Halv miljon rapporter i månaden till Arbetsförmedlingen med regeringens hårdare krav

Att regeringens nya hårdare krav på arbetslösa att skriva rapporter över sina aktiviteter innebär förstås att någon måste läsa dem…antar jag? En halv miljon rapporter i månaden beräknar AF själva att de kommer att hantera.

Att AF biträdande GD  säger rapporterna ska underlätta mötet mellan arbetslösa och arbetsförmedlare är förstås rent nys då alla arbetslösa ska ha en handlingplan med kontrollpunkter i en överenskommelse mellan AF och den arbetssökande.

Nu skapas ett gigantiskt byråkratiskt kontrollsystem med utgångspunkten om kontrollerna ökar ska det bli färre arbetslösa. D.v.s underförstått det är de arbetslösas fel genom att de är tröga att söka arbeten. De beskrivningar jag hört från anställda inom AF som kallar myndigheten den sista sovjetstaten stämmer verkligen. Istället för mer resuser till AF så de kan matcha arbetslösa och arbetsgivare lägger nu regeringen pengarna på att kontrollera arbetslösa.

Men det är tydligen regeringens arbetslinje med mer byråkrati och bidrag än riktiga jobb.

Nu måste arbetslösa skriva rapporter

Våra arbetslösa vill inget hellre än att ha ett jobb. Nu skärps kontrollen av dem i syfte att flytta ansvaret från samhället över till de arbetslösa. Det är osmakligt, säger Olle Åkerlund.

– Arbetslösheten är inte de arbetslösas fel, utan ett samhällsproblem. Då måste också samhället ställa upp.

Han får medhåll av Inger Good, kassaföreståndare på Pappers arbetslöshetskassa.

– Det blir mer arbete för oss på a-kassan. Det räknar vi med. I vilken omfattning är svårt att säga.

Olle Åkerlund räknar med att det administrativa arbetet kommer att öka med cirka 15 procent.

– På så vis skapas ju jobb, men det var väl inte det som var tanken.

De nya reglerna innebär att den som är arbetslös ska skriva aktivitetsrapporter. I rapporten ska den arbetslöse redovisa vad han eller hon gjort för att söka jobb under den senaste tiden.

Rapporten lämnas till Arbetsförmedlingen mellan den 1:a och 14:e i varje månad. Den första rapporten lämnas någon gången under de två första veckorna i oktober.

 

Hårdare krav på arbetslösa

Biträdande generaldirektör Clas Olsson på Arbetsförmedlingen, menar att regeringens huvudsyften med reformen är att trycket på en ökad ”sökaktivitet” och tätare uppföljning ska leda till att arbetslösa kommer ut i jobb snabbare.

– Det  blir också en tydligare ansvarsfördelning mellan Arbetsförmedlingen och a-kassorna, säger han.

Clas Olsson menar också att aktivitetsrapporterna underlättar mötena mellan arbetsförmedlare och arbetslös.

Den arbetslöse som inte skriver sina rapporter får först en varning och kan sedan få avdrag på a-kassan.

Det nya rapporteringssystemet ska börja gälla den 1 oktober. Till en början gäller det bara arbetslösa på a-kassa. Senare ska även arbetslösa i olika åtgärder omfattas.

Från Arbetsförmedlingens sida uppskattas antalet rapporter till nästan en halv miljon  i månaden, när samtliga inskriva arbetslösa avlägger sina rapporte

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *