Datalagring ingen fråga i valet 2014

Jag tror de flesta är medvetna om att med context-aware mobila devices och datorer befinner vi oss redan i ett samhälle där alla svenskars rörelser kommer att kunna övervakas 24/7 dygnet om. Vem du pratar med och vilka dina vänner är liksom ekonomi, arbete, relationer och politiska åsikter kan sammanställas från den datainformation som lagras hos kommunikations leverantörer i Sverige. Det är sammanställningen av data som ger värde för både polis och andra aktörer. Speciellt om man kan gå tillbaka i tiden. 

Det amerikanska NSA med flera olika länders underättelsetjänster liksom privata företag runt om i världen tillämpar redan idag storskalig data-mining på aggregerad trafikdata.  

Den strid som nu pågår i Sverige där flera politiska partiet vill ha kvar centraliserad övervakning via datalagring och LEK lagen trots EU-domstolens förklarade av datalagrings direktivet som stridande mot grundläggande mänskliga rättigheter handlar i grunden om rätten till ett privatliv utan intrång och kartläggning från stat. 

Telia återupptar datalagring – Sverige – Göteborgs-Posten

Telia återupptar datalagring Avbröts efter ingripande av EU-domstol. PTS slog fast att svensk lag måste följas.

Relaterat

Telia börjar återigen lagra data från kundernas trafik i tele- och datanäten. Bahnhof å sin sida fortsätter att vägra.

I botten ligger striden kring EU:s nedskjutna datalagringsdirektiv.

Lagringen avbröts i våras sedan EU-domstolen förklarat att datalagringsdirektivet var lagstridigt.

Sedan dess har en statlig utredning och Post- och telestyrelsen (PTS) slagit fast att operatörerna trots det måste följa den svenska lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som kräver datalagring. Frågan om LEK också strider mot EU:s lagstiftning ska prövas av domstol.

”Telia tycker att det är bra att frågan får en formell rättslig prövning och välkomnar därför pågående rättsprocess som får visa om LEK är förenlig med EU-rätten”, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet är lite förvirrande eftersom SR:s Ekot i juni kunde avslöja att bolaget och även andra operatörer fortsatt lagra vissa data även efter beslutet i EU-domstolen.

Till dem som fortfarande vägrar lagra alla former av användardata hör Bahnhof.

Vi kommer inte att börja datalagra och i juli anmälde jag oss till PTS. Vi vill vara fullständigt transparenta och inte gömma oss i den här frågan, säger vd Jon Karlung till TT. Huvudprincipen är att man inte kan lagra data från medborgare som inte är misstänkta för brott. Enligt den svenska grundlagen går EU-rätten före svensk lagstiftning och därför tycker jag att det är allvarligt om operatörer fortsätter datalagra i strid mot beslutet i EU-domstolen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *