Visst finns det ett samförstånd mot Hamas

Visst finns det ett samförstånd mellan USA-Israel-Egypten-PLO som Nathan Shachar skriver nedan. Den Israeliska invasionen av Gaza sker för att uppnå ett politiskt mål. Krossa Hamas. Det behöver man inte vara konspiratorisk lagd för att förstå.

Det är en upprepning av Libanon kriget 2006 med terrorism som ursäkt återigen. Israel kunde ha säkrat sin gräns med ett erkännande av Hamas utan att man för den skull gett avkall på något. Och om nödvändigt med selektiv militärt våld. Hamas är också om något ett värre problem för regimerna i Egypten, Jordanien och Syrien där Hamas kusiner i det muslimska brödraskapet finns. Speciellt om de framgångsrikt styrt i Gaza.

Hamas gav ju också fingret till Egypten 2008 med Moubarak och hans underrättelsechef och trolige eftrträdare om inte makten bakom tronen för Moubarak junior General Omar Suleiman.  Det är samma Suleiman som nu tillsammans med Jordanien och andra arabländer ska se till att Hamas upplöses som militär styrka när Israel är klara med grovjobbet.

Förutsatt att Hamas erkänner sig besegrade.

I bakgrunden finns även det pågående kalla kriget mellan Iran och UA och kampen av kontrollen över mellanöstern där USA och väst har den militära kontrollen idag över en stor del av världens oljetillgångar.

Och Israels roll som den dominerande militära kraften i regionen. Något som utmanas av Iran.

Sen finns det förstås de rena poltiska målen för den tvistande Israeliska ledningen och rivalerna till att bli premiärminister i februari. Och viljan att åter upprätta IDFs rykte efter att de besegrats i Libanon.

Den minsta betydelsen har det som officiellt framförts som ursäkt misstänker jag. Att skydda befolkningen i södra Israel från raketbeskjutning.

Vad Nathan Shachar nedan nästan lyckas säga  är att Hamas var en legitimt vald regering i demokratiska val. Något ganska unikt i hela arabvärlden. Från det korrumperade Fatah vars president lär fortsätta styra med dekret till de väst-allierade i regimerna i Jordanien och Egypten handlar det om brutala envåldsärskare som styr i övriga i arab-världen. Alla förstås allierade med det väst om gärna talar om att lära ut demokrati och mänskliga rättigheter till arabvärlden.

Om det var Hamas eller ej som bröt en vapenvila som brutits många gånger tidigare av både Israel och Hamas har ingen betydelse. Det var bara starten till ett krig som plannerats i ett halvårt av Israel.

Notera även att Israel aldrig släppte sin ekonomiska och politiska blockad av Gaza.

För att vända på ett ofta hört argument nuförtiden om t ex Ryssland hade blockerat alla sveriges gränser och förklarat Sverige satt i ekonomisk blockad hade Sverige då haft rätt att skjuta på de ryska trupperna eller in mot ryssland över östersjön?

Sen är det ju alltid intressant att läsa de borgerliga politiker likt KDs bokstavstrogna kristna ledamot och Israelvännen Annelie Enochson som tydligen redan bestämt sig för att allt är Hamas fel. Att Israel tvingas bomba småbarn i småbitar är förstås för att Hamas envisa med att använda dessa som sköldar mot de Israeliska bomberna. 

Hamas använder barn som sköldar – Debatt – Expressen.se

Flyganfallen från Israel och markinvasionen i lördags från Israel är i linje med varje nations självklara rätt att försvara sitt land och sina invånare. Dilemmat med Gaza är att Hamas inte för krig på samma sätt som Israel. Hamas söker döda civilbefolkningen i Israel och det är det som kallas terrorism. Hamas förlägger med flit sina militära högkvarter mitt inne i civila palestinska kvarter i Gazaremsan och använder alltså oskyldiga personer – inklusive kvinnor och barn – som sköldar mot möjliga israeliska angrepp. På samma sätt gjorde Hizbollah i Libanonkriget sommaren 2006.
Hamas använder också sjukhus, skolor, moskéer och privatbostäder som ammunitionslager.
En ledare från terrororganisationen Izz al-Din al-Qassambrigaderna sa under lördagen att Hamas har mängder av självmordsbombare redo att möta de israeliska soldaterna i Gaza. Vilka är dessa självmordsbombare? Är det hjärntvättade barn och ungdomar?
Hamas har under många år mycket aktivt bedrivit en hatpropaganda med barnprogram, skolböcker, ungdomsläger där man glorifierat dödande av judar och indoktrinerat det uppväxande släktet med hat mot sina grannar i öster. Är det dessa barn och ungdomar som nu Hamas ska offra i sitt vansinniga hat och mediekrig?
Faktum kvarstår och måste beaktas i mediernas rapportering och det är att internationell rätt ger staten Israel rätten att försvara sig mot terrorism och direkta bombangrepp.
Israel har inte startat detta krig. Det är ett försvarskrig mot terrorbombningar.
Hamas vägrar att erkänna Israels existens och talar öppet om att utplåna staten Israel.
Hamas vägrar att upphöra med sina granatattacker och hotar med nya självmordsbombningar inne i Israel.
Israel har vid upprepade tillfällen sökt fred med Hamas genom att som enda villkor kräva att Hamas upphör med sina terroraktioner.
Hamas bygger sina raketramper i bostadsområden och i civila byggnader.
Gaza är idag en militärdiktatur enväldigt styrd av Hamas.

Nedan kan man förövrigt  se en demonstration från 2006 för Israels rätt till självförsvar i Libanon med deltagande av Annelie Enochson där argumentet förs fram att de civila dödsoffren kommer för att vid det tillfället var det Hezbollah som gömde sig bakom kvinnor och barn.

Mer i media:
Nytt blodbad vid FN-skola i Gaza,Minst 40 döda i attack mot skola, Abbas vill inte ta makten i Gaza, Danska folkkyrkan upprörs över bomber mot fältsjukhus, Anna Dahlberg: Irans skugga över Gaza – Anna Dahlberg, 30 döda i attacker mot Gazaskolor – Världen, Israel har rätt att försvara sig mot Hamas, Hamas använder barn som sköldar, Egyptens president Mubarak och Frankrikes president Sarkozy har lagt fram förslag, Israel lovar humanitär korridor, ”Handlingsförlamat FN – och ett EU som spelar för gallerierna”, a,

Barometern

Bloggat:
Att vilja bomba skiten ur Araber är inte liberalt, Avtal på g, Roya – Intersektiona…, Forum För Frihet, Bland rosor och törn…, Israel i Sverige, MKs Blogg, Anna-Lena Lodenius, Röda Malmö, Traditio et renovatio, meritwager.wordpress… , Tragedin i Gaza (BIOLOGY & POLITICS), Judiska protester mot Israels massaker i Gaza (Svensson), Kriget är Hamas ansvar, Magnus (Pophöger), Annelie Enochson (kd) förespråkar folkmordFörsvar för folkmord av kristdemokrat, Jag vill se riktiga liberaler demonstrera på lördag

USA i samförstånd med Israel, Egypten och PLO

Det är det första riktiga krig Hamas någonsin utkämpat, och det svåraste Israel stått inför på länge. När Hamas efter vapenvilans slut den 19 december återupptog raketelden mot Israel var det inte för att nedkalla denna förödelse, med 3.000 hem, 18 moskéer och nästan alla myndighetskontor i spillror.

Hamas spelade ett högt spel för sin legitimitet. Inte sin formella legitimitet. Sedan valet 2006 har rörelsen större legitimitet än någon annan regering i arabvärlden. Hamas ville vinna garantier från omvärlden i fråga om de sex gränsövergångarna, som Egypten och Israel öppnar och stänger som de vill.

Det har talats mycket om Hamas beroende av Iran, som är enormt räknat i pengar och vapen. Men Hamas valde inte Iran. Efter att Saudiarabien övergav Hamas fanns ingen annan sponsor. Iran ser Hamas som ett verktyg för att destabilisera Egypten och angripa Israel. Men Hamas ser sig inte som något verktyg. Hamas vill slå vakt om sin regim i Gaza, inte offra den för Irans skull.

Det är som i Libanon, där Iran nu gärna skulle se Hizbollah i en mer aktiv roll. Men rörelsen har blicken riktad mot de libanesiska valen i vår, och vet att ett nytt krig mot Israel skulle skada det inrikespolitiskt. Det har fått något att förlora.
[..]

Hamas förstod inte hur Israel fungerar. En lika stor blunder var att man missbedömde Egypten. På krigets andra dag spolierade president Hosni Mubarak alla Hamas kalkyler när han lovade att aldrig ge Hamas, utan bara PLO, kontrollen över gränsövergången Egypten-Gaza.

Undertecknad är ingen vän av konspirationsteorier, men på allt fler ställen tycker man sig se spåren av ett samförstånd USA-
Israel-Egypten-PLO.

Det skulle, bland mycket annat, förklara de envetna ansträngningarna att hålla EU på avstånd och vika huvudrollen i en diplomatisk uppgörelse för Egypten.

3 tankar kring ”Visst finns det ett samförstånd mot Hamas

 1. Rune

  Ja det tog ju tid att klarlägga och som vanligt genererar det inte så stor uppmärksamhet

  ”Den 6 januari dödades 43 människor utanför en av UNRWA:s skolor i Gaza. Nu klargör FN-organet att alla döda befann sig utanför skolan”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=880348

  Hamas policemen have seized thousands of blankets and food parcels that were meant to be distributed to Palestinian civilians in Gaza, UN officials say.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7869704.stm

  Svara
 2. Rune

  Ja det tog ju tid att klarlägga och som vanligt genererar det inte så stor uppmärksamhet

  "Den 6 januari dödades 43 människor utanför en av UNRWA:s skolor i Gaza. Nu klargör FN-organet att alla döda befann sig utanför skolan"

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=880348

  Hamas policemen have seized thousands of blankets and food parcels that were meant to be distributed to Palestinian civilians in Gaza, UN officials say.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7869704.st

  Svara
 3. Pingback: Journalisterna - medlöparna | Svensson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *