OECD till Anders Borg – Satsa på arbetsmarknadspolitik och finasiella stimulanser

Att även OECD nu uppmanar Sverige att stimulera ekonomin och satsa mer på (effektiva) arbetsmarknadsåtgärder visar hur till överdrift finanspolitiken fokuserats på ekonomiskt sparande och överskott i statsfinanserna. Sverige står långt ifrån det tidiga 90-talets statsskulds problem. Anders Borg kunde redan för ett år sedan när räntan var superlåg och alla ekonomer plus samlad opposition talad om mer stimulanser agerat. Då kanske vi hade haft en lägre arbetslöshet och en jämnare nedgång i eknomin eller varför inte lite tillväxt. Jag tror inte på självsvält som ekonomiskt metod.

/ck

di.se – OECD: Så löser Sverige jobbproblemet

”Ni har den hårda vägen skapat utrymme genom stram finanspolitik och genom att ha tagit tuffa beslut. De svenska statsfinanserna är nu mycket starka, både vad gäller statsskuld och budgetbalans. Ni kan genomföra mer stimulanser”, sade han.

Han sade att nu, sex år in i krisen, är det en väldigt tydlig skillnad mellan de länder som gjorde vad som krävdes, även om det var smärtfullt, och de som inte tog de tuffa besluten vad gäller offentliga finanser. Angel Gurria konstaterade att den genomsnittliga statsskulden i OECD ligger närmare 100 procent, samtidigt som den är runt 40 procent i Sverige.

”Det är anmärkningsvärt. Många svenskar vet nog inte att statsskulden är den dubbla i Europa och fem-sex gånger högre i Japan”, sade han och tillade att Sverige nu har en bättre balans mellan den offentliga och den privata sektorn och att storleken på det offentliga inte längre är ett problem.

Med detta utrymme är det nu läge för Sverige att genomföra riktade åtgärder för att få ned arbetslösheten, särskilt ungdomsarbetslösheten, menade Angel Gurria, som bland annat slog ett slag för arbetsmarknadspolitik för att få tillbaka arbetslösa i arbete. Han pekade bland annat på problemen med långtidsarbetslösheten bland unga, som kan skapa frustration och göra att unga tappar tron på framtiden.

Han betonade att stimulanser ska vara tillfälliga och att Sverige sedan kan komma tillbaka till överskott i statsbudgeten och minskad statsskuld.

Finansminister Anders Borg sade att Sverige står beredda att genomföra mer stimulanser.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *