvalitativa insatser som i första hand syftar till att aktivera arbetssökande, utan att stärka deras ställning på arbetsmarknaden. Dessutom sker en större överföring av statens ansvar till kommunerna när arbetssökande som uppbär försörjningsstöd tvingas in i kommunala åtgärder.

LO föreslår att de arbetsmarknadspolitiska resurserna förstärks och samlas under statens paraply från 2014. Det är effektivt och rationellt för samhället såväl som för enskilda arbetssökande och arbetsgivare.

Det behövs också avsevärt fler kompetenshöjande och rustande program för att nå en aktiv arbetsmarknadspolitik av hög kvalitet: arbetsmarknadsutbildning av olika slag, bra studiefinansiering, validering, praktikplatser av god kvalitet, subventionerade anställningar för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, intensifierad förmedlingsverksamhet och arbetsgivarkontakter.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Arbetsmarknad, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till LO har rätt – Arbetsmarknadspolitiken behöver återupprättas

  1. Pingback: Arbetslöshetsförsäkringen är körd i botten! | Görans tankar och bagateller

  2. Pingback: LOs förslag för en bättre a-kassa och forskning som Moderaterna missat… | LO Bloggen

  3. Pingback: Bara för Reinfeldt & Borg att köpa LOs akasse-föreslag | Röda Berget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *