1.3 miljarder till FAS3 förvaring 2012

Att alliansregeringen satsar 1.3 miljarder till förvaring av vad som idag är ett av de största företagen i Sverige FAS3 för i alla fall mig att undra vad som hände med arbetslinjen. En verksamhet som enligt alla experter bara kommer att växa.

Det handlar om att lägga pengar på vad som i värsta fall är rena vuxendagis och i bästa fall verksamheter där det ingår någon form av utbildning.

/ck

Fas 3 gav nio miljoner i vinst

Jobbfabriken, Sveriges största privata fas 3-anordnare, redovisade en vinst på nästan nio miljoner kronor 2012. Mer än var fjärde krona som omsattes blev till vinst.

Tre miljoner kronor delades ut till aktieägarna. 2,25 miljoner gick till vd Ivan Daza. Därutöver tog han ut knappt 2,4 miljoner kronor i lön.

– Vi driver en seriös verksamhet och förbereder människor så att de faktiskt kan få jobb. Att vi tjänar pengar beror på att vi har trimmat lokalhyrorna hårt och att vi kan pressa priserna genom stora inköp. Större verksamheter har större möjligheter att skapa överskott. Så enkelt är det, säger han och fortsätter:

– Det betyder inte att kvaliteten blir sämre, tvärtom. Vi har större möjligheter att hålla hög kvalitet. Vi har fler kompetenser tillgängliga, vi finns på flera orter och kan lära av varandra.

Ivan Daza tycker att det är tröttsamt med journalister som bara skriver om pengar och vinster.

– Vi lever i ett fritt land, men det enda du fokuserar på är att vi tjänar pengar. Det primära borde vara att tala om hur billigt det är att anställa en långtidsarbetslös. Med anställningsstöd behöver en arbetsgivare inte betala mer än ungefär 20 procent av lönekostnaden: 2 200 kronor om lönen är 18 000 kronor, 5 500 kronor om lönen är 20 000 kronor, betonar han.

Fler blir långtidsarbetslösa. 34 000 deltar i fas 3 och antalet ökar. Det har skapat en ny och växande bransch. Arbetsförmedlingen lyckades inte få fram platser till alla fas 3-deltagare i fjol. Var femte blev utan.

Det enda hotet mot branschen är politiska beslut.

Företagen kan få två sorters statliga bidrag: 5 000 kronor per fas 3-deltagare plus bidrag till löner, eftersom handledarna ofta rekryteras bland deltagarna.

Arbetsförmedlingen har hemligstämplat hela den privata fas 3-branschen. Skattebetalarna står för fiolerna, men företagens sekretessbehov väger tyngre än skattebetalarnas rätt till insyn.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 1.3 miljarder till FAS3 förvaring 2012

  1. Pingback: FAS3 – en guldgruva | Görans tankar och bagateller

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *