Socialdemokraternas fria wifi

En tillgång till internet för alla svenskar via wifi tror jag både är en demokratifråga och en avgörande infrastrukturfråga om sverige vill utvecklas som en kunskaps nation. Speciellt när utvecklingen går mot att allt flyttas till olika former av molntjänster inklusive den  statliga och kommunala offentliga information. 

 

S vill ha gratis wifi i alla kommuner | Valet 2014 | SvD

– Vi vill att staten reder ut rättsläget så att vi kan få en snabb utbyggnad i kommunerna. Som jag ser det är gratis wifi snarare att se som en del av ett slags allemansrätt som naturligtvis ska finnas i ett modernt samhälle. Det är en demokratisk fråga och den utvecklingen kan vi inte stoppa, säger Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna, som i går gästade den kommunalekonomiska mässan Kommek i Malmö. Damberg tror inte att någon teleoperatör skulle slås ut om det var gratis trådlöst på gator, torg, parker och andra offentliga miljöer i kommunerna. – Men visst måste de rättsliga frågorna lösas innan man satsar brett. Om ett par, tre år borde det finnas i alla kommuner, säger Mikael Damberg och påpekar att kostnaderna är marginella för kommunerna. Helsingborg är en av de kommuner som var tidigt ute med fritt wifi på utvalda ställen, inklusive skolor och andra offentliga byggnader men också vissa parker och torg. Nässjö har också kommit igång så att man kan surfa gratis med sina smartphones på Stortorget och längs gågatan. I Stockholm förs diskussioner, men i Malmö är det redan klart att man släpper på det trådlösa redan i höst. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tvekar inte. – Tekniskt är det enkelt och för mig var det också ett enkelt beslut som kostar 1,5-2 miljoner. Vi vill kommunicera med invånarna via olika e-tjänster och då måste de kunna vara uppkopplade, säger hon.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *