Var finns den socialdemokratiska rösten för svensk hjälp till Syrien nu?

Sverige har en röst i EU, FN och Världen. Varför kan inte Sverige ta ledningen och driva opinion om och verka för att flyktingarna från det syriska inbördeskriget får hjälp på plats nu?

Just nu verkar diskussionen istället handla mest om att ge ’humanitär” hjälp på plats genom kryssningsmissiler kostande 1 miljon dollar per missil. Hur mycket hjälp 3-400 kryssningsmissiler till en kostnad uppåt en halv miljard dollar minska lidande och hjälpa syriska flyktingar? Självklart inte även om de skulle råka få en direk träff på Assad själv.

Istället agera för att ge flyktingarna akut nödjälp på plats i samarbet med berörda regeringar.

 

Ge fler flyktingar en väg till Sverige | Anders Lindberg | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Ny flyktingvåg

FN, och internationella hjälporganisationer, förbereder sig nu för en ny flyktingvåg efter gasattacken och USA:s förväntade militära insats. Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, har två miljoner redan flytt från Syrien. Flest, 700 000, är i Libanon medan Turkiet och Jordanien tagit emot en halv miljon flyktingar var. Dessutom är en stor del av befolkningen internflyktingar i Syrien.

FN vädjar

Förra veckan vädjade UNHCR till Europa att ta emot fler flyktingar för att lätta på tycket i grannländerna.

– Det här är en extraordinär situation och vi måste tänka nytt, sa Markku Aikomus, talesperson på UNHCR:s kontor i Stockholm till Ekot.

Hittills har Europa tagit emot ungefär 40 000 personer, vilket är en mycket liten andel av det totala behovet. Inför risken av en snar humanitär genomklappning måste även Europa, och Sverige, ta ett större ansvar.

Fler kvotflyktingar

Problemet i dag är att det nästan inte finns några lagliga vägar hit. Vi har effektivt byggt ett ”fästning Europa” med hårda yttre gränskontroller just i syftet att stoppa flyktingar.

Sverige behöver nu påverka övriga EU-länder både att följa det svenska exemplet och ge alla permanent uppehållstillstånd och öka möjligheterna för fler att komma hit. Även Sverige bör öka mottagandet av flyktingar direkt från området, exempelvis via systemet med kvotflyktingar där personer hämtas direkt från flyktinglägren.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Syrien, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *