Det öppna internet är hotat

Tanken att internet som en global kommunkationsarena där alla har möjlighet att nå alla på lika vilkor verkar idag gå mot att bli en utopisk tanke från internets barndom.

Dagens internet utformas idag av företag och nationer där ’gated communities’ modell facebook och nationell styrningen och kontroll stänger inne både användare och frihet att uttrycka sig. Kampen över kontrollen av internets innehåll kommer troligen bara bli hårdare i framtiden.

Tim Berners-Lee: Det öppna nätet är hotat – IDG.se

”Kommer vi att låta andra paketera och begränsa våra upplevelser online, eller kommer vi att skydda det magiska i ett öppet nät och makten det ger oss att säga, upptäcka och skapa fritt? Hur kan vi bygga upp en maktbalans för att se till att de som spionerar på nätet hålla ansvariga?”  Så skriver Tim Berners-Lee i ett blogginlägg på Google, med anledning av internets 25 års-jubileum.

Netflix och Telenor i hemligt avtal – Computer Sweden

Affären mellan Netflix och Comcast i USA ger svallvågor. Nu har Telenor tecknat ett kommersiellt avtal med Netflix.

Det avslöjar norska Dagens Naeringsliv. Liksom i fallet med Comcast har förhållandet mellan Netflix och Telenor varit ansträngt sedan videotjänsten lanserades i Norge 2012. Netflix har stått för en stor del av trafiken i Telenors nät och parterna har tvistat om notan – Telenor har velat ha betalt för att placera Netflix servrar i sina datacenter. Samtidigt har kunderna klagat på dålig Netflix-kvalitet i Telenors nät.Marcus Jerräng: Gamla internet går mot ättestupan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, headline och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *