Vänta med syrien bombningar tills bevis finns

Håller för engångs skull med Aftonbladet som annars på ledarsidan ofta är för ivriga till ’humanitära’ militäraktioner. Det är inte fastställt vad som hände eller vilken vilken typ av nervgas som kan ha använts i ett antal områden runt Damascus. FN-inspektörerna har inte slutgjort sitt arbete eller presenterat någon slags beviskedja.

Att det sedan är verkar klart eventuella amerikanska militäraktioner handlar om att skicka kryssningsmissiler mot i värsta fall tomma militärbaser för att till en kostnad av några hundra miljoner dollar skicka en signal gör inte saken bättre.

 Vänta med bombningar tills det finns klart mål och konsekvenserna är klara.

Skynda långsamt med Syrienattack | Anders Lindberg | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Inbördeskriget i Syrien har pågått i två och ett halvt år men genom att kemiska vapen använts i stor skala är en definitiv gräns passerad. Världen kan inte stilla­tigande se på när massförstörelsevapen används. Priset för vår passivitet i Syrien­ är redan allt för högt. Över 100 000 människor har dött och en stor del av landets befolkning är på flykt.

Kan agera utan mandat

Ändå är det viktigt att skynda långsamt med krigsretoriken. I första hand måste Säkerhetsrådet få möjlighet att diskutera­ inspektörernas rapport så att vi får reda på vad som har hänt. Sedan är det upp till Säkerhetsrådet att agera.

Flera länder har redan börjat tala om möjligheten att agera utan mandat från Säkerhetsrådet. Det exempel som lyfts fram är Natos luftkrig om Kosovo 1999. Det finns stora likheter. Även då fanns ett uppenbart hot mot civilbefolkningen. Även då hade man att göra med en hänsynslös diktator som redan visat sig vara kapabel till folkmord. Även då var säkerhetsrådet blockerat.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *