Tid för debatt om Västsvenska paketet och trängselskatt

Vad som saknas hittills är en saklig diskussion om Västsvenska paketet och trängselskatten. Där alla sidor kan få synas, folk får en chans att sätta sig in i frågan, de ansvariga politikerna inte bara tar frågan som en på förhand avgjord förvaltningsfråga utan en politisk fråga som de måste driva opinion för och inte minst väljarna får ta sitt ansvar och engagera sig själva.

Att det blev som det blev kan man undra om det beror på väljare som struntar i politiken eller politiker som är mer upptagna med att förvalta det offentliga än att driva opinion och tala med väljare.

Oavsett valdagen 2014 blir en bra dag för en folkomröstning.

 

När är bästa tiden för en folkomröstning? Det är inte alltid så lätt att svara på. Kanske särskilt delikat när det handlar om trängselskatt i Göteborg. Vi har kommit fram till att fördelarna med den allmänna valdagen 2014 överväger:

Valdeltagandet blir högt och frågan hör faktiskt hemma i alla de tre valen till kommun, region och riksdag. Ett högt valdeltagande är demokratiskt viktigt och gör antagligen resultatet tydligare. Frågan om trängselskatt rör också utvecklingen i Västsverige och hur hela trafiksystemet ska se ut i framtiden. Alla politiska nivåer har bidragit till avtalet om Västsvenska paketet och frågan behöver därför debatteras i samtliga valrörelser. Det är dessutom riksdagen som ytterst fattar beslut om trängselskatt.

Valdagen anges på folkinitiativets namninsamling.

Kostnaden blir lägre. Cirka 1-2 miljoner kronor extra för att hålla omröstningen på valdagen jämfört med 8-10 miljoner kronor vid en annan tidpunkt. Kanske ingen stor summa för en stor stad men pengarna gör nytta i skolan och äldreomsorgen.

Det finns tid för debatt och för att prata om trängselskatten i ett större perspektiv. Det handlar ju egentligen om Göteborgs och Västsveriges utveckling, hela regionens trafiksystem och klimat- och miljöfrågorna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Västra Götaland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *