Socialmedier framtida fackliga arenan

Att svenskt näringsliv tidigt och effektivt använt internet är kanske inte okänt för de flesta. Till de kommer förstås alla de kanaler näringslivet kan använda i traditionella medier. Dessa kanaler har använts för att i många fall smutskasta eller sprida felaktig information vid t ex arbetsmarknadskonflikter. Och förstås i allmänhet ’bildsätta’ som det heter frågor i en riktning som gynnar Svenskt näringsliv.

Det är då verkligen positivt att se LO nu agerar för att bygga upp resurser i socialmedier och inte minst rekryteringen av Johan Ulvenlöv som ansvarig för LO:s strategi och opinion på digitala medier nu aktivt börjar arbeta att få ut andra bilder och bygga nätverk med opinionsbildare som kan motsäga den information (propaganda) som sprids i svenskt näringslivs alla kanaler.

Frågan man kan ställa sig om LO nu massivt satsar på digitala kanaler var finns de politiska partierna och speciellt få socialdemokraterna

Mer bloggat:
Johan Westerholm, Peter Högberg,

Under SAS-krisen, november 2012, bidrog fackligt engagerade på nätet till att avslöja företagsledningens negativa kampanj. SAS vd, Rickard Gustafson, hade anlitat den danske högerpolitikern Anders Fogh Rasmussens kontroversielle spinndoktor Michael Kristiansen. Syftet var att sälja in berättelsen att ultimatumet, ”Final Call”, måste accepteras. SAS ledning och deras inhyrda PR-man hade inte räknat med engagemanget på nätet. Under tiden förhandlingen pågick dokumenterades SAS metoder genom enkla, men avslöjande bilder.

Bilderna spreds snabbt på Twitter och publicerades i sex tidningar i både Sverige och Danmark och blev en symbol för hur illa SAS skötte förhandlingarna. Danska förhandlingsexperter och forskare har gjort bedömningen att SAS utnyttjat ”frygt-taktik”, eller som det kallas i amerikansk politik; ”fear mongering”, där man genom att överdriva ett hot hoppas skrämma opinionen. Kritiken mot SAS blev omfattande och kan avskräcka andra från att använda samma taktik i framtiden.

Maj 2013 varslade Byggnads om strejk. I samband med varslet kunde fackligt engagerade på nätet att dra fram den enhet som kallas ”Svenskt Näringslivs mediaservice” i ljuset. Enheten startades av Lars Göran Johansson i september 2011. Den spred kontroversiella bilder som föreställde en man i skinnjacka som hotfullt höjer en hammare. Syftet är såklart att betraktaren ska tänka på facket som en kriminell person som slår och hotar. Ett klassiskt exempel på det som i amerikansk politik kallas för ”smear campaign”. Smutskastning är det svenska ordet. Kritiken på nätet lät inte vänta på sig.

Även arbetsgivarorganisationen Almega har kritiserats för att använda sig av smutskastning. Genom att titta vilka ord Almega använder för att beskriva svenska fackförbund, i debattartiklar, blogginlägg, tweets och pressmeddelanden framgår en tydlig linje. Bland annat beskriver Almega svenska fack som ”utpressare”, som några som tar ”gisslan” och är ”oansvariga”. Samtliga ord har en negativ innebörd och förmedlar signalvärdet att svenska fackföreningar är något olagligt. När Almega använder dessa ord återfinner vi snabbt kritik på nätet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *