Befolkningstillväxt kallar Fredrik Reinfeldt sysselsättningstillväxt

Bra konsumentinformation nedan om hur man kan räkna statistik olika.  Det är ju ganska naturligt om befolkningen ökar så ökar också andelen som har arbete då ju en del personer faktiskt får arbete. Och som arbete räknar jag då sådana utan någon form av bidrag till den som anställer.

Ett bättre mått på hur dåligt arbetsmarknadspolitiken fungerar är andelen långtidsarbetslösa och de ’sysselsatta’ med någon form av skattebidrag. Vilket hela tiden ökar.

Om arbetsmarknadspolitiken leder till fler bidragsförsörjda skulle jag säga den har misslyckats.

/ck

Roger Jönsson (s): Det inte Fredrik Reinfeldt vill säga om sysselsättningen

Låt oss börja med att konstatera att antalet sysselsatta inte är ett bra mätinstrument. Antalet sysselsatta talar bara om antalet, inte hur stor del av den arbetsföra befolkningen som har ett arbete. När befolkningsmängden ökar ökar också antalet sysselsatta. Enligt denna mätmetod betyder det att exempelvis om USA ökar antalet sysselsatta med 80 000 personer skulle det vara ett bra bevis på att den amerikanska ekonomin går bra. Problemet är att 80 000 i jämförelse med hela den arbetsföra befolkningen är 80 000 inte mycket att hänga i julgranen. Fredrik Reinfeldt glömmer att berätta att befolkningsmängden ökar snabbare än antalet sysselsatta.

Det som ska mätas är antalet sysselsatta i förhållandet till antalet personer som är i arbetsför ålder. Då mäts andelen sysselsatta i jämförelse med alla som är i arbetsför ålder. Görs det framträder en helt annan bild. Tittar vi på statistik framträder en bild som förklarar varför Fredrik Reinfeldt och Anders Borg inte säger hela sanningen.
I juli 2006 låg sysselsättningsgraden i Sverige på 66 procent, rensat från säsong. Tittar vi sedan på de nästföljande åren ser vi att under 2007-2008 pendlade sysselsättningsgraden mellan 66-67 procent (år då alliansens jobbpolitik inte hade hunnit påverka svensk ekonomi). Efter halva 2008 och fram till i dag har sysselsättningsgraden pendlat mellan 64-66 procent. I juli i år ligger sysselsättningsgraden på 66 procent. Självklart inget som förs fram i debatter och debattartiklar. Så trots alla jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar samt gödslande av bidrag och avdrag i den svenska ekonomin ligger sysselsättningsgraden kvar kring 66 procent (OBS! SCB räknar i sin statistik med att den som bara arbetar en timme i veckan också är sysselsatt och ingår därmed i sysselsatta, denna statistik använder sig också moderaterna av). 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *